fredag 30 september 2011

Hoppar bokstäverna när du läser - är all text obegriplig och svår att få ihop - har du dyslexi?

Att ha dyslexi innebär att du har svårt för att läsa eller skriva text. Något som faktiskt är väldigt vanligt i vårt avlånga land. Man räknar med att minst 25% av Sveriges befolkning har läs- och skrivsvårigheter.


Detta uppmärksammas i nästa vecka då det är europeiska dyslexiveckan.


Jag tänkte därför ta tillfället i akt och tipsa om något som vi här på biblioteket kallar för kombinerat material. Det vill säga en vanlig bok plus cd-skiva (kallad daisy) som följer med boken. Skivan sitter på insidan av bokens pärm/omslag. Supersmart om du har svårt för att läsa en hel bok - då kan du samtidigt lyssna på berättelsen.


Här kommer fyra tips på just sådant kombinerat material:


Vampyrens märke av P.C. Cast
Zoeys DNA är speciellt även om hon inte vet om det. Hon är en blivande vampyr. Detta får hon veta en dag i skolan när hon får vampyrens märke i pannan. Hon vill inte bli vampyr, men har inget val utan måste bege sig till Nattens hus, en skola där blivande vampyrer genomgår sin förvandling.

En berättelse med mycket magi, kärlek och död! Vampyrens märke är den första delen i serien: House of Night.

Avhopparen av Kim Olin
Simon har hoppat av skolan och gör sig en karriär inom knarkhandeln. Men en dag måste han välja sida. En spännande och lättläst thrillerserie i gangstermiljö.


Tänk om det där är jag av Johanna Lindbäck
Åh, vad jag tycker om Johanna Lindbäcks böcker. Det är riktiga feel-good berättelser fyllda med humor, kärlek och våndan av att vara tonåring. Agnes flyttar med sin familj från Stockholm till Umeå och får på så vis chansen att starta om på nytt. Ingen känner henne i Umeå och hon kan vara/bli precis den hon själv vill. Det vill säga - helt Normal! Men allt blir inte riktigt som hon tänkt sig...





Utan att säga hej då av Kerstin Erlandsson-Svevar

"Jag tittar länge på lövet som ser ut

som ett svart hjärta.


Då förstår jag: Du är mer än en

Kompis för mig. Mycket mer.

Men det har jag inte förstått.

Inte förrän nu.

Det var mig du skulle ha kysst.

Det skulle vara du och jag.

Nu vet jag det.

Men nu är det för sent."

Ur boken Utan att säga hej då. Det här är en kärlekshistoria i lättläst format och med tillhörande ljudbok.

Så varför inte kolla in på ditt lokala bibliotek och se hur de uppmärksammar dyslexin i nästa vecka!

torsdag 29 september 2011

Äckliga gubbar.

Sötaste Klara handlar om Klara som är 14, närmar sig 15 år. Hon bor med sina föräldrar. Pappan, som ofta reser bort med sitt jobb och mamman, som är konstnär och ofta är i sin ateljé. Mamman är lite mer som Klara borde vara (enligt omvärlden!): hon är ute och festar, skvallrar med sina kompisar osv. När fredagen kommer är mamman ute och festar och Klara sitter hemma som vanligt.
Det borde ju vara tvärtom.

Men Klara sitter vid datorn och chatar, i sina slitna träningsbyxor och sitt smutsiga hår. ”Varför tvätta det när ingen ändå tittar?”, tänker Klara.
Men när hon sitter och är uttråkad och slösurfar så börjar hon chata med en Marcus och tiden bara flyger iväg. Han är äldre, mognare och verkar förstå hur klara känner. De chatar mer och mer och Klaras liv får en nytändning i och med detta. Hon längtar
efter honom och när han försvinner från chaten några dagar ("iväg med jobbet") tycker hon det är jobbigt som fan.
Hela situationen är något nytt för Klara, alla känslor osv.
Helt plötsligt har hon en anledning att skaffa nya kläder, att bry sig. Något tittar! På henne! Hon skickar till och med lite vågade bilder..

Tillslut åker klara och hälsar på Marcus. Men väl där blir han som förbytt...

