tisdag 27 november 2012

Kamphundarna

Nu blir det dags för en lättläst deckare av författaren Jörn Jensen (låna här). Den handlar om Tobias och Oliver som är bästa kompisar. En dag  när de är på väg till fotbollsträningen blir Tobias jagad upp i ett träd av en kamphund, en väldig vit pitbullterrier. Mannen som har hunden får till slut kontroll på den och försvinner iväg. Då hunden hade avklippta öron misstänker Tobias och Oliver att hunden används till hundkamper. Några dagar senare försvinner några valpar från deras kompis Anjas hus. Mannen med pitbullterriern hade varit där och Tobias och Oliver misstänker att han ligger bakom och att valparna ska tränas för att vara med i hundkamper. De bestämmer sig för att undersöka saken. Det blir snart väldigt farligt för dem…

 
Detta är något för er som gillar spänning och deckare. Boken är lättläst med luftig stil.

fredag 23 november 2012

Ung erotik

Sex är sällan skildrat på ett särskilt trovärdigt sätt i ungdomslitteraturen. Ofta blir det pinsamt, tillrättalagt, vulgärt eller som i värsta fall – fullständigt frånvarande.  Novellsamlingen ”Het” från förlaget GillaBöcker är en frisk fläkt över ett annars ganska torftigt erotiskt landskap. Initiativet togs av en samling författare under förra årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg efter en diskussion om bristen på god erotik för unga, och gavs ut lagom till årets mässa. I ”Het” samsas Sveriges ledande författare av ungdomslitteratur, både män och kvinnor, om utrymmet att få skildra allt från hastigt uppblommad kåthet, de första sexuella trevandena till förbindelser på gränsen till det accepterade.


Som med de flesta andra novellsamlingar är kvaliteten skiftande, men här finns någonting för alla smaker och preferenser. Överlag är författarnas bidrag mycket välskrivna, intresseväckande och framförallt trovärdigt beskrivna. Förhoppningsvis bidrar denna bok till ett bättre erotiskt klimat inom ungdomslitteraturen, men den står sig även mycket bra ensam. Jag rekommenderar den med hetta!

onsdag 21 november 2012

Kan man göra slut på facebook?

"Hur vet jag om någon är intresserad av mig?"
"Ska jag berätta att jag har varit otrogen?"
"Vilka sjukdomar kan man få av sex?"
"Kan man göra slut på facebook?"

Detta är några av de frågor som man kan få svar på i boken "Kan man göra slut på facebook? och en massa andra frågor om ung kärlek" av Mikaela Åkerman. Det ska erkännas att jag var tveksam till boken innan jag läste den. Tänkte att: "oh no, ännu en självhjälpsbok med hurtfriska svar". Men jag hade fel. Tycker att boken verkligen fyller sitt syfte och ger svar och råd på en del kniviga frågor.

Frågorna är hämtade från sajten ungdomar.se och svaren ges av olika experter på området. Experterna är barnmorska, läkare, psykolog, ungdomscoach och socionom. Man kan alltså känna sig trygg att man får bra och seriösa svar på sina funderingar.

Ungdomar.se (vilket man kan läsa på baksidan av boken) "är en av Sveriges största informationssajter för unga med 110 000 unika besökare i veckan. Sajten startades år 2000 och fungerade då som en internetbaserad version av ungdomsmottagningen - öppen 24 timmar om dygnet - där ungdomar med hjälp av expertpanel kunde få svar på allt de undrade över. I dag har sajten ett forum med över 6 miljoner inlägg." (!)

Kuriosa: Ungdomar.se blev nominerade till "Sveriges bästa nätsatsning för unga och vuxna" i år av Surfa Lugnt, ett initiativ som stöds av Sveriges regering.

tisdag 20 november 2012

Intervju med Magnus Nordin

För ett tag sen var författaren Magnus Nordin i Biskopsgården och träffade några nior. Han pratade om sina böcker, skräck och varför han började skriva. Vi i Library Ninjas kunde såklart inte låta bli att ställa några frågor till honom.


