måndag 15 december 2014

Vinterrusk


Idag regnar det i Biskopsgården och de flesta dagar verkar solen ha dragit sig undan med en god bok.

Kylan och mörkret uppmanar till läsning och idag var vi tre främlingar på rad som satt med böcker i spårvagnen. Själv tycker jag att senhösten och vintern är den bästa tiden för riktigt mörka ruggigheter ur böcker fyllda med mystik, underkylt regn och evigt mörker. Därför har jag plockat fram tre böcker om vampyrer, blodtörstiga föräldrar och en galen vetenskapsman och en levande död...


Skräckens cirkus är den första boken i ”Legenden om Darren Shan”, som är en serie om totalt 12 böcker. Bokserien finns även som manga på engelska under originaltiteln Cirque du Freak.
Böckerna handlar om en helt vanlig kille som heter Darren Shan. Efter att ha besökt en underlig cirkus och träffat en ovanligt giftig giftspindel dras han in ett äventyr och omständigheter som förändrar hans liv för alltid.
Boken är både rolig och lite spännande och rekommenderas för den som gillar att vistas i vampyrernas värld!


Citat ur boken: “Ormen slingrade sig runt halsen på pojken. Den lindade sig ett par varv om honom och lät svansen hänga ner över axeln som en halsduk.”


Fienden av Charlie Higson är första delen i serien “De levande döda”. Handlingen utspelar sig i en framtid där vuxna har drabbat av ett virus som antingen dödar dem eller gör dem till zombieliknande fiender som jagar och äter barn. Boken är med andra ord inget för den mörkrädde. En grupp barn och ungdomar har flytt in i ett matvaruhus och utanför väntar de vuxna på en chans att få tag i föda. Spänningen stiger när barnen beslutar sig för att ge sig av till Buckingham Palace, som ska vara tryggare och där det ska finnas mer mat...

Citat ur boken: “Förmodligen var det hans litenhet som gjorde att de vuxna gav sig på honom. De var sådana, de valde ut de yngsta, de svagaste, de minsta.”


En klassiker värd att rekommendera är Frankenstein av Mary Shelley. Hon var bara 19 när hon skrev den år 1818, för snart tvåhundra år sedan, men boken är fortfarande läsvärd även om språket är gammaldags och berättelsen rätt klurig ibland. Särskilt intressant är den för den som gillar mystik och gammaldags, gotiska miljöer.
Boken handlar om Viktor Frankenstein som exprimenterar med livet och döden och skapar en varelse som han lyckas väcka till liv. Men vem är varelsen? Är den god eller ond? Är den en människa eller ett monster?

Citat ur boken: “Jag tror att de underliga händelser den (Frankensteins berättelse) rymmer kommer att ge en bild av naturen som kan utvidga era kunskaper och insikter. Ni kommer att få höra om krafter och händelser som ni har haft för vana att betrakta som omöjliga.”

tisdag 25 november 2014

Var med på Lundby biblioteks invigningsfest

I april 2015 öppnar Lundby bibliotek i nya lokaler vid Vågmästareplatsen, och vi vill ha en hejdundrande invigningsfest i dagarna sju (eller längre)!


Har du något du skulle vilja vara med och göra på vår invigning? Hålla i pysselverkstad, sätta upp en enpersonsteater, eller läsa upp dina bästa dikter? Till exempel. Eller känner du någon som sjunger, vill vara DJ, vill läsa upp sina bästa dikter, eller något annat?

Eller – vet du något som du vill att vi ska göra?

Lassa på med förslag – skriv som kommentar, eller maila till liza.palmgren@lundby.goteborg.se

Snart blir det fest!

onsdag 19 november 2014

Född Fenomenal

Författaren till den här boken; Josephine Bornebusch, är nog mest känd för att spela karaktären Mickan i tv-serien Solsidan. Men hon inte bara spelar i Solsidan ,hon är också med och skriver manuset. Så att börja skriva böcker är nog inte ett jättelångt steg att ta.

Huvudpersonen Rut gillar allt med sig själv förutom sitt namn. Men det var det ju faktistk inte hon som valde, så där får hon skylla på sina föräldrar. Förutom det så är hon lite smartare, eller mycket smartare, än alla andra runt om henne. Beror lite på vem man jämför med. Sin storebror Robban är hon väl överlägsen i det mesta. Sen finns bästisen Magda som är en översexuell mytoman utan spärrar. Och så finns ju sportfånen Abbe som Rut verkligen inte är intresserad av. Eller kanske ändå…
Utöver att vara smart och fantastisk så är Rut också maniskt intresserad av andra världskriget och framför allt Anne Frank. Inspirerad av henne så har hon bestämt sig för att själv börja skriva dagbok. Inte för att hon har så jättemycket dramatiskt att berätta om ännu men man vet ju aldrig. Fast när det börjar bli dags för klassresa så börjar saker hända. Rut vet precis vart klassen borde åka (Anne Franks hus i Amsterdam!). Det gäller bara att få resten av klassen att fatta det.

Det sköna med Rut är att hon verkligen tror på och gillar sig själv. Hon verkar vara härligt befriad från utseendenojor och kroppsfixering. Dessutom är hon riktigt rolig. Och sexbesatta Magda är helt klart en ovanlig karaktär som åtminstone inte jag träffat på så ofta tidigare. Det är sällan tjejer beskrivs så, även om det säkert finns rätt många som är ungefär lika besatta av sex som hon.

Till det som jag gillar lite mindre med boken hör Ruts andra världskriget mani som känns lite påklistrad. Och ibland är det lite svårt att få grepp om henne. Men på det stora hela, en helt klart underhållande bok även om jag kanske inte kommer gå runt och tänka på den efteråt. Men schysst underhållning för stunden. Lånas här.
 

tisdag 18 november 2014

Fryshusets teater på Chillzone

Dagens tips: nu på lördag sätts Fryshusets teaterföreställning "Förorten brinner" upp på Chillzone i Lundby. Det är såklart helt gratis, och jag kan nästan lova att du inte vill missa den här föreställningen, den har fått väldigt bra recensioner!

Så här beskriver Fryshuset pjäsen:

"En berättelse om vanmakt och utanförskap. En bild av hopplöshet och misstro mot polis, myndigheter och samhälle. Hur har det blivit så och varför?

