torsdag 29 mars 2012

Sex, sprit och ätstörningar

Fridah Jönsson har gjort något så ovanligt som skrivit en handbok om tonåringar till föräldrar – med hjälp av tonåringar själva. Fridah insåg att det finns en massa böcker med temat ”lär känna din tonåring”, ”så här klarar du av din tonåring” med flera – men att alla är skriva av vuxna. Alltså personer som själva inte är tonåringar. Det tyckte Fridah (som är född 1992) var knas, och bestämde sig för att ta saken i egna händer.

Resultatet är boken Sex, sprit och ätstörningar – Tonåringarnas handbok till föräldrarna. I den skriver olika tonåringar om ämnen som alkohol och droger, skola, stress, skilsmässor, sex, ätstörningar och depressioner, för att nämna några ämnen. Allt för att utbilda okunniga föräldrar om hur det verkligen ser ut för tonåringar idag.

Det tråkiga med boken är att den på sätt och vis känns ganska homogen, det vill säga att de tonåringar som skriver i den verkar ha lite liknande bakgrund och upplevelser (nästan alla kommer från små- eller mellanstora städer i Sverige, har typiskt svenska namn, och är väldigt duktiga på att skriva). Men å andra sidan, så är den, precis som Frida hoppades på, något som inte funnits tidigare (vad jag vet!).

Jag är inte förälder, och inte tonåring heller längre, men det var inte jättelängesen jag var det (tycker jag), och jag tyckte det var kul att läsa boken för att se om jag kunde känna igen mig och mina kompisar från tonårstiden i den. Och ja, det kunde jag definitivt. Så, vad jag försöker säga är att den är inte nyttig bara för föräldrar att läsa – och jag tycker föräldrar borde läsa den! – den kan också vara rolig för dig som tonåring, eller som är något äldre, att läsa för att se om du känner igen dig eller inte. Och om du inte gör det, så är väl det din öppning till att fatta pennan och skriva en egen föräldrahandbok!

Du kan också se ett inslag om boken från TV 4:s morgonprogram, med en intervju med Fridah, här.

fredag 23 mars 2012

Sätter Punkt

Johan Alander inleder sin bok med meningen ”Hej jag heter Johan och är alkoholist och narkoman”. Johan är född 1987, och kanske för en del av er tidigare känd under namnet Sober, eller som del av gruppen Ismen.

Johan har skrivit boken Punkt där han gör upp med sin barndom där han såg sin mamma bli konstant misshandlad, sin syster skära upp handlederna och där han själv levt med ångestattacker och sömnmedicin sen han var 10 år gammal. Alkohol, hasch och andra droger. Ett artistskap som går uppåt men en människa som stupar rakt nedåt. Tills kollapsen kommer.

Det är tungt att läsa Johans bok, speciellt barndomsdelen. Boken känns väldigt äkta och nära när han skriver, inte minst tack vare att hans handskrivna låttexter finns med i boken, som står i direkt relation till det han berättar om. Samtidigt som jag ibland kan sakna verkliga detaljer; att det är ganska mycket han vill klämma in på ganska få och lättlästa sidor, så att mycket ”djupare” info eller detaljrikedom vill skalas bort. Kanske vill han inte berätta om allting heller.

Mest förbannad blir jag när Johan skriver om sina år i rampljuset. En kille på 20 år, eller i början bara 17, som fått ett rykte om sig att gå loss totalt och supa, härja och leva bokstavligt talat efter sin egen ism: we don’t give a fuck-ismen. Bokare och konsertarrangörer är lyriska – de sköljer sprit och andra droger över Johan och hans polare, älskar att de ”går loss” på scen, men när de sen gör detsamma bakom scen och på hotellrummen de bor på blir de istället utskällda och får veta att det är deras eget fel. Ett tydligare uttryck för en musik- eller nöjesbransch där man älskar och upphöjer dekadens, men inte vill ta hand om dess baksidor – de människor som är ”dess baksidor”, är svårt att hitta.

