onsdag 14 oktober 2015

Collaget

Library Ninjas ligger på is för tillfället, men tills vidare har vi glädjen att kunna rekommendera Collaget som skrivs av ungdomsbibliotekarier över hela Göteborg.
Här kan du få boktips, tips på aktiviteter och allt möjligt annat.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL COLLAGET!

tisdag 1 september 2015

Bokklubb på Älvstrandens bibliotek

Gillar du att läsa? Är du 10-13 år? Välkommen till Bokklubben!
Vi ses och pratar om böcker vi har läst. Du lånar boken i förväg på biblioteket och vi bjuder på fika!

Stjärnstenen av Jo Salmson
Onsdag 16 september kl 15.30-16.30

Kurragömma av Petrus Dahlin
Onsdag 14 oktober kl 15.30-16.30

Tigern av Kate DiCamillo
Onsdag 11 november kl 15.30-16.30

Barnhemmet av Cecilia Lidbeck

Onsdag 9 december kl 15.30-16.30

Ring, mejla eller kom förbi om du vill anmäla dig eller har några frågor! 

(alvstrandensbibliotek@educ.goteborg.se eller 031-367 26 27) 

Hoppas vi ses! // Frida 

tisdag 25 augusti 2015

Höstarr: september

Nu är det höst! Och det är la gött? Okej sommaren är ju rätt bra den med, men det händer ju en hel del roliga saker på hösten. Här är vad som sker för dig som ungdom/ung vuxen på Lundby bibliotek under september månad  - och alla från hela Hisingen är såklart lika välkomna!
 
 
* Måndag 7 september: SPELKVÄLL.
En kväll i månaden hänger vi och spelar brädspel tillsammans. Kvällens spel: Carcassonne. Tid: kl. 19.
 
* Onsdag 9 september: MITT GÖTEBORG: besök på FRILAGRET.
Det finns så mycket att göra i Göteborg! Och så mycket saker och platser man aldrig provat på; aldrig hinner gå till eller kanske inte känner sig hemma. Men, man ska väl våga prova allting i alla fall en gång? Tillsammans åker vi och provar på sådant som man kanske inte går på själv. Sen bestämmer vi om vi gillade det eller inte.

Vad kan en fritidsgård vara? Frilagret är som hela Göteborgs fritidsgård, för alla åldrar. Vi för tips om vad man kan göra här, hur man gör om man själv vill arrangera något, och vi får chansen att prova 3D-skrivare!
Tid: samling på Hjalmar Brantingsplatsen kl 17.30 eller på Frilagret kl. 18.

* Onsdag 16 september: BOKCIRKEL.
Gillar du att läsa, och snacka med andra om det du läst? Eller tror du att du kanske gör det? Kom och prova! Vi träffas en gång i månaden och fikar och snackar om det vi läst. Till detta tillfälle har vi läst Jane Austens Stolthet och fördom. Du hämtar ut boken på Lundby bibliotek. Tid: kl. 19.

* Onsdagar: HÖGLÄSNINGSLUNCHER.
Ta en välförtjänt paus från skola eller jobb eller annat, och kom och lyssna på högläsning för vuxna. Onsdagar på Lundby bibliotek.
Tid: kl 12.

--------------------------------

Alla aktiviteter är gratis. För mer info och anmälan (till bokcirkel och ”Mitt Göteborg”), kontakta Lundby bibliotek 031-3667101, eller Liza Palmgren: liza.palmgren @ lundby.goteborg.se, 0736-667109.
Se även info om de kommande träffarna på vårt event på Facebook."Vad kan man göra på en fritidsgård?"
Denna gång åker vi till FRILAGRET som är som hela Göteborgs fritidsgård - för alla åldrar. Vi får tips om vad man kan göra här, hur man gör om man själv vill arrangera något – och vi får chansen att prova 3D-skrivare! Tid: kl. 18. (10 platser, från 13 år.)

Kommande träffar:
7 oktober: Konstmuséet
11 november: Dynamo
9 december: Backa teater

fredag 14 augusti 2015

Bokklubb för högstadietjejer


Tycker du också om att läsa böcker? Vill du prata om böcker med andra eller bara sitta med och lyssna? Vi i höstens bokklubb träffas en gång i månaden och pratar om olika böcker. Vi fikar och ger varandra boktips.

Anmäl dig på biblioteket eller ring 031-366 61 01 och säg att du vill vara med. Vi träffas på Biskopsgårdens bibliotek tisdagar kl. 15.30–17.00.



25 augusti: Flykten från Berganien av Eva Ibbotson

22 september: Den osynliga flickan av Deborah Ellis

20 oktober: Robinson Crusoe av Daniel Defoe

17 november: Förgiftade äpplens klubb av Lily Archer

15 december: Agnes Cecilia – en sällsam historia av Maria Gripe

 
Välkommen!
Hälsningar Malva Ungdomsbibliotekarie

torsdag 6 augusti 2015

Biblioteken bjuder in till Harry Potter-häng på Kulturkalaset!

Nästa vecka börjar Kulturkalaset!

Kliv in i magins värld! Gör en egen trollstav som du får ta med dig hem, skriv och rita din egen Harry Potter-berättelse (fan fiction) eller luta dig tillbaka och lyssna på högläsning. Barnbiblioteken i Göteborg bjuder in till ett tält med skapande utifrån böckerna om Harry Potter. Här kan du också passa på att låna böcker och ljudböcker, göra ett lånekort och få reda mer om höstens Harry Potter-kurser ute på folkbiblioteken runt om i Göteborg.

Var då? i Trädgårdsföreningen, strax bredvid Kungsportsplatsen mitt i stan.

Och det är självklart helt gratis.

Mer info och annat om vad som händer på Kulturkalaset finns här.

tisdag 30 juni 2015

I vansinnets öken


Mimmi sommarjobbare på Torslanda bibliotek boktipsar:

"I vansinnets öken", del 2 i Maze Runner seriern, av James Dashner.



 
De tog sig ut ur labyrinten och nu är det dags för fas två. Medan jorden är förstörd  av klimatförändringar och sjukdom måste Thomas och hans vänner försöka ta sig till andra sidan av öknen inom loppet av två veckor.

Efter att ha läst den första boken av ”The Maze Runner” serien så är uppföljaren definitivt ett måste! Boken är garanterat en bladvändare, liksom den första boken eftersom det händer saker hela tiden! Man kan verkligen säga att boken tar dig på en resa under läsandets gång!

Mimmi /sommarjobbare


Ålder:  12 år och uppåt

torsdag 18 juni 2015

3096 Dagar


Hej jag heter Daner och går i årskurs 8 jag sommarjobbar två veckor på Tuve Biblotek och jag skulle vilja berätta lite om denna boken!

Den andra mars 1998 blev den tioåriga flickan Natascha kampusch bortförd när hon var på väg till skolan. Natasha kampusch var inspärrad i en trång källare i åtta år hos en man vid namn Wolfgang Priklopilm. Tjejen blev misshandlad nästan varje dag på psykiskt sätt, och fick inte tillräkligt med mat så hon var jätte smal.

Natascha visste inte om hon någonsin skulle bli fri igen. När hon som artonåring slutligen lyckades fly så var hennes barndom över.
Jag rekommenderar att alla tar sin tid och kollar på denna film för den är värd och man lär sig många saker från filmen.


Filmen är också baserad på verklig händelse. Filmen ska använda sina specifika egenskaper för att historien ska vara värd att återberättas igen. Man kan även läsa eller se denna film!





tisdag 9 juni 2015

West Pride på Älvstrandens bibliotek

Välkommen att uppmärksamma hbtq-personers situation tillsammans med oss på biblioteket!

Under West Pride kan du:

- designa en vimpel till vårt flaggspel
- virka eller sticka en stund på våra gemensamma projekt
- göra ett kompisarmband
- skapa eget pyssel av papper och garn i regnbågens färger
- tävla och ha chansen att vinna en bok
- titta på och låna böcker från vår bokutställning med hbtq-tema
- kika på det som skapats under veckan

Välkommen!

Foto Karin Wessman

onsdag 20 maj 2015

Värsta Boken i Tuve!

Lördagen 30 Maj är det Tuvedagen och Biblioteket firar detta med en Värsta Boken utdelning.
Vi kommer att dela ut gratis pocketböcker till dig mellan 13-25 år. Ingen motprestation, kom bara och ta en bok.
Gå hem direkt och läs om du vill eller stanna och tjöta böcker med oss en stund.

Du hittar hittar oss på hörnet av Kulturpunkten på Tuve Torg kl 11-14.



Under Tuvedagen kommer det dessutom massa grymma artister till Tuve.
På scen hittar ni Vic Vem, Ultimate B-Boys, Few Words och Luie Tatz.




tisdag 5 maj 2015

Spännande och historiskt

Tycker du om mysterieböcker eller är du intresserad av historia och andra världskriget? Då är det här en bok för dig! 