Förorten brinner är en pjäs med en påträngande realism och tar upp en av vår tids stora framtidsfrågor – situationen i våra förorter, ungdomars utanförskap och flykten in i en destruktiv livsstil."





Se mer på eventet på Facebook, och bjud in dina kompisar!


Alltså: Chillzone/Mötesplats Lundby, vid hållplats Rambergsvallen (Lundbybadet)
Klockan 16 lördag 22 november
Alla från 14 år och uppåt är välkomna. 

Vi ses där!

måndag 3 november 2014

Svensk synd


Det här är en galet spännande bok som handlar om Otto, fjorton år, och hans mamma som för typ hundrade gången flyttar till ett nytt samhälle. Platsen heter Ryda och finns knappt att hitta på någon karta - vilket är perfekt för Otto och hans mamma som försöker gömma sig för Ottos pappa som hotat att han ska döda dem.

I Ryda flyttar de in på ett motell som sköts av Märta och hennes dotter Monica som är lika gammal som Otto och efter ett pinsamt första möte mellan Otto och Monica (han råkar se henne i duschen) blir de så sakteliga vänner. Men det visar sig snart att Ryda inte är som en vanlig liten håla utan snarare en galen plats där nästan alla är med i sekten Evigheten som styrs av pastorn Jacob Tyler.

Eftersom Otto är van vid att börja om så tror han sig veta hur han ska göra första skoldagen - men i Ryda är ingenting som på andra platser. När Otto blir misshandlad av några andra elever på skolan rycker skolans personal på axlarna - eftersom Otto inte är med i Evigheten är han en syndare - och får väl skylla sig själv?!
Svensk synd är en bok som både är väldigt spännande och otäck med många galna karaktärer men det är också en bok som handlar om kärlek, vänskap och om att passa in.
 

onsdag 29 oktober 2014

Hören, I ungdomar på Hisingen!

Idag kör Hisingefestivalen igång på fritidsgården Chillzone!
I dagarna tre (onsdag, fredag, lördag) kommer det att hållas workshops bland annat i hur man gör serier, låttexter och fanzines. Artister och standupkomiker kommer att uppträda och du kan testa på att spela teater, måla graffiti och se uppvisning av parkour och teater.

Helt fullspäckat och superspännande aktiviteter med andra ord.
Hoppas att vi ses där!

onsdag 22 oktober 2014

Everybody's a hipster

Nu är den här! Lilla Berlin #2 : ”Mina vänner”, och jag garvar lika mycket som jag gjorde förra gången.

Om du läste Lilla Berlin : so last year och kände igen dig, eller dina vänner, vet du att du antagligen bor i en svensk storstad (till exempel Göteborg), har vänner som är medvetna feminister, eco-friendly, smartare och mer alternativa än alla andra – och gillar att ta kort på sin mat. Och om du fortfarande har de där vännerna, är det lika roligt att skratta åt dem fortfarande.

Jag tycker det är synd att det är svårt att lära känna Ellen Ekmans karaktärer, de är liksom lite för lika allihop för att jag ska börja känna och känna med dem. Det gör att det inte blir ett album jag är så intresserad av att läsa mer än en gång, den når inte särskilt djupt hos mig. Men samtidigt känner jag att det är helt okej, jag firar av både en massa fniss och ett antal asgarv av igenkänning. Och inbillar mig givetvis att jag bara känner igen bekanta och vänner i serien – absolut inte mig själv. Ehm…

Hur som helst. Det är snabb populärkultur, och är kanske inte tänkt att vara djup. Ekman är väldigt bra på att betrakta och fånga upp (en del av) nutiden, de populärkulturella referenserna och hipster-tendenserna flödar, och jag får äntligen möjlighet att skratta åt olika beteenden och uttryck på samma sätt som jag skulle ha velat skratta åt det när jag märker av beteendet i verkligheten (det är som sagt inte mitt beteende, bara andras).

Så har du inte fått nog av hipsters, coola trettioåringar, läskigt blottande om hur folk arrangerar sina böcker och skivor för att inte ”loose face” när folk hälsar på hemma, medvetet fula frisyrer och kläder – och såklart mobiltelefoner och folk som tar foton på mat – då ska du läsa Lilla Berlin #2. Nu! Innan någon konstaterar att den är #SåSeptember2014, och det är alldeles för sent att läsa den.

tisdag 14 oktober 2014

Flygbiljett säljes, pris: högt

Ellen är 19 år och gör sin första stora Resa. Hon lämna Europa, landar i Colombia, och tanken är att hon och hennes pojkvän ska ”göra Sydamerika” tillsammans. Nio månader har de på sig innan deras biljetter kräver att de åker hem.

De hamnar på ett sunkigt hostel i Bogotá, och Ellens pojkvän vill direkt dra därifrån; han vill till de vackra, turistvälkomnande och Äkta delarna av Sydamerika. Ellen vill inte resa med, hon har funnit Lila, som hon kallar för sin colombianska syster. För Ellen handlar resan plötsligt inte längre så mycket om att se och göra Allt Som Man Borde, utan att umgås och lära känna Lila, att skapa sig en vardag i Bogotá, och kanske hjälpa Lila att uppfylla sin dröm att åka till Europa.

För det inser Ellen efter ett tag – att medan hennes förberedelser för att ta sig till Colombia var att växla pengar och packa väskan, är Lilas väg att komma till Europa precis lika lång i avstånd mätt, men så otroligt mycket längre på alla andra sätt. Vart ska pengarna komma från, med en skyhög arbetslöshet och en familj som kan behöva prioriteras över flygbiljett till Paris, vem ska hon låtsas känna så att hon har en anledning att komma till Europa, att spara ihop inte bara till reskassan utan tillräckligt med pengar så att någon annan anser att hon kan klara sig själv under vistelsen, och framförallt – bygga upp en historia som visar att hon inte är intresserad av något annat än att vara turist, inte planerar att försöka söka uppehållstillstånd i Europa, inte på något villkor tro att hon skulle få stanna där så länge hon vill.

Varför kom du hit? är en av de bästa romaner jag läst på teman rasism, turism och socialt och globalt ansvar. Vad har vi för rättigheter och skyldigheter när vi reser? Vad innebär det att tillhöra en grupp som kan resa jorden över (vars nationalitet, visum och pass är välkomna överallt), vilka förutfattade meningar och fördomar luftar vi kring de personer och grupper vi så lätt och lustigt reser till för att plocka russinen ur kakan, och tycka att ”att ha lite pengar” innebär att resa mellan lågstandardhotell kors och tvärs på andra sidan jorden.

Utöver det är det en jäkligt intressant berättelse som suger mig fast också, jag kan inte sluta läsa och både spänningen och den svidande satiren och kritiken gör både att jag skrattar ibland och blir eftertänksam än oftare. Rekommenderas!

fredag 10 oktober 2014

Den som är mest svensk vinner

Ingen trodde från början att det kunde hända. Men jo, plötsligt var Partiet det största i Sverige. Och vi inbillade oss att det inte skulle göra så stor skillnad egentligen. Det var liksom inget som märktes. Om man inte räknar med att det plötsligt var en uppdelning på kollektivtrafiken; fram sitter de som har kläder enligt svensk klädkod på sig, bak sitter de som inte har det. Och ja, alla fattar ju att det inte har med kläder att göra, utan med utseende. Visst, såna saker var det, men inget som påverkade folks liv på så mycket större sätt.

Eller så kanske vi missade förändringarna.

När Alen fyller 15 får han en kallelse till möte med Socialstyrelsen. Han dyker upp på mötet men förstår inte riktigt vad det handlar om. Vad är det för Process de pratar om? Han försöker fråga, får bara luddiga svar. Processen är viktig, väldigt viktig, så mycket förstår han, men vad handlar den egentligen om? Det verkar nästan som att han inte får fråga. Som att inte handläggare kan svara, inte ens vet själv egentligen. Handläggaren säger att nu ska Alen bli svensk. På riktigt. Vad det betyder? Det ska han inte fråga, det ska han veta!

Alen plockas ut från sin klass i skolan en dag i veckan, för han måste lägga tid på Processen. Att vara svensk verkar vara att arbeta hårt utan att gnälla. Därför får han jobba som hemhjälp hos en rik svensk gubbe som kallar sig för Alens ”mentor”, och som sitter och tittar på medan Alen jobbar. Att vara svensk på riktigt verkar också handla om att göra som man blir tillsagd. Att inte ifrågasätta. Därför skickar de honom på slutenvård, ett läger när han inte slutar ställa frågor om vad det egentligen är han ska göra för att bli svensk, och ingen svarar.

Det är bara order från Partiet, att nu ska alla bli svenskar. Om du inte vet själv vad ”svensk på riktigt” betyder, så är du sannolikt inte svensk. Ställ inte för många frågor! Då får du skylla dig själv. Då skickar vi iväg dig med på Avblattefieringsprocessen.

Boken får mig även att tänka på den här låten, och låta den gå en gång till i spelaren:


torsdag 9 oktober 2014

Författarbesök: Kerstin Lundberg Hahn.


På tisdag, 14 oktober kl. 16-18, får vi på Torslanda bibliotek fint besök av Kerstin Lundberg Hahn! Hon är nog mest känd för att ha skrivit "Skuggan i väggen" och "Barnkolonin" som båda har varit vinnare i Bokjuryn. Båda är lite läskiga böcker med övernaturliga inslag. Perfekta att läsa i höstrusket!

Är du sugen på att träffa Kerstin och få veta mer om hur det går till att skriva en bok? Anmäl dig till Torslanda bibliotek på 031-3665060 eller torslanda.bibliotek@vh.goteborg.se


tisdag 7 oktober 2014

Myskväll i Lådan


I förra veckan fick vi besök av Jenny Jägerfeld i Lådan på Backaplan, och hade en väldigt mysig kväll tillsammans!
 
I torsdags fick vi möjlighet att inte bara ställa frågor om hur det funkar att vara författare och psykolog på samma gång, utan fick även grotta ner oss i de olika karaktärerna i böckerna, hur de kom till och vad Jenny själv tycker om dem. Inte minst fick vi även förmånen att få inside information från Jenny, om både henne själv, och projekt som kan vara på g. Så hemlig information att vi fick lova att den inte skulle lämna rummet…
 
Jenny var så himla trevlig, pratglad och rolig, och jag hoppas att det inte var sista gången vi fick träffa henne! Om du inte läst någon av hennes böcker, rekommenderar jag dig att göra det. Till min förvåning verkar vi själva på Library Ninjas bra skrivit om Jag är ju så jävla easy going, fast flera av oss är rätt så lyriska över alla av Jennys böcker. Hm, vi får skärpa oss och skriva vid nästa boksläpp. Här kan du i alla fall låna alla hennes böcker.
 

Högläsning i Lådan

onsdag 1 oktober 2014

Hästtjejer


Snubblade över två låtar och videor igår, som det var längesen jag lyssnade på och såg. Och bara kom på – igen – hur jäkla bra de här låtarna är, och hur snygga tillhörande videor är. Känner mig tvungen att dela med mig av dem (även om ni säkert hört och sett dem redan.) Hästtjejer är awsome!
 
 



tisdag 30 september 2014

Jenny Jägerfeld besöker Hisingen

Nu på torsdag (den 2 oktober) kommer JENNY JÄGERFELD och hälsar på i biblioteket Lådan på Backaplan!

Jenny berättar om sina böcker, om sitt författarskap och om hur det funkar att skriva. Bland annat. Du har möjlighet att ställa de frågor du vill, kanske har du en favoritkaraktär du vill veta mer om, kanske är du själv blivande författare och vill veta hur man gör för att bli det, eller så kanske du undrar något helt annat? Alla frågor är bra frågor.

Klockan 18-19.30 är det som gäller, och det går att bara dyka upp, men vill du vara säker på att haffa en plats så boka i förväg! Det gör du genom att ringa till Lundby bibliotek på tel nr 031-366 71 01, eller sms:a till nr 0736-66 71 09. Ta med dig en kompis och kom!




OBS. Biblioteket Lådan ligger utanför Coop på Backaplan, hållplats Hjalmar Brantingsplatsen (5 min från Brunnsparken eller Centralstationen).

torsdag 25 september 2014

Värsta bokfesten!

Någon som INTE var på plats i Brunnsparken i Lördags? Synd, då missade du årets bästa parkhäng/boksläpp med ungdomsbibliotekarierna i Göteborg som delade ut gratisböcker.