Sötaste Klara är baserad på intervjuer som Sofia French gjort med tjejer som varit med om liknande händelser.
Boken är skriven för att lyfta upp ett ämne (grooming, dvs äldre män som kontaktar barn via nätet med syfte att utnyttja dom sexuellt) och French gör sin skönlitterära debut.
Bokens upplägg är bra och gör att man bland annat får förståelse för hur tilliten till mannen som söker kontakt skapas. Även att den visar hur det kan påverka en person, hur man kan sugas in i de nya känslorna, hur man ändrar på sig själv och hur ens beteende kan förändras.
Givetvis visar även boken att man inte är ensam och att man inte har något att skämmas för.

Enda invändningen jag har mot boken är nog att så mycket positivt sker för Klara i och med utnyttjandet, att det blir som en förlösande händelse som hon växer av. Det känns som det blir lite för positivt när det gäller den sidan av det hela.

Vad tycker du?

onsdag 28 september 2011

Snusk på Bokmässan?

I helgen som var hölls Bokmässan på Svenska Mässan, och såklart hängde vi hängivna bibliotekarier där. Både för att lyssna på intressanta föredrag, och spana in nyheter i boksvängen. Jag hamnade såklart nere vid seriescenen/-området där de besökande serieförlagen hade sina montrar och försäljning, och fick bläddrat i nytt och hett. Tipsar kort om några av dessa, som såklart även finns att reservera på biblioteken nu:

Ja till Liv! av Liv Strömquist. Äntligen! För alla som älskar Liv är det dags att börja jubla, för nu är hennes senaste alster, Ja till Liv, på väg ut från förlaget och in på biblioteken. Och jag tror inte att den kommer lämna någon besviken! Om du inte har läst något av Liv tidigare rekommenderar jag att du börjar med hennes första album, Hundra procent fett, som är en bra ”introduktion” till hennes serier, och grymt bra på köpet.

Mats kamp av Mats Jonsson. Mats skriver om sitt liv som småbarnsfarsa, med allt komiskt, och allt miserabelt, som kan ingå i en sådan vardag. Inte så mycket igenkänning för min egen del kring just det, men han skriver humoristiskt om många och knasiga vardagsproblem. Mats kamp har dessutom blivit nästan löjligt hyllad i media, så ja, värd att spana in.

Cowgirls av Karolina Bång. Snusk. Vad kan jag säga? Snusk. Härligt, roligt, befriande snusk i en värld där det bara finns kvinnor, och alla bär cowboyhattar. Om du kände att du kom för nära vardagen när du läste mats Kamp, kan du fly den en stund med Karolina Bång som hjälp.

Maran av Lina Neidestam. Mer snusk. Så där så att jag rodnade när jag läste den. Från cowgirls i vilda västern tar vi oss nu till djupa skogar tagna ur svenska sägner, där det finns varulvar, maror, huldror och andra väsen. Och det snuskas så in i Norden. Läs själv, rodna och gilla!

tisdag 27 september 2011

Att drunkna i listor

Nu tänkte jag slå på stort och göra en lista bestående av... listor. Var hittar man egentligen de absolut bästa listorna? undrar nån. Ja, ni behöver inte leta längre för de kommer här!

5. Sverigetopplistan - Här hittar du den populäraste musiken just nu!

4. Gamereactor topp 100 - Gamereactor listar de 100 bästa spelen. Håller du med dem?

3. Omfilms topplista - Omfilm har en topplista med de bästa filmerna som är härligt fri från svartvita italienska dramer, Ingemar Bergman och annat trist. Kolla även in deras bottenlista.

2. Linas bästa böcker 2010 - Här är en av SF-bokhandelns medarbetare som listat förra årets bästa böcker. Lär komma en lista om 2011 också framöver!

1. Vampyrlistan - Här har Lunds stadsbibliotek gjort en lista över bra vampyrböcker!

That´s all folks!

torsdag 22 september 2011

Spännande och lättläst

Hej, här är min topp fyra över spännande, lättlästa ungdomsböcker.

Kristian har beskrivit Tidsfrist av Allan Guthrie som en "korsning av filmen Snatch,
serien 24 och spelet Grand Theft Auto." Jag tycker att det stämmer bra. Boken är fylld med gangstrar, våld och svordomar. Men även en hel del humor.
Den handlar om Pearce, en kriminell snubbe som följer sina egna lagar. I början av boken kommer han i kontakt med sin X-flickvän Julie.
Julies kille var skyldig folk en massa pengar. Men killen har blivit mördad och Julie har ärvt hans skulder. Skulden är på 20 000 pund, över 200.000kr. Julie har ingen möjlighet att betala Hon ber Pearce om hjälp, men Pearce är väldigt skeptisk då Julie blåst honom innan.Men Julie blir kidnappad och Pearce blir kvar med hennes småbarn.
Pearce måste lösa situationen, men han har bara till midnatt på sig...

Handlar om barndomsvännerna Perry, Toddie och Marco.
De växer upp tillsammans och blir som en familj som alltid ställer upp för varandra.
Perry är en brutal och hård typ och Toddie är mer av en tänkare, som är bra på matte och på att lägga upp planer.
Perry och Toddie börjar tidigt att begå brott, och efter hand växer deras drogaffärer.
De håller sin verksamhet hemlig för Marco, för Marco har lätt för sig i skolan och klarar sig ändå. Perry och Toddies verksamhet bara växer och växer.
Men det är inte bara droger och brott utan även kärlek och Perry träffar Lady. Snart är dom ett par. Men Perry är intresserad av Lady och Perry är bossen och får alltid som han vill och efter ett tag lämnar hon Toddie för Perry.
Där uppstår en spricka mellan Perry och Toddie som sätter vänskapen, deras affärer och deras liv på spel.

En rysare som handlar om Darren, vars bästa kompis Luke dör i en bilolycka.
Darren är givetvis helt förstörd. Precis innan dom skall på begravningen ramlar som av en slump en nyckel ner från en av darrens byrålådor.
Nyckel går till hans gamla, nu avlidna, granne, Tok-Marys hus. Hon påstod att hon var trollkunnig och Darren tyckte att hon var läskig och konstig, men hon fick honom att lova att väcka henne till liv egen efter att hon dött. Detta skulle Darren göra genom att fylla
en gravdocka med jord från hennes grav och en droppe blod. Dockan gömde hon under golvet i sitt hus. Darren gillade inte henne och trodde att hon bara var galen och sket i det hela. Men nu har han nyckeln och är beredd att göra vad som helst för att få tillbaka sin bästa vän. Frågan är vad han egentligen väcker till liv?

Riggad handlar om Blake och Dan som spelar i samma fotbollslag, ungdomslaget Holton City Bolts. Blake är lagets stjärna, snabbast och den bäste målskytten. Blake bor med sin ensamstående mamma och de har väldigt ont om pengar.
Det byggs en ny fotbollsstadium i staden och Dan och Blake bryter sig in för dom vill vara först med att sätta ett mål på nya stadion.
Där inne blir de jagade av vakten och i tumultet råkar Blake höra ett samtal mellan två män. Dom har fuskat med redovisningen av pengar för bygget och använt dom för eget bruk. Blake blir påkommen och jagad av en av de skumma männen, men lyckas ta sig därifrån. Senare på en träning blir Blake uppsökt av mannen från stadion. Han vill få Blake lägga sig i en match. I gengäld får han en stor summa pengar, pengar som Blake och hans mamma desperat behöver. Dessutom måste han lova att hålla tyst om det han hört inne på stadion.
Där börjar problemen. Skall man ställa upp för sig själv och sin familj eller för laget?

onsdag 21 september 2011

Ny ninja presenteras!

I förra veckan nämndes det att vi har en ny deltagare på bloggen - tillika kollega. Gabriella Andersson heter hon, och jobbar på Hisingens bibliotek med mig (Liza). För att ni skulle få höra lite om henne passade jag på att ställa några frågor till henne, som presenteras här. (Om ni har glömt vilka vi andra är och vad vi tycker och tänker, kan du återigen läsa våra presentationer; Filip; Tuve, Kristian; Biskop, Liza; Lundby/Hisingen.)
Så, här kommer frågorna jag ställde till Gabriella - och svaren på dem:

Hej Gabriella, och välkommen hit! Första frågan – vem är du egentligen?
Heter som sagt Gabriella, kommer ursprungligen från Skövde men bor sedan några år här i Göteborg. Blev bibliotekarie på grund av min nyfikenhet. Tycker om att slösurfa, läsa och baka. Älskar hösten då man äntligen kan ta på sig halsduken igen och får krypa upp i soffan med en kopp te, en bra bok och bara mysa.