Johan har klarat sig. Än så länge. Efter månader av behandling för sina beroenden, månader på psyk för de tvångstankar och dödsångest som skapats av missbruket, och att behöva läsa upp nästan 4 års missad skolgång. Att lyssna på skivan som kommer med boken blir intensivt då man har all ”bakgrundsinfo” till låtarna. Den gör att man hejar på Johan, vill att han ska orka en dag till, en gång till. Och att det vid 25 års ålder kanske äntligen ska börja bli lite lättare.

tisdag 20 mars 2012

19 dikter av 19 poeter – Världspoesidagen imorgon 21 mars




”Bortom ljuset
finns det sanna
Du förs dit
men önskar stanna

Fria verser
Fria folk
Fänglsade
av egen tolk”

Ur dikten Det värdelösa av Malin Wiman (Ung poesi antologi 2009)

Imorgon är det återigen Världspoesidagen och lagom till den har vi på biblioteket köpt in tre antologier om/av och för ung poesi. Antologierna är ett samarbete mellan Göteborgs poesifestival och litteraturtidskriften Pontons årligen återkommande poesitävling Ung Poesi.
I varje antologi presenteras 19 dikter av 19 unga poeter i åldrarna 14-21 år och dikterna är riktigt bra.

Kolla bara in Olga Krunic (antologi 2010), Linn Bleckert & Malin Wiman (antologi 2009). Missa inte heller Agnes Rundqvist & Matilda Broberg i den senaste antolgin från 2011. Bara för att namedroppa några.

”trottoarkant
blöt
kall

trottoarkant

vänd om
husvägg
andas

upp
och där

stjärnor”


av Agnes Rundqvist (Ung poesi antologi 2011)

fredag 16 mars 2012

En fångad Vind

Boken Vind handlar om Vind Ståhl, en kille på 12 år som anses så bråkig och stökig att han tas ur sin vanliga klass och skola, för att istället gå på en skola som kallas Möjligheternas hus. Möjligheternas hus ses som en form av ”sista utpost” för stökiga och bråkiga barn, en sista chans innan de hamnar på en plats ”bortom muren” som är någonting outtalat och diffust. Ingen vet vad som händer ”bortom muren”, när man anses inte ha någon chans till förbättring längre, och ingen vill veta.

Möjligheternas hus visar sig snart vara Omöjligheternas hus – trots vackra ord och löften till barnens föräldrar om valmöjligheter, öppenhet och struktur, innebär det i praktiken att allting som skolan inte anser vara ”godkända aktiviteter” – som exempelvis Vinds skateboard, fråntas eleverna och låses in (de får inte använda dem på fritiden heller), lärarna använder sig av hårda bestraffningssystem som alla elever är med att utförda, mobbing för att knäcka nya lever används strukturellt, och elevernas föräldrar får betala för alla misstag och ”extrahjälp” (i form av lärarinsatser, påtvingade fritidsaktiviteter och även påtvingade pojk- eller flickvänner) som stökiga elever får för att bli hjälpta av.

Vind håller på att gå under på den nya skolan och söker sig till utkanten av staden för att umgås med barn som redan anses förtappade – som har flytt eller kastats ut ur skolan. Tillsammans upptäcker de att skolan har än mer kolsvarta hemligheter som de kämpar hårt för att dölja.

Vind är en intressant bok, både karaktärerna i den, miljöerna och ämnet. Alltihop balanserar mellan knasighet, otrolighet och aktualitet. Någon form av skymningsland mellan realism och surrealism. Men hur skolan beskrivs för mina tankar till en allt hårdare och striktare skolpolitik som är verklighet i dagens Sverige (med sms om frånvaro till föräldrar, en större betygsskala och där elever alltmer blir placerade i ”utbildningsfack”) och där lärare – frivilligt eller ofrivilligt – alltmer anses vara uppfostrare.

torsdag 15 mars 2012

Djävulsstatyn!

Idag tänkte jag tipsa om en spännande, lättläst bok: Djävulsstatyn av E. E. Richardsson. Jag har tidigare tipsat om hans bok Gravjord.

Ben är på en loppmarknad med sin morsa, hon har tvingat med honom för att dom skall sälja hans gamla leksaker.
Men egentligen behövs inte Ben för försäljningen så han går omkring på loppmarknaden och kollar. Ben tycker att det mesta som säljs är skräp, men på det sista bordet står det bara en enda sak.