Varning för skryt, men allt gick typ perfekt: Brunnsparken var full av folk mellan 13 och 25 och gratisböckerna gick åt som smör i det gassande solskenet. Även några 60-plussare dök upp och vill ha, men de fick nöja sig med att lyssna på den eminenta Rami Style och hans rappande vänner från Tynnered. 
 

Cosplayarna kom och berättade för konferencieren Emma om hur skönt det var att få på sig sin cosplaydräkt då en äntligen kunde vara sig själv! Sedan gick de runt och delade ut böcker/visade upp sina snygga outfits, medan Dj Yuno och Dj Broang spelade.


Slutsatsen av dagen blev helt klart att det här måste göras igen. Så alla ni som missade oss i Brunnsparken, eller som vill bokfesta med oss igen - håll utkik på Värsta bokens facebooksida efter nya event. Hoppas vi ses!

fredag 19 september 2014

Värsta boken: årets stora boksläpp 2014!

Imorgon är det dags för Värsta boken att dela ut massor av gratis böcker till alla mellan 13-25 år som kommer förbi oss när vi finns i Brunnsparken mellan kl.14-16.

Vi har laddat upp med hur mycket bra böcker som helst som vi delar ut alldeles gratis. Det enda du behöver göra är att komma dit.

Dessutom blir det catwalk med Göteborg Cosplay. Linje 8 och Rami Style uppträder och Dj Yuno och Dj Broang spelar musik.

En minifestival med massa bra böcker helt enkelt!

Kolla också in Värsta boken på Facebook.

Vi ses!

tisdag 16 september 2014

Unga vuxna-bokcirkeln diskuterar Jenny Jägerfeld

I förra veckan hade vi första träffen för hösten för Lundby biblioteks Unga vuxna-bokcirkel. Vi blev vid detta tillfälle sex personer, som diskuterade Jenny Jägerfelds Jag är ju så jävla easy going. OBS. Spoileralert! Om du inte läst boken än kanske du inte vill läsa nedanstående genomgång.

Vi upptäckte att vi allesammans var mer eller mindre begeistrade över denna bok, och det var få ”fel” eller saker att tycka illa om, trots att vi grävde. Det blev mest att vi i kör suckade förnöjt över det snabba språket och rappa, smarta replikerna, och Jägerfelds mänskliga och realistiska karaktärsskildringar. Och vi var tacksamma över hur huvudpersonen Joanna trots att hon har ADHD och är kär i en tjej, är fattig och har det jobbigt hemma, blir boken inte om ”den lesbiska tjejer som heter Joanna” eller ”om ADHD med Joanna” eller liknande – utan det handlar om Joanna som person, i första hand, och de andra sakerna är sekundära eller saker som tillhör hennes situation, men som inte definierar henne som person.

Vår unga vuxna-bokcirkel riktar sig till ca 18-30-årsåldern, och de som var med vid detta tillfället var ungefär 25-30 år. Så vi passade på att ställa frågan hur det kändes att läsa en ungdomsbok? Och vad de ansåg att en ”ungdomsbok” egentligen är.

Svaret blev att våra deltagare såg en ungdomsbok som en bok som är ”lättillgänglig och lättläst”, i jämförelse med skönlitteratur för vuxna-vuxna. Men att denna boken, och vissa andra ungdomsböcker/cross over-litteratur, fungerat som ögonöppnare till ungdomslitteratur, och kan ha kvalitéer som vuxenböcker ofta saknar; att det är en bok du kan läsa i 16-17-årsåldern och kanske inte förstå alla referenser i, men kunna tycka boken är bra ändå. Och när du sedan plockar upp den 10 eller 15 år senare förstår du kanske vissa nya saker, och boken växer och visar nya dimensioner.

Vi fick även höra att en av deltagarna i cirkeln skickat vidare lästa ungdomsböcker från Värsta boken-utdelningen till vuxna på sin arbetsplats, och det måste ju ses som ett väldigt bra betyg både för ungdomsböcker i stort och för Värsta boken-utbudet!

Är du intresserad av att vara med i bokcirkeln? Nästa träff blir onsdag 8 oktober, på Lundby bibliotek, läs mer här och anmäl dig!

måndag 15 september 2014

Värsta bästa!


Jag hoppas du inte har något särskilt för dig på lördag mellan klockan två och fyra. Alla andra planer får ändras - då bör du nämligen komma till Brunnsparken för Värsta boken. Vi, alltså ungdomsbibliotekarierna på Göteborgs bibliotek, står där och delar ut hundratals böcker till alla mellan 13 och 25 år - helt gratis!

Men det finns inte bara en massa böcker (som till exempel J.R.R. Tolkiens Hobbiten eller Nina Hemmingssons Snyggast på festen och många fler), det kommer också att vara musik med Rami style och Linje 8, DJs och cosplay catwalk - allt lika gratis som böckerna.

Läs mer på Värsta bokens facebook-event. Och tänk på att komma så fort du kan, för även om vi har väldigt många böcker att ge bort lär det ju bli populärt och risken finns att böckerna tar slut. Så vi ses i Brunsparken på lördag klockan två!

måndag 1 september 2014

Konstig framsida - fantastiskt innehåll

Kan en bok med över hundra år på nacken vara både relevant, rapp och rolig? Norrtullsligan är det.

Boken handlar om Elisabeth som just har flyttat till Stockholm för att arbeta som kassörska och korrespondent hos en häradshövding. Hon flyttar in i en lägenhet där det redan bor tre andra kvinnliga kontorister och boken berättar om deras vänskap och vardag som präglas av lite pengar och mycket humor. De äter smörgås till frukost, lunch och middag och diskuterar det absurda i att de tjänar en spottstyver av vad jämnåriga män som har liknande arbetsuppgifter gör och planerar därför att genomföra en strejk. Jag älskar tonen i berättelsen och den kvicka jargongen vännerna emellan. En klar favorit i bokhyllan!
Låna den här.  
 

onsdag 27 augusti 2014

Utopi, dystopi, frenesi

Det har blivit en del dystopier för min del det senaste. Det finns ingenting som är så skönt att gotta sig i som en riktigt mörk undergångsberättelse. Helst med lite zombies i. Eller bara en vanlig hederlig berättelse om framtida övervakningssamhällen á la storebror ser dig.

