onsdag 2 maj 2012

Två livsöden - sanna historier

Drogmissbrukare finns bland alla kategorier av människor, i alla delar av samhället och överallt på vår jord. Även om personerna kan vara väldigt olika. Är deras upplevelser ofta ganska lika.

Jag har precis läst två olika berättelser om två ganska vanliga killar – Johan här i Sverige (Östersund) och Bill i USA (New York). Till det yttre är de väldigt olika varandra men deras upplevelser av droger skrämmande lika.

Det är två råa berättelser, starka skildringar om ett liv med droger och den tuffa vägen tillbaka. Samt återblickar/funderingar om varför det gick som det gick. Varför hamnade just de där? Vad gjorde dem till missbrukare?

PUNKT av Johan Alander
Punkt är den självbiografiska romanen/skivan av rappare Johan Alander. Han berättar osentimentalt om sin uppväxt som maskrosbarn, sin första kontakt med droger (som skedde redan vid 10-års ålder) och sitt eskalerande missbruk i takt med hans framgångar i musikbranschen.

Som liten upptäckte han hiphop och började skriva texter under namnet Sober hemma i Östersund. Han bildade senare gruppen Ismen tillsammans med Mickelito. Nu som 25-åring har han lagt drogerna bakom sig och i boken får man följa hans resa. Bokens olika kapitel har alla namn från hans låttitlar på medföljande skivan. Boken är en skrämmande skildring om en tuff barndom – hårt festande – och en insikt om att man måste förändra sitt liv.

Boken Punkt är som den heter. Johan sätter punkt för sitt tidigare liv. För det är inte bara drogerna som måste försvinna utan även mycket som associeras med dem.
Jag kan bara säga: Låna den, Upptäck den, läs/lyssna på den! Du kommer inte att ångra dig.

Johan Alanders blogg: http://www.finest.se/johanalander

PORTRÄTT AV CRACKMISSBRUKAREN SOM UNG av Bill Clegg
Även den här boken är oerhört detaljrik, skrämmande och osentimental. En verklighetsskildring som i sin saklighet blir grymt berörande och svår att lägga ifrån sig. Låna den här.

Sagt om boken:
Varför vill en extremt framgångsrik ung man försvinna? Varför lämnar han sitt arbete på en litterär agentur han själv byggt upp, sviker sin kärleksfulle pojkvän som gett honom många chanser, överger vänner som stått vid hans sida?
Orsaken är att han i hemlighet missbrukar crack. Bill Clegg beskriver hur han dras allt starkare till drogen som har honom i sitt fasta grepp. I scen efter scen fångar han dramat, spänningen och de paranoida mardrömmarna i hans hemliga liv – den befriande kicken som han skaffar sig om och om igen och som till slut nästan leder till döden. Han berättar hur det kom sig att han blev missbrukare, hur spåren leder tillbaka till hans uppväxt. Han skriver, tufft, ärligt och vackert om sitt eget liv i en memoar som ingen förblir oberörd av.
Porträtt av crackmissbrukaren som ung är en omedelbar klassiker.”
Andrew O´Hagan, författare


Bill Clegg
Johan Alander
Båda berättelserna är som sagt oerhört detaljrika. De berättar sakligt och utan att försköna historien. Det är en skrämmande läsning och jag mådde fysiskt illa flera gånger medan jag läste. Samtidigt kan jag inte annat än beundra dessa två grabbar som tagit sig igenom skiten, står för vad de gjort och försökt lära sig av det. Det är med andra ord aldrig försent. Din bakgrund har hänt, det gäller att blicka framåt hur skrämmande det än kan tänkas vara.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar