onsdag 29 februari 2012

Som ett brev till vår statsminister

Så har turen kommit till mig (Kristian). Den jag vill tipsa är ingen mindre än vår statsminister Fredrik Reinfeldt och det rör sig om en film. Filmen ifråga heter Medan vi faller (La Haine på franska) och titeln anspelar på att politiker har en tendens att blunda för problemen i förorterna och likt en person som faller från ett hustak intala sig att än så länge är allt bra. Sen kommer marken.

Filmen är från Frankrike där man under ett dygn får följa några killar, Vinz, Said och Hubert, från en förort utanför Paris. Där är det stora spänningar mellan polisen och ungdomarna efter att en ung kille, Abdel, hamnat i koma efter att ha misshandlats av polisen. Det blir ett dygn fyllt av bråk, polisbrutalitet, tjafs kompisar emellan och en skildring av livet i den nedslitna, franska förorten som känns verklig, långt borta från Hollywood. En borttappad polispistol spelar även den en nyckelroll.

Med tanke på hur situationen i filmen liknar den i exempelvis Göteborgs förorter skulle jag vilja att Fredrik Reinfeldt ser filmen, fattar grejen och vänder sin politik 180 grader. Och kanske ge ett fett statligt stöd till Pantrarna?

tisdag 28 februari 2012

Petter Northug i fäders spår

Mina första två tips går till den norske skidåkaren Petter Northug. Ni kanske har hört talas om honom. Han har en oroväckande förmåga att alltid vinna loppen han deltar i. Gärna med en liten spurt på slutet...

Nu är han åter aktuell, på söndag den 4:e mars ska han köra Vasaloppet. Mitt första tips blir lite Vasaloppshistorik med boken: Vasaloppet : i fäders spår av Lars Nylin. Där kan han läsa på och begrunda att i denna tävling har norrmän inte haft så stor framgång hittills. (om man bortser från bröderna Aukland som vann 2004 och 2008).

Då kanske Petter som till vardags framstår som en ganska kaxig skidåkare blir lite mer ödmjuk och empatisk. Han har ju annars en förmåga att säga de mest plumpna saker om sina medtävlanden (läs: svenskar). Om det inte hjälper så tycker jag att han också bör läsa boken: Empati (att förstå andra människors känslor) av Ulla Holm.

måndag 27 februari 2012

TEMA: Tipsa en kändis

Nu kör vi tema-veckor igen! Denna och nästa vecka har vi temat "tipsa en kändis" här på bloggen. Vad innebär då det? Jo, vi kände att det var dags att pröva våra bibliotekarie-skillz utanför vår "vanliga" krets, och har alltså bestämt oss för att vi allihop ska välja kändisar som vi helt godtyckligt bestämmer vad vi tycker att de ska läsa.

Vad borde Kungen läsa för bok? Vad borde Lady Gaga lyssna på för skriva? Och vilken hemsida tycker vi inte att Zlatan ska missa? Eller liknande. Eftersom vi kör två veckor har vi allihopa som skriver på Library Ninjas (Filip, Gabriella, Kristian och Liza) fått välja två kändisar var, som vi tipsar om en i taget.

Vi tror det blir prövningarnas veckor för vår del, och hoppas på underhållning för er del! (Kom såklart gärna med era egna förslag om vad era favoritkändisar bör läsa/spela/kolla/lyssna på!)

torsdag 23 februari 2012

Att stå på egna ben.

Vet du hur man lagar en punktering? Hur man rensar en fisk eller ett avlopp? Tvätta fönster?
Inte?
Då är boken Hushållspraktika (av Hans Reuterskiöld) något för dig!

I sju kapitel får du reda på det mesta du behöver för att klara dig själv. Kapitel om kök och mat, tvätt och klädvård, städning, underhåll av lägenhet, elektronik, ta hand om cykel och bil, din hushållsekonomi samt din hälsa.
Författaren tipsar om saker som han lärt sig genom åren, saker man behöver kunna om man skall klara sig själv när man flyttar hemifrån. Men kunskapen är även bra för den som vill hjälpa till hemma, eller den som inte vill vara beroende av någon annan när det är dags att laga kläder eller putsa skor.