Den senaste i raden som jag läste var Karin Boyes Kallocain. Jag har tänkt läsa den länge, men det har inte blivit av förrän nu. Och den innehåller alla de element du önskar sig av en riktig dystopi (förutom zombies); övervakning, enhetliga kläder för alla medborgare, ett dagsljus som är långt borta, kärlek mellan människor är förbjuden och utsuddad, den enda kärleken som finns är den till Staten.
 
Kallocain är en vätska som injiceras i blodet, och får människor att avslöja sina djupaste tankar och mörkaste hemligheter. När vår huvudkaraktär uppfinner detta inser han att det inte längre finns något som hindrar Staten från att bli allsmäktig – nu kan ingen ens längre tänka förbjudna tankar om Staten utan att bli straffad. Härligt! Eller?
 
Jag kan göra några invändningar mot att Kallocain ibland är för övertydlig; att tankar och konversationer som beskrivs blir för ”stapliga” för att kännas äkta; för att de ska förklara saker för läsaren om hur samhället fungerar. Saker förklaras som känns självklara. Men så inser jag plötsligt – att när Kallocain skrevs på 1930-talet kanske dessa saker inte alls var självklara, kanske behövde det då förklaras för potentiella läsare hur ett teknologiskt övervakningssamhälle fungerar och tar sig uttryck. Och nu, på 2010-talet, behöver det inte längre förklaras, för det är så självklart för oss att tänka oss att samhället kan komma att se ut som det beskrivs i boken. Det, är en skrämmande tanke.


Men, för att bryta av var jag dock tvungen att passa på att läsa även en utopi häromdagen. (Egentligen betyder ”utopi” bara ”ingenstans” eller ”något som inte finns”, och omfattar alltså även dystopier. Men man brukar använda ordet utopi för att beskriva något bra ideal, och dystopi som något mörkt och dåligt). Jag läste då om grunden till alla utopier; Thomas Mores Utopia, som publicerades år 1516 (!).
 
Om du tycker historia är tråkigt, och medeltiden värst, så rekommenderar jag dig att klämma Utopia istället för en vanlig historiebok. För genom den får man reda på mycket om vad man på medeltiden kunde önska och längta efter allra mest, och det säger samtidigt en hel del om hur samhället (i England) var på den tiden. More önskare fred, rättvis fördelning av arbete, lika inkomst, att trams som guld och diamanter inte ska avgöra samhällsstatus, mer frihet av religionsutövning och mindre makt åt kyrkan och kungen/staten. Kanske inte önskningar att ska spotta på idag heller…

fredag 22 augusti 2014

Bokklubb på Torslanda bibliotek under hösten!

I september startar en ny bokklubb på Torslanda bibliotek för dig som går i årskurs 7-9. Gillar du att läsa och vill träffa andra som också gör det? Då är detta något för dig! Säg till på Torslanda bibliotek om du vill vara med.


tisdag 19 augusti 2014

Att bara tvinga sig lite

När Minna är tolv tvättar hon händerna och duschar till huden spricker. Hon vet inte hur han ska lyckas kunna känna sig ren. När hon är drygt tjugo räknar hon points och kalorier och tränar hämningslöst i jakten på att bli smal och perfekt. Och när vi träffar henne i nutid jobbar hon på att sluta tänka på de sakerna, sluta låta ”reglerna” hon satt upp för sig själv styra hennes liv och stänga henne ute från att skapa beständiga kontakter och vänner (hon hinner inte träffa kompisar för hon måste städa lägenheten, duscha länge, besöka tre nya caféer varje vecka och gå 60 minuter långa promenader varje dag!). Men det är inte lätt. Det finns kanske ingenting som är så svårt som att våga göra saker på ett annat sätt än det hon alltid brukar, det hon har bestämt är Rätt. För vad händer om hon gör Fel?

I en strukturerad, inrutad och ångestfylld värld följer vi Minna genom hennes uppväxt – från tidiga tonår till hon är drygt trettio. Vi får läsa om hur hennes tvångstankar och syndrom går i vågor och skiftar genom uppväxten, ibland mår hon bättre, ibland sämre. Jag bara tvingar mig lite är en gripande bok om hur det är att leva med tvångstankar, manier och kontrollbehov på en nivå där det genomsyrar hela ditt liv. Boken om Minna är delvis byggd på författarens egna erfarenheter, och det märks för den känns väldigt äkta i detaljerna och i sin okonstlade framställning. Inte minst blir det uppenbart hur fruktansvärt mycket tid och energi det tar i anspråk att upprätthålla en fasad gentemot alla andra, att få alla att tro att man mår bra.

Jag fastnade helt i den här boken, och rekommenderar den starkt. Dock utfärdar jag en ”triggervarning”; det kan vara inspirerande och positivt att läsa den om man har liknande problem själv, men det kan också vara väldigt jobbigt om man jämför sig med ”Minna”, och man kan behöva känna och tänka efter under bokens gång.

torsdag 14 augusti 2014

Hejdå, adios, auf wiedersehen, ma´a as-salaama

Nu ska jag snart sluta på Biskopsgårdens bibliotek som ungdomsbibliotekarie och istället packa ihop och bege mig till Härlandas bibliotek. Där ska jag fortsätta jobba som ungdomsbibliotekarie men det känns lite ledsamt att lämna Biskopsgården efter 5 år. Den här bloggen drog jag igång som Biskopsbloggen en gång i tiden och sen har den bara växt. Det har gått lite slött med inlägg den senaste tiden men jag hoppas den får nytt liv i höst!. Jag kommer surfa in då och då och kolla så de andra sköter sig!



Bästa minne?
Alla bokprat! Många frågor, tjôt och böcker som rycks ur händerna på en när läslusten faller på. Författarbesöken när högstadieelever har fått träffa bland annat Magnus Nordin och Niklas Krog har också varit grymt kul. Det hoppas jag göra i Härlanda också.

Sämsta minne?
När palmen jag köpt till ungdomsavdelningen gick och dog. Tragiskt!

Det finns ingen efterträdare till mig än men det blir säkert nån helt grym person som vill jobba på ett av världens bästa bibliotek!

Vi ses!
/Kristian


onsdag 13 augusti 2014

Kulturkalaset

Kulturkalas på g i stan! 12-17 augusti, alltså nu, är det fest i stan. Och jag får för mig att de som arrar Kalaset generellt blir bättre och bättre på att skramla fram aktiviteter och spelningar som passar olika åldersgrupper för varje år. Själv har jag hittat flera saker varje dag som jag vill gå på.