Hur känns det att vara ny crew-medlem på Hisingens bibliotek och på Library Ninjas?
Det känns jättebra och kul. Spännande att få börja blogga igen. Ska försöka att hålla samma höga standard som ni övriga både på bibblan och här på bloggen. 


Vad har du tänkt dig att du ska tipsa om på Library Ninjas, har du något speciellt som du gärna läser, tittar eller lyssnar på som du vill att vi andra ska ta del av?
Tipsar gärna om bra/roliga webbsidor som jag råkar dyka på (det är infonörden i mig som gillar att komma fram) Läser mycket ungdomsböcker där favorittitlar är Twilight, Helena m.fl. och favoritförfattare bl.a. Johanna Lindbäck. På TV och film ser jag helst Sci-Fi, kärlek, komedi, action – är nog lite allätare där. Får se vad jag kommer att dela med mig av framöver här på bloggen.


Enligt dig - vilken är världens mest överskattade
1. Bok:  Liftarens guide till galaxen – Douglas Adams. Allvarligt! En tjock tegelsten till bok som slutar med att svaret på allt är typ 49...!! Que? Jag har uppenbarligen inte förstått tjusningen med denna bok.
2. Skiva: Lyssnar sällan på skivor numera, det blir mest radio eller spotify. Men för att säga någon... (näe, jag vet faktiskt inte).
3. Film:  Pulp Fiction. Allvarligt igen! Har inte ens klarat av att se färdigt filmen. Gav upp när de hade skjutit konstant i 10 min i början av den. Förstår inte alls vad andra ser i denna film (kan någon förklara?).

Om du skulle flytta till ett annat land än Sverige, vilket skulle det bli då?
Eftersom mina språkkunskaper är begränsade till svenska och engelska så skulle det få bli ett engelsktalande land. Antagligen USA, har bott där förut och skulle gärna åka tillbaka. Men bara för några år i så fall. Skulle sakna vänner och familj alldeles förmycket för att kunna tänka mig att emigrera.

Från och med nu bloggar Gabriella regelbundet med oss andra. Vi säger återigen välkommen!

tisdag 20 september 2011

Fifa 12!

Den 29e september släpps Fifa 12 i sverige.
Men redan nu kan du ställa dig i kö, klicka Här och välj om du vill ha det till PC, Wii, PS2, PS3 eller Xbox 360.

Blod, skräck och mord

Här kommer listan som kommer få dig att gömma dig bakom kudden. Krypande skräck, hinkvis med blod och ond, bråd död utlovas i lika portioner. Jag har denna gång begränsat mig lite så det blir tre böcker och inget annat krafs. Ok, då kör vi!

3. Kate Canns Hon släpper dig aldrig (låna här) är en kuslig historia som utspelas i England och som handlar om syskon, krävande mammor och läskiga spöken.
Huvudperson är Amber. Hon är en tjej i senare tonåren som hela sitt liv fått leva i skuggan av sin krävande och nervösa lillasyster Poppy. När Poppy gör något galet (som att kasta en tallrik i huvudet på en av Ambers vänner) och skämmer ut Amber eller beter sig konstigt i skolan försöker mamman skylla allt på en oförstående omvärld och isolerar sig med sina barn. Amber får offra sina egna intressen och hela tiden göra som Poppy vill så att hon ska vara glad. Situationen blir ohållbar när Amber känner sig kvävd och fullständigt osynlig i sin mammas ögon. Hon bestämmer sig för att ta ett break i sina studier och flytta till Cornwall. Hon säger till sin mamma att det bara kommer bli ett par veckor men i hemlighet planerar Amber att stanna betydligt längre än så. Hon vill slippa sin krävande syster och sin jobbiga mamma. Men när hon flyttar in i ett studentkollektiv i ett gammalt hus är det något ondskefullt som väntar på henne. Något fasansfullt som väntat länge och som nu väntat länge nog…

