onsdag 30 november 2011

Djurrättsaktivister

Jag går ut hårt under aktivister och terrrorister-veckorna och låter dig ta del av tre böcker om djurrättsaktivister – hitta din favorit!

1. Robert Muchamore: Aktivisterna
Den här boken ingår i Cherub-serien, som handlar om ungdomar som bor på en internatskola i England och blir tränade att bli spioner. De är perfekta för alla sorters uppdrag – för vem misstänker någonsin barn och ungdomar för spionage?

Denna gång får Lauren och hennes bror James uppdraget att infiltrera en djurrättsgrupp som heter DFM - Djurfrihetsmilisen - en grupp som arbetar för att stoppa utnyttjandet av djur i laboratorier och för mat, och som man anar är beredda att ta till våld för att göra det.

James och Lauren hamnar mitt i rörelsen, och slits mellan sitt uppdrag, och de nyfunna, väldigt trevliga, kompisar de får i rörelsen. Men, givetvis är inte alla trevliga och mysiga, i så fall hade det inte blivit någon berättelse, och det hänger tillslut på de två syskonen att rädda Nick Cobb, en kändiskock som genom sitt jobb ökar antalet djur som hålls fängslade och mördas för att bli till mat, anser gruppen Djurfrihetsarmén. Dessutom äger han ett rengöringsmedelsföretag vars produkter råkat döda ett barn och Cobb har vägrat att betala ut skadestånd för det.

Cobb blir kidnappad, instängd i en bur och ska, enligt logiken, få dricka samma rengöringsmedel som flickan dog av, tills han själv avlider. Medan aktivisterna sänder hans långsamma och plågsamma död live. Boken innehåller en del väldigt stereotypa, och rätt knasiga, inslag men den är ändå spännande och värd att läsas!

2. Johan Ribe: Balaclava
André som bor i Umeå sysselsätter sig främst med att graffa. Men han känner att Umeå är för litet, och beger sig mot Stockholm för att få vara med om något större. Han blir alltmer politiskt medveten, blir vegan och börjar arbeta för djurens rättigheter – samtidigt som han ständigt söker nya spännande händelser, nytt som toppar det han gjort tidigare, nya adrenalinkickar.

Hans sökande leder till förstörelse, fritagningar av djur och att sätta slakttransportbilar i brand – men lika mycket ett sökande av kickar i relationer och med tjejer, och glider nästan omärkligt in i relationen med personen med stort P; Viktoria. Hon som får honom att tänka efter kring vad han gör, vilka risker han utsätter sig själv och andra för, och vilka alternativ som finns. Kan ni gissa slutet…?

Tycka vad man vill om slutet, men Johan Ribe som har skrivit boken har själv varit med under perioden han skriver om, bott i Umeå och Stockholm under den aktuella tiden, och varit aktiv som graffitikonstnär och djurrättsaktivist. Utifrån det kan man anta, att han i alla fall kanske har lite bättre koll än andra författare som skriver om ämnet, och Balaclava blir därför väldigt intressant att läsa!

3. Marianne Strand: Försöksdjuret
Här får vi möta 13-åriga Adina, som pendlar mellan Stockholm och Göteborg, för att bo hos sina färäldrar som är skilda. En dag när Adina är på väg till Göteborg för att bo hos sin mamma kommer hennes mamma inte och möter henne på flygplatsen som hon brukar. Istället kommer en kvinna som säger att hon är Adinas mammas kollega, och Adina åker med henne, men inser efter ett tag att hon har blivit kidnappad.

Kvinnan för henne till ett hus i skogen där hon blir inlåst i ett rum, och först förstår Adina inte alla varför hon har blivit kidnappad. Men efterhand får hon veta genom kvinnan och hennes kompanjoner, som också finns i huset, att de har kidnappat Adina på grund av att hennes mamma jobbar på ett laboratorium där man utför medicinska experiment med djur, och att de inte tänker släppa Adina förrän hennes mamma lovar att sluta sitt jobb.