Här kommer frågorna:


- I flera av dina böcker förekommer läskiga gamla hus. Hur kommer det sig? Har du själv varit i något extra läskigt hus som gett ett starkt avtryck?
Vårt lantställe på Gotland, ett gammalt torp där det knakar och knarrar i väggarna och dörrar som plötsligt går upp.

-Vilken avdelning går du till först när du besöker biblioteket?
Nyinkomna böcker. Söker jag ett speciellt ämne går jag direkt till denna hylla.

-I några av dina böcker finns det med seriemördare. Var får du inspiration till att skriva om dem? Från böcker? Filmer?
Ända sen jag var grabb har jag varit fascinerad av Jack the Ripper, en seriemördare som härjade i Londons slumkvarter i slutet av 1800-talet och som aldrig blev avslöjad. I bokform måste jag nämna Thomas Harris romaner om Hannibal Lecter. Otäcka, suggestiva, välskrivna och oerhört spännande.


-Brukar du lyssna på musik när du skriver? Om ja, vilken då?
Ganska sällan faktiskt. Vill gärna ha det lugnt och tyst omkring mig. Annars gillar jag äldre rockmusik, punk och garage.


-Vilken är den absolut sämsta bok som du läst, alla kategorier?
Jag brukar aldrig läsa klart dåliga böcker. Har inget stort tålamod, antagligen.

Tack och hej!

tisdag 13 november 2012

Borta

Hej, jag heter Linnéa, jag är 15 år och jag är praktikant på Tuve Bibliotek.
Jag tipsar om boken: Gone: Övergivna av Michael Grant.

Vad skulle hända om alla över 15 år bara försvann och en stor svart cirkelformad mur dyker upp och omger hela staden med ett kärnkraftverk i mitten? Om bilar kör av vägarna, maten blir kvar i ugnen och småbarn blir ensamma i lägenheterna.
Och vad gör man när maten sedan tar slut och ingen kommer varken in eller ut ur staden eller när alla lagar försvinner och folk börjar utveckla olika sorters krafter. I den här boken som är den första i en serie av Michael Grant så får vi följa med Sam på 14 år och hans vänner som försöker att styra upp den lilla staden Perdido Beach genom att placera ut dem äldsta barnen på olika arbetsplatser, någon måste jobba på dagiset inne i centrum och ta hand om dem minsta barnen och någon måste jobba på den gamla McDonalds restaurangen och dela ut maten som är kvar efter att många har varit i affärerna och rensat ut allt. Samtidigt måste alla tillsammans försöka lösa gåtan som gjorde att allt blev som det blev. Man börjar förstå vilka som är ens vänner och vilka man ska passa sig för. Men det är inte bara en kamp mot hunger och ett samhälle utan lagar utan även mot tiden, för när man fyller 15 år så försvinner man.

Jag tycker att denna bok var väldigt bra, man får läsa ur flera personers perspektiv vilket kan vara lite rörigt ibland men ska man läsa ur samma synvinkel hela tiden finns det risk att det blir långtråkigt. Kapitlen är väldigt långa vilket gör att man blir trött och det känns som om man inte kommer någon vart men handlingen är jätte bra och riktigt spännande.

måndag 12 november 2012

Lättläst? Andra världskriget? Då har jag något för dig!

Boken heter Kriget kommer av Torsten Bengtsson (låna här).
Handlingen utspelar sig i början av det andra världskriget och huvudpersonen heter Olof och bor i en liten fiskeby utanför vid Öresund i Skåne. En dag i början av april kommer kriget riktigt nära Olof. Tyska soldater intar Danmark. Olof kan se hur flygplanen anfaller staden Köpenhamn och de kan höra hur bomberna exploderar. I Öresund, där Olofs pappa brukar fiska, vimlar det av tyska krigsfartyg. En dag räddar Olof och hans pappa en liten judisk flicka och hennes mamma undan tyskarna. De berättar att pappan i familjen är kvar i Köpenhamn. Olof ger sig iväg i en liten båt för att hjälpa mannen. Olof lyckas komma fram till rätt adress men när dörren öppnas står han öga mot öga med Gestapo, tyskarnas hemliga polis! Har han blivit lurad?