Vad sägs om kaxig hiphop med Linda Pira, Kalasmusikanterna (ungdomar som musciserar på gatan), Queer allsång, neo-hiphop med Aurelia Dey, P3 osignat med osignade artister, balkanbandet Andra Generationen, elektropop med Panda da Panda, Mack Beats och Jaquee, Lillasyster kör akustiskt, Laleh spelar med Göteborgs symfoniker, prova på klättring, lär dig DJ:a med Yoko DJ:s, lär dig filma-workshop, CP-parkour (prova på hur det är att ta sig fram med rullstol i Göteborg), Demokratiscenen kör debatter där en kan lyssna eller snacka, prova på fäktning, med mera, med mera, med mera.
 
Det är ingen idé att jag räknar upp mer, det här var bara ett axplock ur programmet. Gå in själv och kolla på Kulturkalasets hemsida, eller plocka upp en tidning med hela programmet på biblioteket eller på stan.
 
Ses i vimlet!

tisdag 5 augusti 2014

En enastående berättelse


Mördarens apa är ett oavbrutet spännande äventyr som utspelar sig för ungefär hundra år sedan. Berättelsen börjar i Lissabons hamnkvarter där gorillan Sally Jones, som är maskinist på skutan Hudson Queen, har strandsatts med den finske sjömannen Henry Koskela. Under hot har de blivit indragna i skumraskaffärer och tvingats smuggla vapen på sin båt och snart blir Koskela oskyldigt anklagad för att ha mördat en man som heter Alphonse Morro. Ensam och villrådig blir det Sally Jones uppgift att försöka hitta bevis för att rentvå sin goda vän, samtidigt som hon kämpar för sin överlevnad – för det är många som vill bli av med henne eftersom de förstår att hon kan komma att ställa till med besvär. I Lissabon träffar Sally Jones nya bekantskaper som hjälper henne på vägen som leder till en maharadja i Indien och hans magnifika palats där Sally Jones lär sig att flyga flygplan. Mördarens apa är en allåldersbok som både passar bra att läsa själv och är en utmärkt högläsningsbok. Samtidigt som det är en äventyrsbok och en deckare handlar boken lika mycket om vänskap och lojalitet. Och som om det inte vore nog att berättelsen är helt enastående så är boken illustrerad med fantastiska illustrationer, kartor och portätt.


Jacob Wegelius har också skrivit Legenden om Sally Jones som fick Augustpriset 2008. Låna böckerna här!

måndag 28 juli 2014

Sommarens TV-spel!

Att tipsa om tv-spel är kanske mer passande en sommar som regnar bort än under dessa strålande
sommarveckor som precis passerat, men Beyond:Two Souls är ett så förbaskat bra spel så det bör tipsas om närsomhelst, oavsett väder!

Skaparna av det banbrytande och prisbelönta spelet Heavy Rain har i Beyond levererat ytterligare en toksnygg och  unik spelupplevelse. Nu när filmindustrin på många sätt börjar gå på tomgång är det spel som Beyond (liksom The Last of Us) som bryter ny mark genom att kombinera filmiska kvaliteter och superbt skådespel med interaktivitet.

De två huvudkaraktärerna i spelet är animerade efter och röstspelas förtjänstfullt av Ellen Page och Willem Dafoe. Jodie (Page) har sedan sin tidiga barndom hemsökts av en ande som dels fungerar som hennes osynliga bästa vän, dels som en destruktiv kraft som skadar människor i Jodies omgivning. På grund av de krafter som anden besitter är Jodie mer eller mindre statens egendom. Hon växer upp på en hemlig bas med parapsykologen och reservpappan Nathan Dawkins (Dafoe). Men när hon som ung värvas av CIA dras hon in i en räcka händelser utanför hennes kontroll.

Spelet i sig är inte kronologiskt upplagt utan spelaren kastas in i olika scener till synes slumpmässigt. På så vis kan en actionspäckad flyktscen varvas med skräckfilmsliknande barndomshändelser. Spelet är ganska tungt baserat på filmsekvenser och ofta är spelmomenten mest till för att driva handlingen framåt. Det gör dock inget i och med att historien är så intressant. Som spelare styr du antingen Jodie i klassiskt tredjepersons-äventyrsspelsperspektiv, eller svävar som anden Aiden runt henne och manipulerar föremål och personer i omgivningen. Liksom i Heavy Rain  varierar spelmomenten  mellan alt från att lösa vardagliga uppgifter till stridsscener av de mest spektakulära slagen. Just den omkastade tiden gör nämligen att handlingen utvecklar sig på ett oförutsägbart sätt. Allt verkar peka mot en annalkande katastrof, men varför och hur Jodie hamnat där förklaras med pusselbitar ur hela hennes liv. Därför slipper man som spelare de transportsträckor som brukar tynga de flesta spel.

Beyond hade som film varit en spännande övernaturlig thriller i Arkiv-X anda. Som spel blir det något mer än så. Beyond: Two Souls pekar mot en riktigt spännande utveckling av spelmediet och är en riktigt grym upplevelse som inte bör missas!

måndag 14 juli 2014

Piratutlåning och bokbål

Jesper och hans kompisar är uttråkade i en mondän vardag, där de konstant hankar sig fram. Och samtidigt är de frustrerade över samhällsutvecklingen; hur högerkrafter tar ett allt hårdare grepp om Sverige och hur profit ställs före människor.
Vad kan de göra åt saken? De börjar driva med systemet. Skickar in falska insändare till tidningar där de utger sig för att vara ”liberaler” som är upprörda över olika saker, skapar bloggar och hemsidor, skickar falska brev till politiker där de låtsas vara upprörda över kommunisterna och pk-vänstern, som styr allt i landet.
 
Och så en dag kommer de på det perfekta skämtet. Att piratnedladdning från nätet förbjuds och straffbeläggs – är inte det som att straffbelägga att låna böcker på biblioteken? Där har ju inte heller författarna gett sitt medgivande till utlåningen, och alla får inte ersättning. De sätter igång en kampanj mot folkbiblioteken – mot ”piratutlåningen” – med poängen att visa hur löjlig piratnedladdningsdebatten är. Men vad de inte räknar med är att de blir tagna på allvar. På väldigt stort allvar.
 