Till en början är Adina otroligt rädd, men medan tiden går känner hon allt mer att de som kidnappat henne inte är farliga och att hon inte har någon anledning att vara rädd för dem. Men hon förstår fortfarande inte varför hon är kidnappad - hennes mamma jobbar ju bara? Och hon säger alltid att hon är snäll mot djuren och gör så att de mår bra. Men en dag får hon se en film som är inspelad i hemlighet på hennes mammas arbetsplats - och Adina får se sin mamma göra så hemska saker mot djuren att hon aldrig ens hade kunnat drömma om det! Plötsligt blir Adina än mer förvirrad - vem har egentligen rätt och fel? Vem är god och vem är ond? Och vad tänker polisen göra med hennes kidnappare när de får tag i dem?

Försöksdjuret är en lättläst bok med ganska lite text och mycket mellanrum, skönt när man inte vill ha en tegelsten i handen. Samtidigt är den bra skriven, spännande, och tar upp relevanta frågor att fundera över. Rekommenderas!

Intervju med Pantrarna - del två

  
          Jag har tidigare intervjuat Pantrarna (den intervjun finns här) och med tanke på vårt aktivisttema ville jag intervjua dem igen. Skickade dem några frågor och fick snabbt svar, formulerade av Pantrarnas Murat Solmaz.

          Jag läste i tidningen att det görs en film om er kamp. Kan du berätta lite om det och hur det går?


Det är filmarna Leo Palmestål och Anders Rundberg som tog kontakt med oss när vi var ganska nya och sa att de var intresserade av att vara med och filma när vi som pantrar är delaktiga vid olika tillställningar. Vi har fått se en trailer utav det vi gjort under sommaren , men mycket mer och mycket gott har lagts till i filmen efter sommaren. Filmen blir klar till års skiftet, då tänker vi ha en förhandsvisning för bosatta i Biskopsgården till att komma och se på vår ihärdiga kamp under detta år.
Ett klipp har skickats in till SVT och de verkar vara intresserade av att visa den även på tv. Vi försöker under inspelningarna framhäva och få främst ungdomar
till att synas och höras så politiker, tjänstemän och bosatta i förorten kan bilda en uppfattning av hur en ungdom från förortens vardag ser ut i nutid.
Jag vill inte säga mer om filmen- men det jag kan säga är att den kommer vara känsloladdad och kommer förhoppningsvis ge tillbaka framtids tron för bosatta i förorterna i Sverige. 


-        Enligt ryktet ska Bobby Seale, en av Svarta pantrarnas grundare, komma och besöka er. Stämmer det och när sker det i såfall?

Det stämmer. Vi kontaktade Bobby Seale via mejl om att bjuda hit han för att delta på ett event i Biskopsgården där han kan dela med sig av allt han och hela civil rigths movement gick igenom under 60-70talet i USA. Han gav sitt telefon nr och vi har talat med honom. Det var en av de största uppelevelserna i mitt liv att tala med en levande legend ur en tid då ledare som Malcolm X och Martin Luther King bler dödade.
Han har tackat ja till vår inbjudan och vad som fattas nu är lite pappersarbete och skriva på kontrakt. Bobby Seale kommer till Sverige till slutet av april 2012. Han kommer att ha 3 föreläsningar på universitet samt delta på ett event som vi tänker göra i Biskopsgården den 1maj.
Vi får ekonomiskt stöd av ABF och Göteborgsuniversitet till att få hit honom. Bobby Seale hälsade alla kämpar i Sverige och sa att han ser framemot att komma hit efter 40 års längtan.

-        Hur går det med ungdomsgården? Finns det någon planerad tid för öppnande?

Just nu står det mellan två lokaler som är lämpliga för ungdomsgården. Antingen blir det på höstvädersgatan där vi har apoteket och stadsdelsförvaltningen eller så blir det treröseskolans gammla gympasal där en del ombyggnation kommer att krävas. Det är mycket pappersarbete och dessa typer av processer tar sin tid. Men vi är ganska säkra på att ungdomsgården kommer att vara klar och öppen någon gång nästa år innan sommarlovet. ungdomsgården kommer att kallas för ''pantergården''.

-        Vad gör ni just nu?