Och för den som inte tycker det är kul att göra hushållssysslor är boken ändå ett bra tips, för tid kan alltid sparas om man vet hur man gör saker på ett effektivt sätt. Bättre att lägga tio minuter och läsa på om hur man tapetserar på ett bra sätt än att misslyckas och behöva plocka ner allt och göra om det hela.
Mycket foton och illustrationer tillsammans med lättförståeliga texter gör boken till en riktigt bra resurs.

Annars kan du alltid strunta i det hela och hoppas att någon annan gör allt åt dig. Kanske får vi då se dig i någon framtida säsong av Ung och Bortskämd.

!!! Som bonus får ni ett krukväxt tips av mig: Ampellilja. En växt som verkar kunna överleva hur mycket misskötsel som helst. Den blir lite brun eller så blir den gröna färgen lite blek, men bara man vattnar den lite så kommer den tillbaka. !!!

onsdag 22 februari 2012

Big down till Petter

Idag skriver jag ett ganska ovanligt blogginlägg – för idag är jag förbannad.

Jag har just bläddrat igenom Petters nya biografi Goda dagars magi – ett gigantiskt verk på omkring 35 centimeter i höjd och som är proppad med snygga fotografbilder – och som dessutom innehåller en DVD med en dokumentär och 3 tidigare osläppta låtar.

Varför blir jag förbannad när jag läser den här boken? Gillar jag inte att kolla på snygga bilder, är jag textofil och har problem med formatet; att Petter valt att satsa mer på bild än text (är man elak kan man tänka att det är ett billigt knep när man inte har så mycket att skriva), eller gillar jag bara inte Petter? Nej, nej och nej. Fotona är skitsnygga, de korta texterna om olika personer som inspirerat Petter och som han arbetat med gör det enkelt att läsa boken – och Petter har jag för det mesta inte haft så mycket alls att säga om.

Men – när jag börjar bläddra i boken märker jag att det är något som saknas. Jag kollar på bilderna. Läser texterna och hyllningarna till olika personer och inspirationskällor. Bläddrar lite till. Och inser plötsligt att boken är slut. Vad saknades? Jo, på 160 sidor bok lyckas Petter få till 1 (EN) text om en tjej! En!!! Och att den tjej som på nåd fått vara med, Feven, beskrivs med orden att hon ”omgav sig med en bra krets av killar som hörde till de vassaste rapparna (GFX) i Stockholm” verkar stå direkt i relation till hennes framgång, gör att jag stönar högt av uppgivenhet, och får lust att slå igen boken.

Men fortsätter bläddra gör jag ändå. Och får utstå en fortsatt orgie i manlighet. Bland 100-tals bilder på Petters kompisar, idoler och random folk ser vi någon enstaka tjej ibland – som dansare, som fan, som frisör, eller en ensam i det stora grabbgänget.
 
Suck. Petter du gör mig så jävla besviken att jag måste svära. Och så undrar folk varför det bara sitter män i juryn för P3 Guld, varför Kingsizegalan knappt har några tjejer nominerade och ingen som får ta emot pris, och varför tjejer ”inte vågar” hålla på med musik. Trots hårt slit och talang får de inte synas. Och om de får det är det aldrig på samma villkor som killarna – något som en av Sveriges största hiphopartister hjälper till att bevisa.

Ny ska jag sätta mig och lyssna på den grymma hiphopduon Silversystrars nya skiva Mellan rim och rådlöshet för att bli glad igen.

tisdag 21 februari 2012

När världen går under – år 2015

Laura bor i London, är 16 år och året är 2015. Alltså typ nu. Ändå har det hänt en jäkla massa sen 2012. Idag sitter vi och väntar på klimatkatastrofen vi alla vet ska komma. År 2015 är den här.

I London är det kaos. Regeringen har bestämt att Storbritannien som första land ska införa hårda restriktioner kring el, värme och vatten, att koldioxidutsläppen måste minskas med 60%. Direkt. Det betyder att ha elementen på en timme om dygnet samtidigt som det är kallare ute än någonsin på grund av förändringar i Golfströmmen, att när sommaren kommer bara få duscha en gång i veckan och inte spola när du kissat, samtidigt som folk dör i den värsta värmeböljan i Europa på flera hundra år och det inte har regnat på månader. Lauras, alla hennes vänner, och alla andras, liv förändras över en natt. Från att leva i ett rikt Europa flyr folk söderut – de få som kan.

Vissa delar av boken är mindre bra. Det känns som att författaren ibland vill slänga sig med lite för ungdomlig slang, och att den även tappar i översättningen till svenska. Men vi får läsa sådant vi inte får läsa om varje dag; Lauras observationer över hur hennes föräldrars äktenskap faller samman på ett båda ganska brutalt sätt, hur den sociala rangordningen i skolan ändras när de killar som är mest eftertraktade plötsligt inte är de snygga, utan de som kan fixa och bygga saker (alltså nördarna) när alla plötsligt behöver få hjälp med olika nödlösningar.

Hur ungdomskulturer, punkare och sXe-kids, slår tillbaka och skriker ut sin ilska mot en föräldrageneration som utan att blinka förstörde vår värld. Och hur både nationella och internationella politiker visar sina fula ansikten när de blir pressade, och beordrar armén att, mitt inne i London, skjuta rakt in i de folkmassor som gör uppror och protesterar i hunger, vattenbrist och svält. Skjuta för att döda. Skjuta för att ”försvara demokratin”. Om och om igen.

I ain’t got no energy
for your messed-up world
I ain’t got no energy
for your stupid mind games
I only got
syn-energy
un-predictabiliti
ex-plosivity
So don’t you dare mess with me!

Jag hade helst velat se boken råare, mer kall verklighet och mindre ”tonårig”, men jag slukar det här med. Så kom igen och låna Mitt klimatkatastrofala liv på bibblan idag.

fredag 17 februari 2012

Mirakel av Renate Nedregård

Rakel är en helt vanlig norsk 17-årig tjej från Bergen med halvtaskigt självförtroende. Hon gillar att umgås med kompisar, går i skolan och har en hemlig förälskelse i killen som leder kören Ten-Sing som hon är med i. Hennes mycket vanliga och normala liv ändras drastiskt när hon blir headhuntad till tv-programmet Idol. Hon går från att vara ingen – till att bli berömd över en natt.

Fem år senare är Rakel eller Miracle som hon kallar sig en stor internationell stjärna, med tv-framträdande i Skavlan ena dagen och presskonferens i Japan nästa. Hon är inte längre den hon var för fem år sedan när allt drog igång. Men vem är hon? Gillar hon den hon har blivit?

Boken alternerar mellan nutid (Miracle 21 år) och dåtid (Rakel 17 år). Vi får följa hennes väg mot berömelse som inte bara är glamoröst utan också mycket hårt, ensamt slit med uppoffringar. Rakel och hennes situation porträtteras på ett naturtroget sätt men det blir aldrig riktigt engagerande. Början av boken upplever jag som lite rörig men har man bara läst de första 20 sidorna så flyter storyn på bra. Och den är lättläst – och visst vill man veta hur det går för henne. Därför känns slutet lite avkortat. Frågan som kommer när man har läst färdigt är: Men vad hände sen då?

Det är i alla fall kul att det kommer en nutidsorienterad bok och man undrar ju om dagens stjärnor upplever sin livssituation så som Rakel? Hur är det i verkligheten? Och är vår jakt på berömelse och bekräftelse värt priset?

Ja, boken finns på biblioteket – skulle vara kul att höra vad ni tycker? Är den bra eller dålig? Verklig eller overklig?

torsdag 16 februari 2012

Glöm inte att tävla!

Ni har väl inte missat att det är poängpromenader på Biskopsgårdens, Hisingens och Tuves bibliotek den här veckan?
Man kan vinna fina priser, bland annat priser kopplade till boktrilogin Hungerspelen (som skall bli film, första delen har svensk biopremiär 23 mars).

Sista dagen att tävla är imorgon så om ni inte varit inne på bibblan och tävlat så är det bara att ge sig ut i snön. Nu!


onsdag 15 februari 2012

Musik att börja våren med

Är det bara jag eller är våren på väg? Då är det dags att byta soundtrack från mörkt och deppigt till nåt kul och poppigt. Här kommer ett par tips:



Shout out louds - låna här!