För att sammanfatta med fyra ord: lättläst, spännande, andra världskriget.

söndag 11 november 2012

From SoFo with irony!



Lena Ackebo gäckar i sina två seriealbum om Stockholms SoFo (South of Folkungagatan, syftar på SoHo i New York) den ytliga och ironiska kulturen på söders uteställen där den största humorn ligger i människors oförmåga att kommunicera. Albumen för tankarna till Seinfeld där det banala blir uppförstorat och vardagens trivialiteter utgör berättelsens komiska tråd. Varför spenderar så många människor sina lediga kvällar med att stå i kö till ställen de inte vill in på, med människor de inte tycker om, för att köpa drinkar som inte är goda?

SoFo-serierna, Fucking SoFo (2010) och Vi ses i SoFo (2012) påminner om Martin Kellermans Rocky och Mats Jonssons självbiografiska alster i det vardagliga tilltalet, beskrivandet (och förlöjligandet) av karaktärerna och den bitvis elaka tonen. Ackebo lyckas levandegöra sina karaktärer på ett skickligt sätt; från den rasistiska, övervintrade proggaren, de neurotiska väninnorna i 40-årsåldern, den katastrofala stå-uppkomikern ”Herr Gårman” till de oändligt självupptagna och asociala nördarna. 

Stundtals sätter man nästan skrattet i halsen när de klockrena skildringarna verkar som tagna direkt ur ens egen verklighet - men mestadels är det bara väldigt, väldigt roligt.
 

 







torsdag 8 november 2012

TV-spels rekord

Tja, jag tänkte bara kort tipsa om TV-spels utgåvorna av Guinness rekordbok.

Det är, precis som gamla vanliga rekordboken, fullsmockat med rekord. Några exempel:

-Vilket tv-spel som det finns mest vapen i (17,750,000 var det när senaste boken kom ut, och det är Borderlands som är rekordhållare. Men eftersom Borderlands 2 har kommit ut nu så lär ju det ta över första platsen!).

 -Det bäst säljande skateboard spelet (Tony Hawk's Pro skater, kom ut 1999, har sålt 7,9 miljoner exemplar).

- Vilket Zelda spel som sålt mest (Ocarina of time, 7,6 miljoner).

Ja, det finns hur mycket rolig fakta som helst. En perfekt bok att sitta och bläddra i när man har en ledig stund över.

Boken är på engelska.

tisdag 6 november 2012

Fotboll extravaganza!

Nu har jag införskaffat en massa sköna fotbollsböcker till Biskopsgårdens bibliotek. Vad sägs om böcker om Messi, Cristiano Ronaldo, Steven Gerrard och andra av världens fotbollsstjärnor?

...nu kanske det finns någon som undrar vem Steven Gerrard är? Jo, han är kanske den bästa fotbollsspelaren de senaste 25 åren. Han har vunnit Champions League, UEFA-cupen och en massa annat med sitt Liverpool. Kolla in följande klipp med hans många drömmål:

söndag 4 november 2012

Kvinnan, musiken och drogerna


När beskedet om soulsångerskan Amy Winehouses död kom den 23 juli 2011 var det för de flesta som följt henne ingen större överraskning. Hon var vid det laget nästan lika känd för sitt tunga missbruk som för sin artistgärning och fantastiska röst.

Idag vill jag slå ett slag för Winehouses andra och sista album, "Back to Black" från 2006. Första skivan "Frank" hade potential i Amys texter och röst men föll på produktionen. Till andra skivan tog Winehouse kommandot och hennes starka inspiration från 50- och 60-tals soul märks i både produktion och i Amys "beehive-frisyr". Kombinationen av klassisk soul, hip-hop och tunga texter om missbruk och olycklig kärlek skapade en fullständigt tidlös skiva.