Bränn biblioteken är en aktuell samhällsskildring; kring tävlingar i vem som är mest kränkt, vem som känner sig mest förorättad och vem som definitivt inte får det de är berättigade till. Tävlingarna tar sig ofta form av absurda politiska utspel, högljudda insändare i tidningar – och en retorik som är kall och hård och inte sällan slår nedåt. Boken är tänkt som en satir, men kommer obehagligt nära, och skrattet sätter sig i halsen.

onsdag 9 juli 2014

Att växa upp i ett fångläger

Shin Dong-huyk föddes i något som kallas för ”Läger 14” i Nordkorea. Det är ett fångläger dit den nordkoreanska regeringen skickar personer som de anser vara politiska motståndare, tjuvar, spioner, eller på andra sätt ”farliga” eller ”dåliga” personer för det nordkoreanska samhället. 

Nordkorea är en av världens hårdaste diktaturer, där folket är hårt kontrollerat och alla ska dyrka och avguda ledaren, som för tillfället är Kim Jong-Un, son till Kim Jong-Il och barnbarn till Kim Il Sung (som fast han är död fortfarande omnämns som ”den evige presidenten”). Fast det här visste Shin inte mycket om. För till det läger han föddes kom det inte in någon information från omvärlden. Ingen tog sig någonsin ut från Läger 14. Och de som kom in ville oftast inte prata om livet utanför, för om man pratade för länge med någon, eller skrattade, eller började skaffa sig en vän, så blev man bestraffad av vakterna.

När Shin var 6 år fick han se en flicka i sin klass bli dödad av läraren - för att hon hade stulit några majskorn. Några år senare fick han se sin mamma och sin bror bli avrättade för att de hade försökt fly. Och ingen av dessa saker, berättar Shin, gjorde honom särskilt ledsen eller upprörd, för han visste inte hur man var ledsen eller upprörd.

Men. Tillslut skaffar Shin en vän. En vän som kommer från utsidan. Som berättar om att det finns platser där man inte behöver vara rädd hela tiden, där man kan få vara ledig från arbete, och där det inte finns vakter som övervakar en hela tiden. Men mest vill Shin höra om maten. Han är fascinerad över hur mycket mat det verkar finns på ”utsidan”, och att man verkar kunna äta så mycket man vill.

Shin bestämmer sig för att försöka fly. Och det här är boken om hur Shin blev den förste fånge någonsin att lyckas fly från Läger 14. Om hur det är att komma ut i friheten för första gången (Shin tycker först att bara att vara utanför lägret, i Nordkorea, är frihet!), att försöka överleva i en värld man inte vet någonting om, och att försöka anpassa sig till ett samhälle där du får – och måste – bestämma själv hela tiden. Det är en väldigt intressant berättelse om hur mycket en människa kan klara av. Och vad för saker som kan vara oerhört svåra att klara av – vad händer med en människa som aldrig har fått bestämma något själv och sedan plötsligt ska välja mellan 25 olika tandkrämer, 30 sorters chips, 40 sorters tvättmedel – och överhuvudtaget välja varje morgon att gå upp ur sängen och gå till jobbet.

Flykten  från läger 14 är en sann berättelse. En jobbig, intressant, fruktansvärt obehaglig och samtidigt fascinerande inblick i Nordkorea, det mänskliga psyket och konstrasterna mellan en värld av underskott och en värld av överflöd.

onsdag 2 juli 2014

Förr eller senare exploderar jag

Är det någon som varit och sett filmatiseringen av John Greens succébok The fault in our stars ännu? Jag såg den i helgen och tycker att Shailene Woodley var riktigt bra som Hazel, blev lite mallig över att soundtracket innehöll inte mindre än 3 svenska låtar (älskar The Radio Depts Strange things will happen) och höll förstås på att gråta ihjäl mig över hur sorgligt allt var. Men trots det tycker jag att boken slår filmen med hästlängder. Vad tycker ni?


söndag 22 juni 2014

Känslointensiv sommarläsning


Sommaren är nostalgins årstid - de sena sommarnätterna,
det dagslånga parkhänget och kanske
allra mest den första kärleken.


Sandra Beijers Det handlar om dig är en charmerande nostalgitripp till just den där första kärleken med all dess förväntan, pina och känslomässiga intensitet. I korta kapitel berättas historien om Jag och Han/Du, två personer som aldrig namnges men som kan representera förälskelsens alla erfarenheter. Språket gör tillsammans med de korta kapitlen läsningen till en väldigt direkt upplevelse , samtidigt som det också gör boken till en perfekt sommarkamrat, på bussen, på stranden eller på sommarjobbsrasten när man tyvärr måste avbryta läsningen för en stund.

Detta är Sandra Beijers första roman, men för dem som gillar hennes sätt att skriva kan man även följa henne i livstilsbloggen Niotillfem där hon skriver om mode, mat och sitt liv i allmänhet. Personligen väntar jag dock hellre på hennes nästa bok.

 

onsdag 18 juni 2014

Fotboll och framgång

Nu i fotbolls-VM tider passar det väl utmärkt med en bok om fotboll för er som inte kan få nog av denna sport. Därför tänkte jag tipsa om Markus Birros bok Calcio Amore: Drömmen. Det är den första delen i en planerad triologi. Nästa del kommer i november.
 
Huvudperson är Daniel, en ganska vanlig kille från Göteborg. Daniel är en lite tillbakadragen typ som inte gör så mycket väsen av sig utanför fotbollsplanen. Det som han verkligen,verkligen  brinner för är fotbollen, både att spela fotboll själv och att följa sitt favoritlag Roma. När han är på fotbollsplanen känner han att han blir den han verkligen är. Då kan han glömma sina föräldrar som bara bråkar och kanske ska skiljas, skolan han tycker är tråkig och att han aldrig vågar ringa tjejen han är intresserad av. Då är det fotbollen som gäller. Och fotboll är han bra på. Så bra att han får chansen att ingå i det svenska P15 landslaget och spela en match mot Italien. Vad han inte vet är att på läktarna sitter det talangscouter och snart kommer han få ett erbjudande som han inte ens kunnat drömma om.