Ben tycker att det är konstigt, eftersom marknaden inte hållit på så länge att någon borde ha hunnit sälja så mycket av sina saker. Bakom bordet står en försäljare som ser nervös och svettig ut, med blåtira och fläskläpp. Och på bordet står

"en märklig staty av matt, gråaktig metall - [föreställande] en lustig fet liten man med smala ögon och ett leende lika brett som ansiktet".

Den svettige mannen gör sitt bästa för att sälja den till Ben, men Ben har inte en tanke på att köpa den. Men till slut lyckas den deperata säljaren att lura Ben att ge honom honom ett mynt som säljaren låtsas tappa. Och vips har han köpt den, för säljaren ropar såld! och sticker fort därifrån.

Ben tar med statyn hem och kollar närmare på den. Och han blir fascinerad av den konstiga statyn. Den verkar vara ihålig och statyns mun verkar gå att öppna. Och mycket riktigt, Ben lyckas få upp dess mun. Ur munnen ramlar en liten benbit och en papperslapp med texten:

Jag är en djävul och den här tillhör mig.
Sälj mig, köp mig, jag säger inte nej.

Skänk bort mig, det är inte din rätt.
Stjäl mig, och din tid är snart utmätt.

Ben tycker lappen är otrevlig och försöker trycka tillbaka den in i statyns mun igen. Käkarna slår ihop och han hinner precis få undan fingret.

På nätterna har han mardrömmmar, otrevliga, verklighetstrogna mardrömmar. Och när han vaknar har han små sår på kroppen. På dagarna är han förvirrad, konstiga saker händer och allt verkar vara statyns fel.

Han vill inte ha kvar statyn men hur han än försöker göra sig av med statyn så dyker den upp hos honom igen. Och de otrevliga händelserna blir bara värre och värre.

Ben måste bli av med statyn innan något katastrofalt inträffar, men hur skall han lyckas med det?

tisdag 13 mars 2012

Nu är våren här - länge leve sommaren!

Nu när våren äntligen har kommit börjar det bli dags för att planera sommaren. Vet inte hur det är med er, men jag längtar efter att få vara lite ledig så att jag kan ut och resa. Nästa helg den 23-25 mars är det äntligen den årliga TUR-mässan (turistmässan) på svenska mässan här i Göteborg. Ett perfekt tillfälle att gå och kolla in nya resemål, drömma sig bort, eller minnas platser man besökt.

Jag ska absolut dit och spana in lite nya ”måste”resemål. Fram tills dess kan man passa på att läsa om ett litet annorlunda sätt (tycker jag) att resa.


I boken Twitchhiker : How One Man Travelled the World By Twitter av Paul Smith får man följa med när han reser jorden runt med hjälp av twitter. Idén kom när han hade riktigt tråkigt en dag: Hur långt kan man ta sig på 30 dagar enbart med hjälp av folk via twitter. Hans mål var Nya Zeeland – på andra sidan jorden.

Fem regler för resan sattes upp:
1. Han får bara tacka ja till reseerbjudanden och logi via twitter.
2. Han får bara göra upp reseplaner för de nästkommande tre dagarna.
3. Han får bara spendera pengar på mat, dryck, och vad som får plats i resväskan som han har med sig.


4. Om han får fler erbjudanden till resa och logi, får han själv välja vilken han vill ta. Om han bara får ett erbjudande så måste han tacka ja inom 48 timmar.
5. Om han inte hittar någon som vill hjälpa honom med sin fortsatta resa inom 48-timmar – är äventyret över och han måste åka hem.

Hur det går för honom – det får ni läsa i boken. (låna här)

För övrigt kan jag passa på att tipsa om två reseguider som jag tycker är tipp topp. Innan resan lånar jag alltid Första Klass reseguider över resemålet. Bara för de fina bilderna, bra upplägget och att den känns/är heltäckande.

Väl framme är reseguideserien: the Rough Guide to... suverän. Här går man in på djupet. Var finns de bästa restaurangerna, affärerna. Vad måste man se, vad kan man missa etc. Jag använde den på tågluffen i Europa för några år sedan och blev helnöjd.