Men Amy Winehouses stökiga privatliv blev allt mer dominerande i skvallerpressen och hennes insatser som musiker, och även som modeikon, hamnade allt mer i skymundan. När hon tragiskt gick bort fick musiken mer uppmärksamhet för ett tag, men när biografierna började dyka upp var det återigen önskan att gräva i hennes privatliv som tog överhanden. Få författare verkar ha intresserat sig för hennes artistgärning eller vem hon egentligen var som människa.

Dock finns ett undantag: I boken Min dotter Amy, som kom ut på svenska nu i augusti, har pappan Mitch Winehous (tillsammans med två författare) tagit på sig den tunga uppgiften att försöka förklara och ge en bild av Amy som skvallerpressen aldrig brydde sig om att visa. Resultatet är ett varmt porträtt av en älskad dotter och en mycket begåvad artists kamp mot sitt missbruk. För den som vill förstå och komma närmre kvinnan Amy, hennes odödliga musik och destruktiva missbruk så är boken mycket intressant och lättillgänglig. 




torsdag 1 november 2012

Korta klassiker

Idag tänkte jag tipsa om tre klassiker. Här i återberättade och förkortade versioner av Maj Bylock.

Först ut är Howard Pyles klassiker Robin Hood. Känd från julafton, de flesta känner väl igen "dom smiter med allt mitt guld"?
Englands Kung Rikard är iväg på korståg, hans dryga och svinaktiga bror prins John härjar runt i England och behandlar folket riktigt illa. Till sin hjälp har han sheriffen i Nottingham.
Hjälten Robin Hood finns dock i skogen och tillsammans med sitt gäng snor de tillbaka pengar och mat som de rika stulit från folket. De tar från de rika och ger tillbaka till de fattiga. En supderduper klassiker.

Robinson Crusoe (Robinson Kruse) är både titeln på Daniel Defoes klassiker och huvudpersonen namn. Det skepp som Crusoe befinner sig på hamnar i en överjävlig storm (typ stormen Sandy ). Skeppet sänks i havet men Crusoe har tur och överlever. Mindre turligt är att han, ensam, spolas upp på en helt öde ö. Inte så roligt. Hur skall han ta sig därifrån? Och hur skall han göra för att inte bli galen i sin ensamhet? Efter några år träffar han dock en man på ön, som han kallar för fredag (för de träffas på en fredag).
De blir kvar på ön lääääänge.

Dagens sista förkortade klassiker är Robert Louis Stevensons Skattkammarön. Här är det med pirater, det gillar jag.
Boken handlar om pojken Jim Hawkins vars föräldrar äger ett värdshus. En dag kommer det en obehaglig man som heter Bill, han är sjöman och har ett stort vitt ärr i ansiktet och ber om ett rum på värdshuset. Han stannar där i flera månader och han ber Jim att hålla utkik efter en pirat med ett träben. Han får betalt och skall varna om han dyker upp.
En dag dyker en man upp som bråkar med Bill. Mannen går, Bill super sig väldigt full och är väldigt upprörd och säger att de vill åt hans sjömanskista. Samma kväll dör Jims pappa, som varit sjuk en längre tid. En vecka går och det kommer en ny man och letar efter Bill. Mannen och Bill talas vid och senare på kvällen dör Bill.
Bland hans saker hittar Jim en skattkarta. Tillsammans med en godsägare, Trelawney och doktor Livesey (som behandlat jims pappa när han var sjuk) ger de sig ut på jakt efter skatten. Med på fartyget (som heter Hispaniola) är även kocken Long John Silver. Men är John Silver verkligen bara en kock? Ute på havet börjar äventyret på riktigt!
Myteri, skattjakt, pirater och papegojor utlovas!