2. De jagar dig. De sliter dig i stycken. De äter upp dig. Så står det på omslaget till boken Fienden - de levande döda av Charlie Higson (låna). Det handlar kort och gott om zombies. Samhället som vi känner det går under när en mystisk sjukdom förvandlar alla vuxna till dreglande bestar som drar fram på gatorna och äter vad de kommer över. Gärna barn. Bland spillrorna försöker grupper av barn och unga överleva genom att sluta sig samman och försöka undvika de vuxna. En sådan grupp håller till på matvaruhuset Waitrose i London. Under ledning av en ung kille som heter Arran har man barrikaderat sig och försökt överleva. Men det är svårt att alltid vara vaksam och då och då sliter de vuxna åt sig något skrikande barn. Situationen är i längden ohållbar.
Men då dyker en mystisk främling upp som berättar att man skapat en fristad på det gamla slottet Buckingham Palace där man har odlingar som ger mat och starka murar som håller de vuxna ute. Han vill att de ska följa med. Frågan är bara hur de ska kunna ta sig hela vägen in till det centrala London genom gator som är fulla med köttätande zombies


1. En av mina favoritförfattare är Bali Rai och han har skrivit den läskiga Ängeln (låna här). Jits bästa vän (och kärlek) Sophie förvann från en musikfestival för åtta månader sen. Tillsammans med Sophies kompis Jenna och med hjälp av Sophies pappa börjar han försöka hitta henne på egen hand, efter att polisen har gett upp. Sista gången som Sophie sågs till var hon i sällskap med medlemmar i en märklig sekt. Dessutom verkar det som att det finns en riktigt ond person någonstans, en person som samlar på "änglar", unga, blonda, flickor. Är det så att Jit är en seriemördare på spåren?
Det kan inte bli så mycket mer spännande än så här när Jit lägger pussel i sitt försök att hitta tjejen som han är kär i. Det kommer en del oväntade vändningar i handlingen och vissa avsnitt lutar mycket åt skräckgenren.


måndag 19 september 2011

Library Ninjas in your face[book]

Mitt i topp-listeveckorna, slänger jag in en kort rad om någonting annat. Jag vill bara påminna om, att du som brukar spana in den här bloggen och har Facebook, borde inte glömma av att även gilla Library Ninjas på fejjan.




På vår Facebook-sida kommer det upp saker som inte alltid dyker upp på bloggen - små tips om vad att göra, se och hålla utkik efter. Idag till exempel kan du hitta monter-tips inför Bokmässan som är nu i helgen (22-25 september). Gå in och gilla! Och - även du som inte har Facebook kan se vad vi hittar på, eftersom sidan är öppen. Gå in och kika du med!


fredag 16 september 2011

Dagens topplista - filmcitat

Hej! Då är det premiär för mig här på Library Ninjabloggen. Jag heter Gabriella och är ny ungdomsbibliotekarie på Hisingens bibliotek. Men lugn, Liza är kvar - vi har bara blivit fler :)

Så en topplista är vad som gäller. Temat kunde inte vara mer passande. Det är bara att erkänna, jag är en listperson. Skriver listor jämnt. Det är att göra-listor, att köpa-listor, att se-listor eller varför inte en liten att läsa-lista. Mitt listberoende är så utbrett att jag faktiskt ibland skriver en lista på saker som jag redan gjort - bara så att jag kan stryka punkt för punkt (kanske borde söka för det?)

I alla fall min första lista blir en topp tio över bästa filmcitat någonsin (enligt mitt tycke och smak, utan inbördes rangordning):

# "Do or do not. There is no try" - Yoda, den bäste av dem alla. I filmen Star Wars: empire strikes back (5.an). Star Wars är i övrigt en av de bästa filmerna någonsin (och då framför allt de tre första, alltså nr 4, 5 & 6).

# "How you doin´?" - Joey (Matt LeBlanc) i Vänner (ok, jag vet att det är en tv-serie, men den är alltför bra för att hoppa över).

# "Monday, Tuesday, Thursday, Wednesday" - ursprungligen från klassikern Gudfadern, men Tom Hanks använder även citatet i filmen You got mail (lite mer min typ av film, btw).

# "I want the truth!" "-You can´t handle the truth!" - Tom Cruise vill veta sanningen av Jack Nicholson i filmen A few good men.