Just nu försöker vi stödja andra orter som tagit kampen i akt och bildat panter föreningar. Däribland har vi Landskrona, Malmö, Uddevalla, Uppsala och Helsingborg som är under process till att bli fungerande panter föreningar. Vår fight för social rättvisa i Sveriges förorter har inspirerat många runt omkring i landet till att organisera sig och ta saken i egna händer. Vi har varje dag nya samtal från folk som vill starta upp pantrarna i sina städer. Vi försöker få våra egna medlemmar till att bli mer självgående så organisationens ledande pantrar kan befria sig själva från arbetet i biskopsgården till att hjälpa människor i andra städer av organiserandet. Detta gör vi genom att hålla i olika former av utbildningar i olika teman. Den 29 NOV kl 17.00 kommer vi att ha ett event, laddat med olika teman, uppträdanden, poesi och filmer. Pantrarna har blivit förortens röst i olika debatter som ägt rum och strävar efter att sprida sitt sätt att se på och lösa samhällsproblem som vi har i detta moderna Sverige....

Tack för intervjun och lycka till!

tisdag 29 november 2011

TEMA: Aktivister & terrorister

Så, nya temveckor på bloggen igen! Sista temat innan jul, och denna gång är det det tema: aktivister & terrorister som gäller. Det innebär, att vi denna och nästa vecka tipsar om böcker (och kanske annat) som har med det nämnda temat att göra – det vill säga vad vi bestämmer har med temat att göra :)

Letar du efter en riktigt bra och spännande bok? Vill du läsa om hur författare beskriver ”de mörka sidorna” av miljö- och djurrättsaktivistgrupper, och andra grupperingar? Om människor som lever i gränslandet mellan tillåtet och otillåtet – de som vissa kallar frihetskämpar eller aktivister, medan andra bara kallar dem terrorister. Vi läser och tipsar om både högt och lågt, såväl som både fakta och fiktion.

Se fram emot två spännande veckor på Library ninjas – nu drar vi igång!

torsdag 24 november 2011

Istället för att bara skrika

heter en ny bok ifrån Elin Nilsson, som handlar om Andrea. Andrea går på gymnasiet, och det mesta är väl sådär ganska vanligt med henne och henens liv. Förutom att hennes två år äldre syster har hoppat av gymnasiet, flyttat hemifrån och skaffat barn. Men med Andrea är allt mest bara vanligt.


Tills en dag när hon kommer hem från skolan, och hittar ett hotbrev i brevlådan. Det är skickat ifrån någon som kräver pengar av hennes mamma, mycket pengar. Och det verkarp å något sätt höra ihop med Andreas papap, som gått bort i cancer ett par år tidigare. Andreas verklighet rasr – vad har den vanliga tråkiga familjen för fiender som skickar hotbrev? Hur ska de få fram så mycket pengar? Och vad händer om de inte lyckas?


Tillsammans med sin storasyster och en klasskompis försöker Andrea själv reda ut alla trådarna kring brevet, sin pappas mystiska försvinnande till USA under flera år, alla pengar de får se att hennes mamma har på sitt bankkonto – och alla lösa trådar däromkring.

Nu låter det här som en enormt spännande bok. Men tyvärr tycker jag tempot är lite långsamt, och Andrea en ganska tråkig och tonårsgrinig karaktär. Jag ville se mer fart, mer spänning och, tja, lite mer av allt. Lite mer bas i låten helt enkelt. Istället för att bara skrika går lätt att läsa och helt okej att sitta och slöläsa när man inte känner att man vill ägna för mycket tankekraft åt sin bok, men annars finns det andra titlar i höstens utgivning jag hellre lägger mer tid på.

onsdag 23 november 2011

Augustpriset 2011

På måndagen tillkännagavs årets vinnare av Augustpriset.

Årets svenska barn- och ungdomsbok blev Pojkarna av Jessica Schiefauer.

Juryns motivering:

Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog.

tisdag 22 november 2011

Ett nedslag i verkligheten

Ibland kommer de där böckerna flygande. Böckerna som känns som om en bit av verkligheten fastnat i en boks pärmar. Så är fallet med Belägring av Hassan Loo Sattarvandi. Det är en prequel (en uppföljare som utspelas innan originalet) som utspelas tio år innan den tidigare boken Still men det går bra att läsa Belägring fristående. Det är våldsamt, plågsamt realistiskt och så förbannat sorgset på en och samma gång.

Boken är upplagd som ett telefonsamtal där Caspian, en femtonårig kille med en ständigt frånvarande pappa och en pillerknaprande mamma, pratar med en kompis om något som hänt. Han har svårt att prata då han är helt sönderslagen med halvt avbiten tunga och svullet ansikte. Sakta men säkert berättar han om dagen som han aldrig kommer glömma, från morgonen där han borde ha stannat kvar i sängen till katastrofen senare på kvällen. Man förstår snabbt att något fruktansvärt har hänt men vad det är får man inte reda på förrän i det sorgliga slutet.

Jag ska inte avslöja för mycket men det är riktigt, riktigt bra om en förortskille vars kompisar är hans allt och det är hos dem han ständigt söker bekräftelse genom våld och kaxighet. Men Caspian är inte så macho som han kanske själv vill utan balanserar hela tiden mellan den kaxiga kille han vill vara och den fegis han är innerst inne.

fredag 18 november 2011

Idag har jag haft förmånen att få sitta och lyssna på författare och illustratörer. De har berättat om sina arbeten. Hur det går till när de skriver sina böcker och hittar på sina berättelser. Jätteintressant och kul!

Bland annat så pratade Hanna Jedvik om sin bok: "Snart är jag borta" som kom förra året. Skrev genast upp den på min: "måste läsas"-lista.

Boken handlar om kompisarna Maja och Lina. Och om att längta bort (därav titeln). Bort från sin vardag, skolan man går på, stan man lever i. Till något nytt. En längtan som jag tror det flesta har känt någon gång. I alla fall - helt klart en bok jag vill läsa. Får återkomma med mer om boken när jag läst den. Är det någon som redan läst den? Var den lika bra som den verkar?

Kan ju också passa på att tipsa om en ny gratistidskrift. Den heter Book och finns på tågen runt om i Sverige. Book innehåller massa goa fakta/recensioner om olika författare och böcker. Fick tag på första nr som kom ut i september - ser riktigt lovande ut. Så alla ni som gillar böcker och litteratur - håll ögonen öppna för detta magasin om ni är ute och reser.

Trevlig helg!

torsdag 17 november 2011

Umbra - En tecknad fantasysaga

Umbra, som är Elin Fahlstedts (född 1990) seriedebut, är en mörk fantasy-saga, som bitvis är ganska läskig. Teckningarna känns lite mangaaktiga, men i blyerts och lite kladdiga på ett bra sätt.

Ethel är föräldralös och bor på ett kloster med andra föräldralösa barn. Hon minns inget av sina föräldrar, det enda hon har som minne är ett slitet och suddigt foto på hennes pappa.

Barnen får inte gå ut på kvällen och natten, för då kommer hemska saker att hända dem enligt prästerna. För då är blodmånen uppe, månen som färgats röd av de barn som dödats om natten. Men Ethel tror inte på dom, hon tror att dom bara hittar på för att kontrollera barnen.

Hon blir inte mindre misstänksam mot de nattliga utegångsförbuden efter att hon brutit sig in klosterbibliotekets förbjudna avdelning, där det förvaras böcker som man inte får läsa, och läser i en av böckerna att det där med månens röda färg inte alls har något att göra med mördade barn.

Så orädda Ethel försöker smita ut på natten genom en tunnel, men en av prästerna kommer på henne och börjar jaga henne. Hon lyckas fly undan och gömma sig i en låda. En låda som visar sig ha någon form av magisk tunnel i botten. En tunnel som sluter sig bakom Ethel.

Ethel kommer ut i ett konstigt rum där hon träffar på någon form av monster. Fast ett monster som verkar vara ganska snällt.
Monstret informerar Ethel om att hon befinner sig i gränslandet mellan "din och vår värld".
Den världen heter Umbra och där ger sig Ethel, bland diverse fantasimonster och andra tokigheter, ut på jakt efter sin pappa...

onsdag 16 november 2011

Sjukt sugen på att se filmen

Efter att ha sett den här trailern är jag sjukt sugen på att se filmen om Hungerspelen.

tisdag 15 november 2011

Ååånej, inte klassiker!