Så låna, läs och res!

måndag 12 mars 2012

Solen skiner och veckan har börjat

Nu har den nya veckan börjat och efter några koppar kaffe har jag gått från zombieläge till nåt som kan likna levande. För att peppa inför att våren närmar sig med stormsteg vill jag tipsa om en fantasybok som får en att läsa sig rödögd på kvällarna samtidigt som man skrattar högt med jämna mellanrum. Boken heter Tome of the undergates (låna här). Det är en sword & sorcery-historia med mycket action och svart humor. I centrum för handlingen finns ett gäng luggslitna äventyrare som hatar varandra nästan lika mycket som de hatar de som de förmodas slåss mot. Den lilla gruppen, bestående bl.a. av en mänsklig drake, en fegis och en religiös fanatiker, tjafsar sinsemellan men hålls ihop av deras ledare, Lenk. Lenk kan fightas och hålla de olika gruppmedlemmarna i schack tillräckligt länge för att faktiskt få någonting gjort. Gruppen får i uppdrag att ta tillbaka en uråldrig bok som några demoner lagt beslag på. Sagt och gjort ger de sig iväg på jakt efter den i något som närmast kan liknas vid ett självmordsuppdrag.

Jag gillar det höga tempot och karaktärerna som är allt annat än platta och ointressanta. Riktigt bra fantasy är i min mening baserad mindre på magi och påhittade världar än på färgstarka karaktärer och samspelet dem emellan. Och här får man dem färgstarka så det räcker och blir över. Läs för böfvelen!

PS. Det finns en fortsättning också! DS.

torsdag 8 mars 2012

Internationella kvinnodagen!

Idag är det den åttonde mars, den internationella kvinnodagen.

Därför är mitt tips till alla, kändisar som okändisar, till kvinnor, män, han, hon och hen boken Arbete, bröd, fred: historien om 8 mars, Internationella kvinnodagen, klasskamp och kvinnokamp.

1910 anordnades det en internationell socialistisk kvinnokonferens i köpenhamn och det var där man bestämde att man skulle instifta en årligt återkommande kampdag för kvinnors rättigheter.

Jag citerar från sida 9 i boken:
"Syftet med internationella kvinnodagen var att agitera och att väcka politisk omedvetna systrar samt att stärka den internationella solidariteten."

En rolig fakta är att kvinnokonferensen 1910 hölls i Folkets hus i Köpenhamn. Det huset blev på 1980-talet ett kulturhus drivet av ungdomar, med musik, kultur och politik i fokus. De som höll till i Ungdomshuset, som huset kallades, blev tyvärr vräkta 2007 och nu är huset rivet.

Den första internationella kvinnodagen firades 19 mars 1911 och då bara i ett fåtal länder. Det var först 1921 på kommunisternas andra internationella kvinnokonferens i Moskva som man bestämde att det skulle firas just 8e mars.

Boken är kort, ca 60 sidor, så det är bara att läsa och se till att man har koll på den här viktiga dagens historia.

Vad David Beckham bör läsa

Häromdagen skrev ju Kristian lästips till Kenny Dalglish, om att han borde kolla in boken Fotbollsstjärnor 2012. Jag följer upp litegrann, med att skriva om – eller snarare till – någon av dem som finns med i boken. Nämligen Herr David Beckham.

David Beckham verkar vara ett riktigt fån tycker jag. Jag vet faktiskt inte riktigt om det handlar om honom personligen, eller om jag bara inte är så särskilt imponerad av fotbollsspelare som kickar boll och pyssla med reklam för ungefär 40 miljoner dollar per år. Förutom att, som sagt, sparka på en boll är ju David mest känd för att hålla i mobiltelefoner på jättestora bilder och få sina (ganska fula) tatueringar dokumenterade till leda.

Nä, David, det är nog dags för något annat för din del. Jag rekommenderar David två saker:

#1. Den sprillans nya nyutgåvan av Överlevnadshandboken, som kan vara en av de bästa böcker som finns. Den kom ut första gången för ganska många år sedan, och jag kunde aldrig slita mig från den, utan läste om och om och om igen om allt från vilka växter i naturen man kan äta och hur man läser djurspår, till hur man ska kasta sig ur en bil som är på väg mot ett stup eller hur man överlever en kärnkraftskatastrof. Läs, David, läs, och sen ut och öva, så kan du en massa saker på riktigt sedan!