# "Nobody puts baby in the corner" - Patrick Swayze i Dirty dancing. Enough said...

# "Run Forest, run" - Tom Hanks i sin paradroll: Forest Gump. Filmen som även har supercitatet: "My momma always said: Life is like a box of chocolate, you never know what you will get".

# "Tyngden på dalskidan, älskling" från Sällskapsresan 2: Snowroller. Varje gång man står i en skidbacke har man bara lust att skrika dessa ord. Och "Jag är inte rädd, jag kan flyga" från Sällskapsresan, passar att säga i oväntat många sammanhang. Dessa två blir de svenska bidragen på listan.

# "Show me the money, SHOW ME THE MONEY" - Tom Cruise i filmen Jerry Maguire.

# "ET phone home" - Det var på den tiden man tog cykeln i luften och telefoner utan sladd i väggen var futuristiska inslag som man viftade bort som för osannolikt.

# "Joddelade, joddelade hoppsan vilken dag" - Robin Hood goes Disney.

Som avslutning på denna lista kan jag bara säga: "Hasta la vista, baby" eller: "I´ll be back" och under tiden: "May the force be with you". Och om du vill låna en film kan du göra det på biblioteket - gratis!

ps. mer om mig blir det nästa vecka då Liza ska fråga ut mig här på bloggen...

torsdag 15 september 2011

Topp tre TV-spel

Här kommer en toppen topplista! Topp tre TV-spel som man kan låna på bibblan. Skulle jag skriva en imorgon så skulle den med största sannolikhet se annorlunda ut...


1: Portal 2

Portal 2 är ett helt underbart pusselspel. Upplägget är enkelt: ta dig genom banan genom att skapa portaler som du kan förflytta dig själv samt objekt igenom.

Du har en portal-pistol som skjuter en blå och en orange portal, vill du tex ta dig över en avgrund så skjuter du ena portalen på exempelvis golvet vid dig och den andra på väggen på andra sidan avgrunden. Det är grunden, sen finns det diverse hjälpmedel såsom kuber du kan använda till att lägga på knappar som behövs tryckas ner, vätskor med olika egenskaper (studs, halka m.m.) som du kan täcka en yta med med mera. Ibland får man verkligen tänka till för att kunna klura ut hur man skall lyckas ta sig vidare. Men det finns alltid en logsik lösning. Och det är riktigt roligt att faktiskt få tänka till ordentligt.

Spelet är dessutom fullt av rolig och nördig humor och det finns ett schyst co-op läge så ring över en kompis med!



2: Borderlands

Postapokalyptisk miljö, i princip obegränsat antal vapen man kan hitta (vapnen slumpgenereras), man kan levla samt uppdatera förmågor och man kan spela co-op. Utvecklarna kallar det för en "role-playing shooter" och jag tycker det är en bra beskrivning. Grafiken är ganska serieteckningsaktig utan att det ser fånigt ut, tvärtom gör det spelet riktigt snyggt.

Man kan välja mellan 4 olika karaktärer som har olika specialförmågor samt är extra bra på vissa vapensorter.

Spelet är fullt med uppdrag man kan göra, både uppdrag som hör till handlingen och sidouppdrag för samla xp, vapen och för att det är sjukt kul.

Spelet går ut på att hitta ett oöppnat Eridian Vault, det finns på den nu övergivna, föredetta gruvplaneten Pandora. Har jag för mig, jag fokuserade mest på att panga och att levla..



3: WWE All stars

Sjukt roligt Westling-spel där man kan bryta mot naturlagarna och byta riktning mitt i ett hopp eller hoppa typ 10 meter. Vissa ser det som buggar, jag ser det som helt underbar underhållning.

Hitta din favorit stil, hitta din favorit karaktär (eller gör en egen!) och spöa, under glada skratt, dina polare!

Spelas helst med en till fyra kompisar.

Kör extrem rules för att kunna använda dig av kryckor och plankor när du vill fega dig lite.




