fredag 29 oktober 2010

Höstlov på Hisingens bibliotek

Om du inte har något planerat under höstlovet kan du utöver att svänga förbi Biskopsgårdens bibliotek, även komma förbi och titta på film på Hisingens bibliotek!

På tisdag den 2 november kl 13.00 visar vi ”Prince of Persia”.

På torsdag den 4 november kl 13.00 visar vi ”Det regnar köttbullar”.

Det är alldeles gratis, så ta med dig alla dina kompisar och kom hit!

Och om du går in på den här sidan, kan du se en del av de grejer som händer på höstlovet även på andra bibliotek i Göteborg. Filmvisningar, serietecknarkurs, spela bräd- och TV-spel på Stadsbiblioteket (bland annat en FIFA-spelsturnering), och annat. Ha ett härligt höstlov!

torsdag 28 oktober 2010

Kowai Kawaii – läskigt gulligt

Jag läste i Göteborgsposten om utställningen Kimono fusion på världskulturmuseet. Utställningen handlar om japansk kultur, från den traditionella till den moderna. Jag fastnade speciellt för graffitikonstnären Shin Tanakas origamifigurer, men hela utställningen verkar bra. Det får absolut bli ett besök på museet snart. Utställnigen är gratis om man är under 20 år och kommer att visas ända fram till den 31 maj nästa år. Kolla in hemsidan för mer information och bilder.
/Alex

tisdag 26 oktober 2010

Höstlov på Biskopsgårdens bibliotek

Nästa vecka är det höstlov!
På biskopsgårdens bibliotek firar vi det genom att arrangera roliga saker på bibblan och i folkets hus...

Måndag 1 nov.
Prova på Forum teater med Vår framtid!
Ålder 13-20 år. Kl 12:00-13:00
För mer information:
http://varframtid2010.wordpress.com/

Tisdag 2 nov.
Teckningskurs med Hanna.
Ålder från 12 år
Kl 10:00-15:00

Torsdag 4 nov.
Mia läser spökhistorier.
Ålder 8-12 år.
Kl 15:00-16:00
Ingen föranmälan krävs.

Fredag 5 nov.
Gratis filmvisning.
Från 11 år. 7 år med målsman.
Kl 12:30
Information om vilken film det blir finns på biblioteket.

Alla aktiviteter är på biblioteket eller i folkets hus.
Föranmälan krävs för aktivitet 1, 2 och 5 november.
Anmäl dig på biblioteket.

torsdag 21 oktober 2010

Presentationskvällen på måndag

Här är listan på vad vi släpper på måndag!

Böcker:
Funk - Eva Susso
Ursäkta att man vill bli lite älskad - Johanna Thydell
Andarnas sjö - Darren Shan
När kalla nätter plågar mig - Jessica Andersson

Serier:
Cirque du Freak nr 5 & 6
Ojingogo

Film:
Prince of Persia: the sands of time (åldersgräns 11 år)

Tv-spel:
Fifa 11 (Playstation 2)
Prince of Persia (xbox 360, 12 år)
Uncharted: drake's fortune (Playstation 3, 15 år)

Kl 17 i Ungdomshörnan på Biskopsgårdens bibliotek!
Ses då...

tisdag 19 oktober 2010

Alex tipsar om en riktigt bra bok om ensamhet, lycka och relationer

I det här trädet har två olika handlingar som dels berättas av Siri och dels av Jacob. Båda går på samma skola, men de känner inte varandra. Jag förväntar mig till att börja med att huvudpersonerna antingen skall bli kära, bästa kompisar eller råka ut för något dramatiskt tillsammans. Men den här boken undviker att vara förutsägbar.

Siri är en tyst tjej som har bestämt sig för att inte tycka synd om sig själv, trots att hon har en del saker som bekymrar henne. Hon tar sin hämnd på skolkamrater som hon inte gillar genom att sticka ut deras ögon i skolkatalogen med en nål.
Jacob har flyttat runt i landet de senaste åren och har svårt för att prata med sin mamma och storebror om varför de flyttat så mycket. Han anar att det har att göra med att hans styvpappa inte kom överens med Jacobs storebror.

Allt eftersom berättelsen utvecklas råkar Siri och Jacob ut för missförstånd, svek och glädje, precis som livet kan vara. Slutet undviker att vara sockersött eller deprimerande, utan visar istället på en fortsättning som förmodligen kommer att innehålla både toppar och dalar i Siris och Jacobs liv.

Boken är befriad från någon överdrivet uppfostrande sensmoral och språket känns naturligt. Skillnader mellan Siris och Jacobs berättande gör det lätt att hålla isär de två handlingarna, som ibland möts när Siri och Jacob stöter på varann i skolan eller på fritiden.

Efter att ha läst boken blir jag sugen på att läsa fler böcker av Katarina Kieri och Per Nilsson. De har skrivit flera ungdomsböcker var för sig, och detta är deras första bok som de skrivit tillsammans. Man skulle kunna tro att Katarina har skrivit Siri-kapitlen och Per skrivit Jacob-kapitlen, men det är tvärtom. De har skrivit varsitt kapitel och skickat till varann, men boken känns inte splittrad utan de har lyckats hålla ihop sina olika stilar till en bok som förtjänar att många läser den.