Många känner en mix av tristess och äckel så fort man nämner ord som klassiker. Det är ibland rätt men ofta fel. Jag vill råda bot på detta genom att tipsa om en klassiker som era lärare skulle älska samtidigt som ni inte skulle dö tristessdöden om ni läste den. Det handlar om Karin Boyes Kallocain. Hon är kanske mest känd för sina vackra hjärta-smärta-dikter men har här skrivit en riktigt bra och mörk framtidsskildring.

I framtiden existerar en Världsstat som kontrollerar allt och alla. Överallt finns det angivare och elektroniska polisöron som lyssnar till allt som sägs. I denna mörka värld är fortfarande tanken fri men kemisten Leo Kall uppfinner en drog kallad kallocain. Det är en sanningsdrog som gör att man avslöjar sina allra innersta tankar. Det visar sig att de flesta medborgare inte är lydigt nedtryckta i skorna utan hyser vilda och heta drömmar om uppror och om Ökenstaden, som är en hemvist för hopp, lycka och kärlek. Sakta men säkert börjar Leo Kall tvivla på Världsstaten och dess förträfflighet.

Det är bra och mörkt om hur snett det kan gå om säkerhetstänkandet och övervakningen av medborgarna går för långt.

tisdag 8 november 2011

Känslan som aldrig kommer

I den nya brutala ungdomsromanen Affektion (av Martin Jern) finner vi Kate och Ali, som varit bästa kompisar ända sedan mellanstadiet. De gör allt tillsammans under åren när de växer upp – från att leka till att tjuvröka, ta första klunken öl och ragga på killar. Killar som får tjejerna att tävla om deras uppmärksamhet, som inte bryr sig, som skadar dem - både känslomässigt och fysiskt. Lägg för Kates del till en känslomässigt frånvarande mamma, och en pappa som inte orkar mer och flyttar redan när hon är 12, och du har Kates liv.

Kate känner själv att det går ganska så mycket åt helvete. Hon är 16 år och livet känns över, gjort. Men vad spelar det för roll? Vad skulle ha hänt annars, vad skulle hon ha gjort annars, vad är alternativet? Hon vänder sig inåt, stenhård yta utåt och hon och Ali lever hårdare än någonsin, allt i jakten på känslomässiga kickar och för att lyckas pressa fram något som känns äkta, något som känns värt.

Men det kommer aldrig. Vad finns kvar att göra då? 
Boken beskriver något som är kallt, rått, hårt och precis så illa som det kan vara när man vill ha saker (uppskattning, värme, kärlek) man vet att man antagligen aldrig kommer att få.

När skolan brinner

Det här är den senaste Tommy & Flisen-deckaren av Lena Lilleste och heter Mordbrand på skolan! (låna här). Den börjar med att Tommy och Flisen hittar en väska i skogen med fyra miljoner kronor i. I väskan ligger också en massa kontoutdrag för ett företag som sysslar med välgörenhet. Samma kväll brinner det i Tommy och Flisens skola och efteråt hittas en död man i askan. Tommy och Flisen bestämmer sig för att behålla väskan med pengarna och köper lite nya grejer som dyra kameror. Men snart förstår de att väskan tillhör den döde mannen och att det finns de som vill komma över väskan till varje pris…

Det här är en deckare och som alltid med Tommy och Flisen-böckerna är det välskrivet och spännande. Det är lite vem-gjorde-det-känsla över det hela och jag kunde inte lista ut vem den skyldige var innan slutet. Är ni smartare än mig?

fredag 4 november 2011

Höstlov = Graffiti & Serier!

Tänk vad tiden går fort ibland (speciellt på lov) eller vad säger ni? Jag har inte varit ledig denna vecka utan jobbat på som vanligt. Men inte helt fel det heller - vi har haft (och har även idag) ett tipptopp höstlovsprogram här på Hisingens bibliotek för er mellan 13-25 år.

Temat för detta höstlov har varit serie- & teckningsvecka. Vi började i onsdags med Urban Kalligrafi och graffiti-prova-på. Det stod om det i gårdagens GP (del 1 sida 7). Utdelning av Värsta boken och Serieworkshop - manus var i går. Idag blir det Serieworkshop - teckna hur du tecknar din egen serie. Kul! Vårt ps3 är också igång igen i Unga-Vuxna rummet om man bara vill ta det lugnt och spela med kompisarna.