Det är sommarlov 1943 och Maja som är bokens huvudperson fyller tretton år. Hennes pappa är inkallad för att försvara Sverige om kriget skulle komma närmare och hennes mamma sliter för två under tiden. Det är inte krig i Sverige men bara några mil bort från det värmländska samhället där Maja bor ligger den norska gränsen - och Norge är invaderat av Tyskland. Under sommaren får Maja två nya vänner. Båda är nyinflyttade från Norge och har haft det ganska tufft. Benjamins pappa är judisk och med i motståndsrörelsen som kämpar mot nazisterna och Hilde hade det fruktansvärt i Norge eftersom hennes mamma väntar barn med en tysk soldat. De tre vännerna bestämmer sig för att de, trots att de bara är tretton år, ska göra en insats och bildar en egen motståndsrörelse mot nazisterna. De tänker att de måste kunna göra någonting och planerar att tillverka en bomb för att spränga tyskarnas matförråd.

Det här är första delen i serien Svarta rosorna – och om ni läser den och tycker om den så heter bok nummer två Isbarnen. Superspännande och väldigt bra sommarläsning.

Låna här

Andra tips på böcker som utspelar sig under andra världskriget:
Pojken i randig pyjamas av John Boyne
Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian
En ö i havet av Annika Thor 
Sophie Scholls korta liv av Hermann Vinke

tisdag 14 april 2015

Kapten Prometeus av Benni Bødker

Som gammal science fiction-nörd är det svårt att inte charmas av böckerna om Kapten Prometeus och hans följeslagare Mats.

Prometeus är privatdetektiv och Mats var förut ledare för ett av stadens barngäng.  Tillsammans löser de mysterier och kämpar mot skurkar, däribland den fruktade Calamari.

Själv tycker jag att framför allt miljön är helt underbar. Staden Nya Amsterdam ser ut som en nedgången stad från 1800-talet och stadsdelen Alientown är till stor del befolkad av olika slags rymdvarelser. Ute i rymden finns rymdskepp, i jordens luftrum luftskepp och på marken ångmaskiner och skumma gränder. Det är mörkt och regnar nästan hela tiden.

Böckerna är Lättlästa och har många och riktigt snygga illustrationer och liknar snarare actionfyllda bilderböcker än kapitelböcker. De rekommenderas för läsare som är i åldern 10-12 men även tonåringar (och en och annan 30-åring..) kan nog uppskatta dem.

Hittills har bara två böcker kommit ut: I bläckfiskens tecken och Kroppstjuvarna – jag hoppas på fler!

Böckerna kan lånas här

fredag 6 mars 2015

Ramona / Marta Söderberg


Det tog mig flera försök att ta mig in i den här boken. Att stå där i bokens början med Ramona 16 år och nyss hemkommen efter flera år på olika behandlingshem och psykiatriska avdelningar var bara för tungt.

Slutligen - efter en dag lite lagom sjuk (så där så att man orka läsa) läste jag och läste. Och det här är ingen mörk bok på det sättet som jag först trodde. Boken handlar om Ramona och hennes försök att hitta en väg i förhållande till vänner, kärlek, föräldrar och till sig själv.

Vi får följa med i hennes vardag, det är väldigt mycket vardag i boken och det är det som är så bra! Det finns inga dramatiska vändningar som i ett slag förändrar allt.

I tillbakablickar får vi glimtar från år med rakblad, glasskärvor eller vad som finns tillgängligt att skada sig med, överdoser och omöjliga institutioner.


Kanske måste man inte veta och kanske är det svåraste att glömma. Den finns inte några färdiga svar utan många nyanser, framsteg och bakslag. Boken handlar om ett mörker som kan vara svårt att förstå och om en helt vanlig tjej.

 Kapitlen är korta det går att streckläsa eller att ta en sida i taget.

Jag tyckte mycket om den här boken. Bläddrar i den igen när jag skriver det här och letar efter ett citat men det finns så mycket så jag inte kan bestämma mig.

Ramona kan du låna här

tisdag 3 mars 2015

Torslanda bibliotek flyttar!

Tisdagen 31 mars är sista dagen som Torslanda bibliotek har öppet i de nuvarande lokalerna i Torslandaskolan. Sen stänger vi i två månader för att flytta biblioteket till nya fina lokaler i kulturhuset Vingen i Amhult.