Adam Tensta - låna här!

måndag 13 februari 2012

Mysläskig spökhistoria

Nu blir det en spökhistoria som heter Rum 213 av Ingelin Angerborn. Det handlar om en tjej som heter Elvira som ska åka på kollo på sommaren.
På vägen till kollot ser hon en bil med nummerskylten RUM 213 och när rummen delas ut ska hon bo i just rum 213 tillsammans med två tjejer som heter Bea och Meja. Hon tycker att det är ett konstigt sammanträffande men det blir ännu konstigare när saker försvinner från hennes rum om nätterna. Och när hennes kompisar tar bilder på henne finns det en vit skugga bakom henne. Vad är det som händer egentligen?

Det här är mysläskigt med spöken, om kompisar och kärlek, är skriven i jag-form och det är Elvira som berättar.

fredag 10 februari 2012

Dags för SPORTLOV

Jepp jepp. Nu är det snart sportlov. Och då ska det ju finnas grymma grejer att göra även om man vill hänga kvar hemma på Hisingens. Så, kolla in vad som händer på ditt bibliotek:

HELA VECKAN
ALLA BIBLIOTEK
Poängpromenad
På båda Hisingens, Biskopsgårdens och Tuves bibliotek har vi en poängpromenad under sportlovsveckan, med finfina priser. Du kan vinna både biobiljetter och böcker, kolla på ditt bibliotek vad du kan vinna!
Från 11 år.

TISDAG 14 FEBRUARI
TUVES BIBLIOTEK
Cut-up poetry
Skapa poesi genom att stycke upp texter och sätt ihop dem till nya.
Allt material finns på plats och det är gratis.
Ingen föranmälan, från 10 år.
Kl. 17:00.

FREDAG 17 FEBRUARI
HISINGENS BIBLIOTEK
Musikdag
Kom och få hjälp med att skapa egen musik!

Kl. 12-14: Pröva på, och få hjälp med, att skriva egna texter
Kl. 14-17: Pröva på olika musikprogram i datorn
Kl. 17-19: Framför det du gjort!
Hela dagen: Prova på att spela in i musikstudio på fritidsgården Villan


Om du har några frågor är det bara att maila någon av oss, mailadresser står på ”om oss”-sidan här på bloggen. Vi ses!

Jag är boken!

Vill passa på att tipsa om en spännande sak:
Jag är Boken - bokhäxans läspyssel ger personliga boktips och lyckobrev till alla mellan 13 och 25.
Du fyller anonymt i ett formulär där du 20 gånger fullföljer meningen: Jag är...

Du får snart ett lyckobrev plus tre speciella boktips.
Jag som svarar är BabaJaga, bibliotekarie.
Jag finns inte där du finns. Vi kommer aldrig att mötas.
Och skulle det ske, så känner vi inte igen varandra.

Jag är boken finns på BUS-biblioteket:http://epi.vgregion.se/sv/BUSKUL/Startsida-interna-delar/Bocker/Jag-ar-boken

Det är bara att köra!

torsdag 9 februari 2012

C.R.E.A.M.

Idag tänkte jag tipsa lite kort om en musikbok: The Wu-Tang Manual, en bok om det legendariska hip-hop kollektivet Wu-Tang Clan.

Skriven av The RZA, som är en del av Wu-Tang kollektivet och en världens kändaste och mest erkända hip-hop producenter.
Boken börjar med korta biografier över medlemmarna RZA, GZA, Ol' Dirty Bastard, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-god och Masta Killa.

Vidare skriver RZA om Wu-Tangs filosofi, historia och annat smått och gott såsom kapitalism och kampsport (kanske kan du få en förklaring om varför denna nästan sjukliga fascination av kung-fu och kung-fu filmer?).

I del tre går dom igenom lite Wu-Tang texter och förklarar vad dom egentligen menar med vissa delar av texterna. Sjukt bra, för vissa delar är ganska svåra att förstå. Man förstår liksom orden, men inte meningen bakom dom, så en manual kan behövas ibland. Iaf för en snart 30 åring som bott på Hisingen hela sitt liv och mest lyssnat på punk..