#2. Mitt andra tips till David idag, på Internationella kvinnodagen, är att ta tag i det där med att uppskatta fru Beckham genom att lyssna på alla hennes gamla skivor. Back in the days var ju Victoria med i en av världens då största och mest inflytelserika musikgrupper, Spice Girls, vars skivor inte bör förglömmas! Låna, lyssna och kom ihåg – eller nyupptäck!


onsdag 7 mars 2012

En shoppinglista till Kenny

Jag är hängiven Liverpool-supporter och har kollat på alla deras matcher i år (ja, det finns faktiskt andra lag än Barcelona och Real!). Tyvärr har det gått sjukt dåligt och man träffar hellre stolpen än mål. Tränaren Kenny Dalglish, en levande legend, har en hel del att tänka över i sommar när han (enligt mig) måste kicka ut halva laget och köpa nytt. Var kan man då hitta ett gäng lysande fotbollsspelare? Jo, förslagsvis i den finfina boken Fotbollsstjärnor 2012 (låna här) som finns på bibblan. Där finns alla världens bästa spelare med (nåja, några saknas) och boken är uppdelad i olika avsnitt med målvakter, backar, mittfältare och anfallare. Allt med fina bilder och text om spelarna.

Så Kenny, läs och shoppa sen loss!

fredag 2 mars 2012

Tips till Vickan

Idag tipsar jag prinsessan Victoria om vad jag tycker att hon borde läsa och lyssna på inom den närmaste framtiden!

#1. Ingen har väl lyckats undgå att märka att Victoria och hennes snubbe har fått barn i förra veckan, och därför är det första jag vill rekommendera Vickan att läsa faktiskt en bok till henne som förälder, om barn. Boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 handlar om att hjälpa föräldrar ge sina barn fler val än de ”uppenbara” i en värld där flickor förväntas agera som flickor ”ska vara”, och pojkar som pojkar ”ska vara”. Jag hoppas att den lilla nya prinsessan ges möjlighet att bli precis den sortens prinsessa, eller icke-prinsessa, hon vill vara.

#2. Vickan är ju född in i en väldigt speciell familj. Och jag har en känsla av att kungafamiljen tar sig själva på lite för stort allvar. För att lätta upp kungahussnobberiet tycker jag att Vickan borde vara den som går i framkant för skaffa lite självdistans, och det tycker jag att hon ska göra genom att först läsa alla Liv Strömqvists serier, som ofta tar upp kungafamiljen på ett eller annat sätt (börja från början Vickan, med att läsa 100 procent fett). Och sedan fortsätta med att läsa även Nina Hemmingssons serie Mina vackra ögon, som innehåller ett alldeles fantastiskt och absurt parodiavsnitt kring Viktoria och Daniel.

#3. I Victorias arbete med att skaffa sig lite nya insikter, tycker jag även att det är helt rätt att hon jobbar på sin attityd – och vem är bättre att hjälpa till med det än Cleo? Jag tror att jag har postat den här videon tidigare, men jag gör det en gång till, för jag vill att Vickan lyssnar på Don’t call yourself a king när hon är riktigt förbannad på Filip (eller kanske Kungen). Och efter det fortsätta med att lyssna på hela Cleos nysläppta album Left the city burning. Finns tyvärr inte på biblioteket riktigt än, men det är på g!


Ha en bra helg Vickan!

torsdag 1 mars 2012

Edward Cullen är överflödig

Jag skulle vilja tipsa Stephenie Meyer om boken Muay Thai Basics: Introductory Thai Boxing Techniques av Christoph Delp. För de tjejer (och killar) som inte kan förlita sig på att det skall komma en snygg vampyr och hjälpa en så fort man får lite problem kan det vara bra att kunna försvara sig själv.

Boken är skriven av en erfaren thaiboxare och du får lära dig om sportens utveckling och historia, dess regler, hur du skall röra dig och olika tekniker: slag, sparker, armbågar, knän och klinch. Även defensiva tekniker lärs ut.

En bok som funkar för intresserade nybörjare men även som komplement till de som redan tränar.

Allt är illustrerat med färgfoton och förklaras pedagogiskt steg för steg.

Om någon av de här tjejerna hade varit med i Twilight så hade de inte behövt någon vampyr som försvarade dom, det hade dom klarat själva. Lina Länsberg är föresten svensk mästare i thaiboxning i sin viktklass.