Bubblare: Left 4 Dead, Fifa 11, Red Dead Redemption,

onsdag 14 september 2011

Topp fem: D.I.Y.-cash

Ibland vill en ju göra en massa grejer, idéerna sprutar, och det finns så mycket man bara borde och vill göra! Spela musik, dansa, rappa, spela brädspel, lära sig virka, eller något annat. Och kanske arrangera något där inte bara du, utan alla som vill kan få göra de där sakerna. Då faller det oftast inte på inspiration eller drivkraft. Utan på det där jävliga; pengarna.

Hur sätter man upp en dance off i en lokal när man inte har pengar? Hur köper man garn till virkningsträffarna eller regelböcker till rollspelskvällarna när pengarna bara inte finns? Och ja, nu kommer det finfina. De där möjligheterna finns. Inte bara hur som helst, men det finns en stor möjlighet att man kan hitta, söka och få pengar till just det man vill göra! Och även få hjälp av proffs som vet hur sådant ska styras eller startas upp. Alldeles gratis. Dagens topp-lista handlar om platser/sidor där du kan få hjälp med att göra sådant du vill:

5. SENSUS – Genom studieförbundet Sensus kan du och dina kompisar starta en egen studiecirkel. En bokcirkel, en brodericirkel, eller kring något annat som ni vill göra och lära er tillsammans kring. Möjligheten finns att söka pengar till studiematerial. Ni får dock hålla i studiecirkeln själva. Kolla in Sensus hemsida.

4. KulturUngdom är en ideell förening inom Västra Götalandsregionen. Här kan du också söka pengar om du har ett projekt inom något kulturområde på g. Ansökan ska vara inne senast en månad innan arrangemanget som planeras. Enligt KulturUngdom själva delade de förra året ut ”993 173:- till 124 projekt, med ett snitt på 7993 kronor och 2,6 projekt/vecka” Inte helt illa. Signa upp på sidan och läs mer!


3. Global Grant – är en nätresurs (databas) där man kan söka efter olika fonder och stipendier. Helt enkelt smockfullt med fonder och stipender som bara väntar på att du söka deras pengar. Tyvärr är sidan ganska krånglig, eller, man får vara beredd på att lägga tid på att leta efter just det man vill ha. Men hittar man det är det en guldgruva.

Vanligtvis kostar det att använda GlobalGrant, men har du ett lånekort kan du logga in gratis hemifrån, genom Göteborgs biblioteks hemsida.

2. ABF – Även ABF är ett studieförbund som (bl.a.) hjälper dig att starta studiecirkel, kring en hel drös med ämnen. Även här kan du/ni söka pengar för studiematerial. Och ABF är himla grymma på det sättet att det kan finnas personer med specialkunskap/projektledare som kan hjälpa dig/er att komma igång. Kolla t ex ABF:s D.I.Y.-sida som hjälper dig att dra igång egna projekt kring musik, film, skrivande och teater!

1. En snabb slant är ett stipendium för ungdomar mellan 18-25. Man söker det för ett projekt som har något med kultur att göra; en fotoutställning, filmvisning, spelning, breakdance-tävling, osv. du kan få mellan 2.000-20.000:- för ditt projekt/arrangemang (woho!), och tanken (som man förstår genom namnet) är att du ska få snabbt svar på din ansökan. JIPPIE även till det. Grymt. Kolla in hemsidan med blanketter och mer info, och sök sök sök och gör gör gör!

tisdag 13 september 2011

Listan med löööööööv

Först ut är en lista med kärlek. Jag har listat de media som bäst skildrar kärlek och detta blir en lista som garanterat inte går av för hackor!

5. Bok - Simon & Sophie av Emma Granlund (låna här)– en del har dissat den här boken och tyckt att den var för lik Sandor/Ida men jag tycker att den står alldeles utmärkt på egna ben. Det är en historia om omöjlig kärlek där datanörden Simon hastigt och lustigt blir granne med skolans snyggaste (och elakaste) tjej Sophie. Ett uttjatat tema (nörd/populär tjej) ges ny vinkling och nytt liv på ett bra sätt.

4. TV-spel - Dragon Age 2 (låna här)– Detta är spelet som gav bögskräckslobbyn panik. När man inte köttar ihjäl monster och letar skatter kan man inleda kärleksrelationer med både män och kvinnor på ett för spel rätt realistiskt sätt. Man kan ragga på olika sätt på olika partners och ens val påverkar ens chanser. Ett riktigt bra actionfantasykärleksspel helt enkelt.

3. Film - 500 days of summer (låna här)– en ovanligt realistisk film om hur underbar och jävla krånglig kärleken kan vara. Olik alla andra Hollywoodkärleksfilmer jag sett.


2. Bok - När du blundar tittar jag av Gunnar Ardelius (låna här). En bok om att bli dumpad och att med hjälp av lite vin, en bästa kompis och en halvgalen farfar se ljuset i slutet på tunneln. Ett måste för alla som nån gång upplevt olycklig kärlek!

Och först på denna listornas lista kommer... (trumvirvel):

1. Musik - Red house painters (låna här)– Ingen, och då menar jag ingen, kan musiksätta kärlek som Red house painters. Lyssna på låten Medicine bottle en mörk höstkväll och bli frälst du med!

måndag 12 september 2011

TEMA: Tip-topp

Allting är tip-topp! Allting är bra, bättre, bäst och vi på Library Ninjas tänker ägna de två kommande veckorna åt att hylla listsystemet; den härligt, uppbyggande och stegrande glädjen som endast topplistor kan ge.

Så, under denna och nästa vecka är det helt enkelt det vi kör på. Vi listar allt möjligt som vi tycker om (och kanske även som vi inte tycker om) och du får en massa sköna tips om vad som är det bästa i varje kategori.

Inga ämnen är förbjudna, vi avhandlar vad vi vill. Och det kan även du göra om du vill – kommentera eller skicka in din egen topplista inom böcker, serier, musik, filmer, spel eller något annat som du känner för. Ser vi en riktigt bra lista är det mycket möjligt att den blir publicerad och du får hela kungariket och halva prinsen. Eller den där lilla mysiga stugan i skogen, som alltid är med i ett hörn i en bra saga.

Bilden är från Sveriges Radios hemsida, och visar ungdomar som är djupt koncentrerade över uppgiften att välja ut veckans bästa Tio i topp-låt. Läs mer om det hårda arbetet som pågick åren 1961-74 här.

Let's get this party rated!

onsdag 7 september 2011

Onsdagsfilm på Hisingsbiblioteket

En något sen påminnelse, men - i eftermiddag, kl 17.30, visar vi film för dig på högstadiet och uppåt på Hisingsbiblioteket (på Wieselgrensg 11, nära Wieselgrensplatsen).


Det är första filmkvällen för i höst, och det kommer vara en varje första onsdag i månaden, alltid kl. 17.30. Idag kommer vi att visa filmen Sherlock Holmes. I filmen får Sherlock i uppdrag att finna och sätta stopp för en brottsling som sätter hela det brittiska rikets säkerhet på spel. Filmen om detektiven Holmes är en snygg, snabb, rolig och actionfylld version av den klassiska deckarberättelsen, med bland andra Robert Downey Jr. och Jude Law i rollerna. Ta med dina kompisar och kom och kolla!

tisdag 6 september 2011

Värsta boken avklarat och LN är med i radion!

Vi i Library Ninjas var på plats på Backaplan som en del av Värsta boken-projektet och delade ut gratis böcker till läshungriga ungdomar. Radions P4 hade den goda smaken att vara på plats, rapportera och intervjua Library Ninjas egna Liza.

fredag 2 september 2011

Värsta boken-utdelning IMORGON!

Imorgon, lördag 3 sptember kl. 14.00 är det hänga på Backaplan som gäller. Då har vi utdelning av Värsta boken, ett projekt som finns runt i hela Västra Götaland, som går ut på att vi (ungdomsbibliotekarier) ger presenter till dig


Du = någon som är mellan 13-25 år, och som gillar att läsa, och att få presenter. Pocketböcker och serier delar vi ut i morgon, 4 lådor av det till och med. Och när du har läst klart boken, så lägger du den på en parkbänk, på vagnen, hos tandläkaren eller någon annanstans och låter någon annan få ta med den hem och läsa, för att sedan i sin tur skicka den vidare. Glädjespridning på hög nivå!


Så kom till Backaplan imorgon, vi står utanför Pressbyrån (på Hjalmar Brantingsplatsen) från kl 14 och tills böckerna är slut. Ta med dig syskon, kompisar, grannar. Vi ses!