Så i seriens anda tänkte jag nu på lovets sista dag och innan helgen tipsa om några webbsidor där du kan fortsätta din kreativa bana inom seriernas värld:

http://chogger.com/ - gör dina egna serier

http://www.xtranormal.com/ - gör egna animerade gubbar och dialoger

http://goanimate.com - gör egna tecknade serier

Trevlig helg allihopa!

torsdag 3 november 2011

Hem till lunnefåglarna

Idag tänkte jag tipsa om en riktigt fin bok. I den tysta minuten mellan av Viveka Sjögren.

När Torvi var sex år flyttade han och mamman från Island till Sverige. Och från Torvis pappa. Pappan sa att han snart skulle
komma till Sverige, men han dyker inte upp. Tiden går och ingen svarar när mamman ringer till Island.
Tillslut slutar Torvi hoppas på att pappan skall komma. Pappan kan dra åt helvete som har lämnat honom.

Åtta år senare får de besked om att pappan, Kettil, har dött. Han har blivit hittad uppspolad på en strand på den ö där Torvis isländska släkt bor. Där han själv bodde en gång i tiden.
Ensam sätter sig Torvi på ett flygplan till Island, där han möts av sin farbror. Tillsammans beger de sig hem till ön Heimaey.
På Island möts han av syner han inte sett på länge, lunnefåglar, vulkaner och gamla kära släktingar. Som farmor och bästa kompisen från barndomen som bor kvar.

På Island söker Torvi svar på vad som egentligen hänt pappan och vem pappan egentligen var. Var det verkligen så enkelt att pappan bara lämnade dom?
Pappan verkar inte ha mått så bra, var han psykiskt sjuk, alkoholiserad? Både och? Människorna på ön verkar veta. Genom att utforksa sin barndoms ö och pappans (nu Torvis!) hus får han fram små ledtrådar om vem pappan egentligen var.

På resan lär han sig en hel del om släkten och sig själv, upplever kärlek och saknad.

En riktigt, riktigt fin bok som fick mig att smålipa mer än en gång. Viveka Sjögren skriver om något hemskt och allvarligt, men på ett långsamt och vackert sätt. Boken är mycket bra skriven, jag kan verkligen se landskapen framför mig.

Jag hoppas verkligen på en fortsättning, jag vill att Torvi skall åka till Island igen nästa sommar!

tisdag 1 november 2011

Hjälp! Chokladbönorna från yttre rymden anfaller!

Ibland får man frågan om vilken bok man läst som är absolut sämst. Jag har tidigare fått tänka efter men inte längre. Nu har jag läst en bok som är ett sådant stolpskott alla kategorier att man knappt ens kan använda den till toapapper. Boken ifråga heter Besökaren och är skriven av Ann Halam. Det enda som är bra med boken är omslaget som leder tankarna till någon spännande film. Sedan börjar katastrofen.

Boken handlar om den tjocke killen Tom. Han går på högstadiet och ska ha praktik med sin pappa som är vakt på ett laboratorium där man forskar om dödshemliga saker (läs: utomjordingar). När Tom är där går larmet och något inträffar som får alla som jobbar där att springa runt som yra höns. Vad har hänt? Tom, som alltid är hungrig, går in i ett avsides rum för att kolla och hittar då en chokladböna på golvet som tycks stirra på honom. Han äter upp den (äckligt!) och det visar sig att chokladbönan är en alien (!!!) som börjar prata med honom i hans huvud. Chokladbönan, som heter "zy%"*88cx!", trivs bra i Tom och börjar sakta ta över honom och mer eller mindre äta upp honom inifrån. Tom, som minst sagt var bigboned, rasar i vikt. Hur ska detta gå? Ska han lyckas bli av med sin chokladböna?

Aaaarrggghhh... hur kan man få släppa en sådan här urusel bok? Det är så full med dåliga idéer, otroliga vändningar och allmänt skräp att min tvåårige son skulle kunna skriva en bättre spänningshistoria om aliens. Vill ni vara riktigt elaka mot era svensklärare läser ni boken och skriver en recension. Förvänta er inget högt betyg dock då inte ens en Nobelpristagare skulle kunna skriva nåt vettigt om denna skräpbok. Undvik till varje pris (innan chokladbönan kommer och tar dig!)