Lördagen 30 maj kl. 10-15 inviger vi det nya biblioteket i Vingen. Och hela veckan efter så kommer det hända extra mycket på biblioteket. Välkomna då! Eftersom programmmet för invigningen inte är helt spikat så kommer mer information om det när det närmar sig. Men det blir finfina grejor...



tisdag 3 februari 2015

Röd som blod / Salla Simukka

När jag första gången ser omslaget på den här boken så tänker jag direkt på vampyrer av nån anledning. Kanske är det den svartvita bilden med blodsdroppar på som gör att associationerna väcks. Plus att titeln ”Röd som blod”. Blod - vampyrer osv. Ja, ni fattar….

Men det visar sig att det här inte har något alls med vampyrer att göra. ”Röd som blod” är en riktigt spännande deckare/thriller.

Huvudperson är Lumikki, vilket betyder Snövit på finska. Men Lumikki är inte särskilt lik någon sagoprinsessa, utan snarare som en yngre variant av Lisbeth Salander. Hon har under nästan hela sin skoltid blivit utsatt för riktig brutal mobbning vilket gör att hon håller sig undan för folk och mest vill vara för sig själv. Men det har också gjort att hon för att överleva har lärt sig att observerar saker runt om sig på ett sätt som inte andra gör. Att tillexempel kunna känna doften av ett särskilt schampo innan hon går in i ett rum har betytt att hon den dagen kunnat undvika att bli misshandlad. Hon har också blivit något av en expert på att själv inte bli igenkänd eller hittad.
 När boken börjar har hon flyttat från sin hemstad och går på gymnasiet i Tammerfors där hon också bor själv i en egen lägenhet. I sin gymnasieskola är hon inte mobbad, men har inte heller några direkta vänner. Hon håller sig på sin kant. En morgon smiter hon in i mörkrummet som finns i skolan för att få vara ifred en stund. Just den här morgonen är det inte fotografier som hänger på tork där utan fullt av 500-eurosedlar som någon har försökt tvätta bort blod från. När Lumikki senare ser en av sina klasskompisar komma ut därifrån med en ryggsäck på ryggen kan hon inte låta bli att följa efter honom. Hon upptäcks och blir indragen i en härva med rysk maffia och knarkförsäljning. Och trots att hon från början inte har något att göra med de upphittade pengarna så är Lumikki snart den som blir jagad genom ett snöfyllt och iskallt Tammerfors. Och om nu någon försöker ha ihjäl henne så vill hon veta varför.

Delar av boken är fruktansvärt spännande. Jag sträckläste den under en dag. Ibland kan jag väl tycka att logiken brast en aning. Knarkbossen som styrde det hela var tillexempel en ganska osannolik karaktär. Lumikki är nästan övernaturligt bra på grejer och dessutom så löste sig vissa saker på slutet utan att man riktigt fick reda på hur det gick till. Men, men, det kan jag ha överseende med.  Samtidigt gillar jag verkligen Lumikki och man får veta mer och mer av hennes bakgrund. Jag gillar också att man får också se delar av historien ur andra personers perspektiv, bland annat ur de "ondas" perspektiv. Och så är jag väldigt förtjust i Salla Simukkas språk när hon beskriver det vinterkalla Tammerfors och bygger upp spänningen i handlingen.
Röd som blod kan du låna här Det finns dessutom en boktrailer på Youtube som du  kan du kolla in här.
Under våren 2015 kommer andra delen, "Vit som snö",  i det som ska bli en triologi om Lumikki. Den ser i alla fall jag fram emot.

måndag 12 januari 2015

Bokhataren

"Substantiv är ett ord man kan sätta "jävel" efter. Bokjävel. Det är ett substantiv.
Verb är ett ord man kan sätta "som fan" efter. Läsa som fan. Verb.
Adjektiv är ett ord man kan sätta "jävligt" framför. Jävligt tråkig. Som en bok alltid är. Alla böcker jag har försökt läsa i alla fall."


Så börjar Christina Wahldéns lättlästa bok "Bokhataren". Huvudpersonen, Olle, tycker att allt som har med läsning och böcker att göra är skittrist. Han ska ta jägarexamen och köra skoter och då behöver man inte läsa anser han.
 En dag får Olles klass en ny lärare i svenska, Flora, som har ett lite annorlunda sätt att lära ut till exempel grammatik. Och hon lyckas faktiskt få både Olle och hans klasskompisar att tycka att det är ganska kul. Särskilt när man får svära i klassrummet.

När Olle sen träffar Saga och blir intresserad av henne börjar han se att det faktiskt finns vissa poänger med att både läsa och skriva.

Kolla var den finns att låna här.