torsdag 6 oktober 2011

England, WoW och våld.

Boken Språkresan handlar, inte så överraskande, om en person som åker på språkresa...

Svenska WoW-nörden Max blir skickad på språkresa till den engelska badorten Whalebone Bay. Hans mor tycker att han sitter vid datorn alldeles för mycket. Han måste ut mer, han måste göra saker.

Och visst kommer han ut och gör saker! Men kanske inte det som hans föräldrar skulle önska...

För i Whalebone Bay känner ingen Max (varken hans svenska klasskamrater eller den engelska lokalbefolkningen) vilket gör att han kan välja vilken sorts person han vill vara.

Han lär känna Leo och Simon som också är där på språkresa. De båda killarna dricker, de slåss och de verkar ha lite mer koll på livet bortom dataskärmen än vad Max har. Och Max väljer, pga vissa omständigheter, att bli mer som dom.

Han får uppleva första fyllan, första riktiga kärleken, blir av med oskulden med mera. Men han hamnar även för första gången i riktiga bråk, där han utsätter andra för och blir själv utsatt för grovt våld.

Och när Max åker hem verkar gamla Max vara ersatt med den nya Max.
Frågan är om det verkligen är den personen som han vill vara.

Mats Berggren är en favorit och jag tycker han har skrivit ännu en bra och trovärdig bok med ett enkelt språk som flyter på bra, där Mats Berggren skildrar både sex, våld och fylla på ett rakt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar