torsdag 15 december 2011

Genesis.

Idag tänkte jag tipsa om en tecknad serie, Preacher av Garth Ennis (manus) och Steve Dillon (teckningarna). Första delen heter Gone to Texas.

I Preacher finns både himmel och helvete på riktigt, gud finns och det finns änglar och demoner som kämpar mot varandra. Vilket är gött eftersom serien inte behöver hålla sig inom ramarna för vad som kan hända i verkligheten.

Preacher handlar om Jesse Custer, en präst i en småstad i Texas. Jesse börjar tvivla på sin tro och en kväll super han sig full och hamnar på den lokala krogen. Där avslöjar han hemligheter om olika personer i den lilla staden. Saker som dom anförtrott Jesse bland annat när de biktat sig. Det slutar med att Jesse får stryk. Dagen efter är kyrkan för en gångs skull fullproppad med folk. Efter Jesses smått skandalösa beteende kvällen innan vill alla se han prata i kyrkan.

Men under gudstjänsten så blir Jesse besatt av ett väsen kallat Genesis. Genesis är avkomman till en ängel och en demon som legat med varandra (något som är strängeligen förbjudet!). Genesis har just flytt från himlen och flyr in i Jesses kropp.
I samband med att Genesis intar Jesses kropp så raseras hela kyrkan och allt som är kvar av besökarna är deras benknotor. I princip hela staden är utrotad.

Genesis besitter den kombinerade kraften från himlen och helvetet så Genesis är minst sagt mäktig vilket gör den besatte Jesse mäktig. När Jesse pratar kan ingen motstå hans ord. Så ger han dig en order, tex säger till dig att hoppa från en bro så hoppar du. Så länge du hör och förstår vad han säger.

Och Jesse, som nu vet att Gud verkligen existerar, vill ha tag på Gud. Han har en hel del frågor som han vill ha svar på. Tillsammans med hans ex-flickvän Tulip (som är väldigt händig med skjutvapen och som inte tar skit från någon) samt Cassidy (en egocentrisk och alkoholiserad irländsk vampyr) tar de upp jakten på gud.

Men det är inte så lätt att hitta gud, för Gud har flytt från himlen när Genesis föddes. Genesis krafter skrämmer gud. De kan vara större en guds krafter, maktpositionen kan vara hotad.
Dessutom är det lite olika folk som vill ha tag på Jesse, vilket ytterligare komplicerar saker.

Under jakten efter gud händer en massa saker och man får träffa många fantastiska karaktärer (Saint of killers, jesses farmor Marie, Arseface med flera).

Allt som allt finns det 9 seriealbum och det är bra hela vägen.

Sammanfattningsvis: Snyggt tecknad serie i färg fylld av övernaturligheter, action, humor, kärlek, hemliga sällskap & ockultism.

2 kommentarer:

  1. Lätt en av världens bästa serier!!! Väntar fortfarande på filmatiseringen!

    SvaraRadera
  2. Skulle inte HBO göra en tv-serie? Tror det blev nerlagt dock..

    SvaraRadera