Intressant bok för alla som gillar musik i allmänhet och Hip-hop i synnerhet.


tisdag 7 februari 2012

Utan Facebook i ett halvår

Har du någon gång funderat på hur det skulle vara att leva utan Internet? Utan dator över huvudtaget, utan iPhone eller annan mobil, utan MP3-spelare, till och med utan micro och spis?

Jag håller just på att läsa en bok som heter Nedkopplad. En familj. Ett experiment. Ett liv utan teknik., som handlar om en familj som bestämde sig för att göra allt det. Eller tja, mamman i familjen bestämde att de skulle göra det. Och nej, de flyttade inte ut i djungeln eller något sådant, utan de slog av strömmen i sitt hem. Och plockade ur alla batterier ur telefoner. Och det här är en bok som baseras på en verklig händelse, och alltså inte bara någon berättelse.

Stearinljus, böcker, anteckningsblock och kallvatten blev kvar. Och sällskapsspel. Att umgås med varandra och med kompisarna. Efter två veckor slog de på strömmen igen men ingen fick ändå använda Internet, dator, telefon, MP3-spelare och liknande på ett halvår. Jag tror det kan vara svårt att förstå vilken omställning det verkligen är innan man försöker sig på det själv, och det är grymt intressant att läsa om.

Jag gillar inte riktigt stilen boken är skriven i, den är lite för ”klämkäck” och har en fånig ton, och mamman i familjen– som är den som skriver boken – verkar förfasas över sina barns Internet- och datorvanor lite för mycket. Men det är en kittlande tanke att våga försöka sig på något sådant här själv. Jag vet inte om jag gör det. Läs du med, och avgör om du skulle våga!

måndag 6 februari 2012

Den döda ön

Var det inte länge sen vi pratade om zombies på den här bloggen? Tänkte råda bot på detta genom att tipsa om ett spel vars trailer fick mig att rysa. Spelet är så klart Dead island där storyn går ut på att ett semesterparadis tagits över av revbensknaprande zombies. Uppdraget? Att överleva (och helst fatta vad som pågår genom att samla bevis). Glöm allt vad fancy automatgevär heter - här får man klara sig med järnrör och köksknivar! Till skillnad från exempelvis Left for dead blir man bra mycket mera rädd när man måste försvara sig bäst man kan med en paddel när zombies kastar sig fram ur buskarna.

Trailern då? Jo, den kommer här:

torsdag 2 februari 2012

Hora-madonna-komplex

Den här veckan har jag läst ett seriealbum som Liza valt åt mig, Zelda, med motiveringen: "Handlar om en helt jävla galen feministbrud. Tycker någon som inte är en helt jävla galen feministbrud själv att serien är bra/rolig/intressant?"

Jag kan börja med att svara: JA, jag tycker den är "bra/rolig/intressant".

Lina Neidestam heter författaren/serietecknaren och albumet [LÅNA HÄR!] är en samling av seriestrippar i färg, som har publicerats i olika dagstidningar (tror jag). För tillfället publiceras den i serietidningen Nemi.

Zelda är en arbetslös slacker som inte kan hålla käft när hon träffar på sexistiska snubbar eller när andra kvinnor inte är lika mycket feminist som hon själv är (iaf enligt Zelda) . Själv kan hon dock göra lite som hon vill när det passar, vilket ger serien självdistans och humoristisk dubbelmoral vilket jag gillar stark och som känns som en av grundpelarna i serien.

Ganska vardagliga saker, typ gå på krogen, blir roligt när Zelda gör det och ballar ur lite. Roligt är det också att följa Zelda i hennes försök att fuska sig fram, ljuga sig in på skolor, ljuga om sin bakgrund för att försöka få sin ihopljugna roman såld (en rip off på Pojken som kallades det, Zeldas egna version heter Tjejen som kallades hon) med mera. Och jo, Zelda är ganska galen och går ofta för långt, men det är ju bara kul.

Och hon har ju för det mesta rätt, eller?

Sammanfattningsvis: Zelda är en väldigt rolig, vettig och bra tecknad serie.
En del sex, alkhohol och galna upptåg utlovas. Gillar man inte det så kanske man inte skall läsa.

Kolla in Linas blogg.