Även om jag inte spelar fotboll själv (har nog inte gjort det sen jag var 12 år)  så tycker jag att boken helt klart är bäst när den handlar om matcherna, fotbollen och allt runt den. Markus Birro som skrivit boken är ju själv Romasupporter och kan väldigt mycket om framförallt italiensk fotboll, vilket märks. Det som jag kan störa mig på då och då när jag läser är Markus Birros aningens högtravande språk som ibland känns mer 42-årig poet och mindre 14-årig fotbollskille. Men på det stora hela är det en ganska lättläst och bra fotbollsbok. Och spelar man själv fotboll eller håller på något lag så känner man nog ingen sig ännu mer än vad jag gjorde. Lånas såklart på ditt bibliotek! Kolla här var den finns.

fredag 13 juni 2014

Om vintern är diskbänksrealism är sommaren ett äventyr


På sommaren läser jag gärna fantasy, det är som att det inte riktigt passar lika bra med vardagsskildringar då.

En fantasybok som jag tror många tyvärr missat är Janina Kasteviks bok Slottet av is med fina illustrationer i svartvitt av Jonna Björnstjerna. Boken handlar om Minna som bor tillsammans med sin lillasyster, mamma och pappa i en stor och fin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. De har det väldigt gott ställt men Minnas pappa kan vara väldigt sträng och man vet aldrig vilket humör han är på. Ena stunden är allt frid och fröjd men så plötsligt kan han bli jättearg för någon småsak. Som när Minnas lillasyster Lo råkar spilla ut ett glas mjölk till exempel. Då blir han helt rasande!
Minna vet inte riktigt hur hon ska tänka om sin pappa eftersom han är världens bästa ibland, men så blir han sådär arg och orättvis…

En dag när de bråkat springer Minna  ut i trappuppgången och in i hissen och får se en knapp i hissen som hon inte har sett där förut. Utan att riktigt tänka efter så trycker hon på knappen och när hissdörrarna öppnas är det en annan årstid och ser helt annorlunda ut. Hon har hamnat i Undrien – dit hon har blivit kallad för att utföra ett farligt uppdrag. Men hur ska hon klara av det? Hon är ju bara en helt vanlig tjej!
Det här är en jättefin, lättläst berättelse som kan passa att läsa högt för ett yngre syskon och som  handlar om att vara modig.
En rolig detalj är också att Anthony Hegarty från Antony and the Johnsons dyker upp på en cirkus som Minna och hennes lillasyster hamnar på när de är i Undrien.

tisdag 10 juni 2014

Seriestrippar i gräll pastell

Att läsa på stranden eller i någon park kan vara något av det bästa som finns. Men hur lätt är det att koncentrera sig på en komplicerad intrig när solen gassar, småbarn skvätter sand och glada bollamatörer gör att det känns som att en boll när som helst kan komma flygande och hamna på just dig? Då är det perfekt att läsa serier - och gärna den sorten där handlingen inte rör sig över mer än några rutor. Ett sånt seriealbum är Ellen Ekmans nya Lilla Berlin - so last year som du kanske känner igen från gratistidningen Metro. Grejen med Ellen Ekman är att hon lyckas fånga situationer på fyra rutor - och gör det med med bravur. Det är alltid på pricken och alltid roligt. Hon sparkar konsekvent uppåt och driver med det mesta som är trendigt bland medelklassfolk som bor i storstad - alltifrån retrotatueringar och surdegsbak till träningsvanor och ölsmak. Mellan stripparna huserar framsidans mops på bilder iklädd diverse fantasifulla utstyrslar, den ena mer absurd än den andra.

PS 1. Kul också att läsa Ellen Ekmans blogg och se hur serierna blir till: http://ellenekman.blogspot.se/.

PS 2. I september kommer uppföljaren - Lilla Berlin 2.

måndag 2 juni 2014

Det vackra ordet ensamhet

Så mjukt att den halar sig ner i halsen, rinner som honung under huden och färgar arm för arm, ben för ben, allt i kroppen röd. Jag fann Sylvia Plaths Glaskupan frisläppt ute på loppmarknaden. Om bara domen kunde räddat mig från alla ord i Sylvias hand, låsa in bokstäverna en och en ensamma. För det är så det känns, tycker jag. Som att hon gick in i mitt liv och sa åt mig att vara olycklig. Jag ska inte vänta på de dagar som kommer, för jag har inget att göra med dem.

Genom att presentera världen ur Esthers, huvudkaraktärens, ögon lyckas Sylvia ifrågasätta, förlöjliga och förstöra känslorna som kommer till kring framtidsdrömmar, manlighet, tankegångar och New York med sin ytlighet. Esther, med sin barnsliga, manipulativa men monotona röst berättar för mig hur oviktigt det är att just jag, du, lever. Hon gör det med en sådan elegans att jag självmant hoppar av tåget vid hennes station.

Esthers tåg fick tekniska problem någonstans i New York där hon har alla möjligheter att fatta pennan och ta sitt livs chans att bli den författare hon måste bli. Ilskan och sorgen, fram- och baksida av samma hand, går in i hennes liv när hon ligger passivt och ser staden glida förbi utanför hennes kupa av glas. Tillsammans med Esther instängd i glaskupan besöker vi psykologer som lurar i sina träbeklädda kontor längts bort i korridoren av anstalten. Matad, tvättad och ledd till elchocksbehandlingar av konstiga mystiska sjuksköterskor med dold agenda. 

Språket är så nära, så personligt att man nästan kan se ut över America på 50-talet då kjolarna var vida ner till vaden och det var sexigt att leva i sin friskt fungerande kramgoa kropp. Allt är så värdelöst och så hemskt fult. Så många människor som har svårt att se sanningen i personen framför sig och när denne är reflektionen i en spegel kastas ljuset ut över alla skavanker och fula tankar. Esther sa så i alla fall.

”Då kom jag ihåg historierna om blodfläckade brudlakan och kapslar med rött bläck som gavs till brudar som redan berövats sin oskuld. Jag undrade hur mycket jag skulle blöda, och lade mig ner och höll handduken mot mig. Det slog mig att blodet var svaret. Jag kunde rimligtvis inte vara oskuld längre. Jag log ute i mörkret. Jag kände mig som en del av en viktig tradition.”
 
 
.: Dagens vackra boktips av Adina, som extrajobbat på Hisingens bibliotek under våren. Tack Adina! :.