Läs mer om boken och hur författarna skrev den (klicka här).


/Alex

Musiktalanger/osignade Hisingsbor sökes!

Hisingens biblioteks Unga Vuxna-rum ska uppdateras litegranna, med bland annat ny väggmålning och nya tidskrifter. Allt för att göra det lite mer cozy och inbjudande till häng för dig. Därtill skulle jag vilja önska mig lite ny musik. Det hade varit himla kul att få in lite skivor ifrån er, grymma Hisingstalanger! Om du/din grupp/ditt band/din syrra har gjort en egen skiva och vill att den ska finnas för utlåning (spridas till de stora massorna!), skicka på posten, ring eller kom gärna förbi med ett ex så fixar jag det! Liza heter jag, så skriv mitt namn överst på brevet eller fråga efter mig om du ringer/kommer på besök. Jag hoppas vi hörs av!

torsdag 14 oktober 2010

Filmkväll med Banksy

En dokumentär som inte är en dokumentär? En film som är en dokumentär om en dokumentär? Det är svårt att veta exakt vad graffiti-/street art-artisten Banksys film Exit Throgh the Gift Shop egentligen är – det går rykten om att det inte är en riktig dokumentär, utan att det hela bara är ett påhitt utav Banksy och att huvudpersonen i filmen, en fransman vid namn Thierry, bara är en skådespelare. Vilket det än är, så är filmen rolig att se! Thierry är excentrisk och galen – och bestämmer sig en dag för att hans uppdrag i livet är att följa street art-artister jorden runt för att dokumentera deras arbete. Till slut möter han och får följa även Banksy. Men Thierry får mer storslagna idéer än så, och kameran vänds mot honom och hans egna försök att bli världens största/mest kända street art-artist – vid namn Mr. Brainwash.

Huvudordet är som sagt ”galet” – men man får även en insyn i stora street art-artisters arbete och (både lagliga och illegala) konstutövande. Enda nackdelen är att filmen är på engelska – och det finns inga undertexter. Men även om man inte hänger med i alla ord händer mycket, och den är rolig att titta på. (Du kan låna den här.)

onsdag 13 oktober 2010

Alex tipsar om en absolut sann historia


En av böckerna som vi delade ut i Värsta boken-projektet var Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie. Boken handlar om Junior som bor i ett indianreservat men bestämmer sig för att byta skola till en som ligger utanför reservatet.

Detta leder till bråk med hans bästa kompis och övergången till den nya skolan är inte helt problemfri heller. På den nya skolan gäller helt andra regler för hur man beter sig och Junior har till en början svårt att förstå vad han skall göra för att passa in.

Boken bygger på Sherman Alexies egna erfarenheter och har en skruvad humor och en distans till det jobbiga som finns i bakgrunden. Den visar ändå på de problem som uppstått i reservaten som många av amerikas indianer lever i. Igenkänningshumor från skolan blandas med inblickar i livet på reservatet på ett sätt som lyfter berättelsen. Boken är också illustrerad med bilder av Ellen Forney.

Jag rekommenderar alla som letar efter en bra bok att läsa om Juniors liv! Humor och känsla i en härlig blandning, och att man får lite större kunskap om läget i indianreservaten får ses som en extra bonus.
/Alex

Himmel eller helvete?

Jag läste nyss klart Becca Fitzpatricks bok Fallen ängel. Den handlar om Nora, vars biologilärare en dag bestämmer att alla elever ska byta plats i klassrummet. Detta platsbyte får oanade konsekvenser för Nora, som hamnar bredvid Patch. Patch är ny på skolan, och chockar Nora med att veta saker om henne ingen annan än hennes bästa vän Vee borde veta. Patch svarta ögon och hånfulla leende både skrämmer och lockar Nora, och ju fler märkliga saker som händer i Noras liv börjar hon fundera på om de kan ha någonting att göra med Patch – och vad han i så fall har att göra med dem? Ibland funderar hon över om han ens är mänsklig. Och om han inte är det – är han då god eller ond?

Jag sögs in i den här berättelsen och kunde inte sluta läsa. Det händer många märkliga saker hela tiden, och som läsare försöker man läsa snabbare och snabbare för att försöka få reda på vad det egentligen är som händer, och frågar sig ofta exakt samma frågor som Nora gör. Garanterat hög spänningsnivå!

tisdag 12 oktober 2010

Presentationskvällarnas återkomst...

Det var ett tag sen, men nu är det dags igen:
Presentationskväll på Biskopsgårdens bibliotek 25e oktober!

Om ni skulle ha glömt av vad det innebär så är det ingen fara, jag återanvänder lite text bara:
Är du ung och vill låna de senaste TV-spelen, ungdomsböckerna och filmerna – och slippa köer? Kom då till Biskopsgårdens bibliotek när nya inköp presenteras i ungdomshörnan!
Biblioteket bjuder på fika!

En lista på vad som kommer att finnas till utlån kommer att ligga på bloggen några dagar innan.

Kl 17:00 i Ungdomshörnan på Biskopsgårdens bibliotek.

måndag 11 oktober 2010

Rädda en bok 2


Nu får ni en ny chans att rädda en bok från att utplånas.
Den här gången gäller det Tuves exemplar av Kära ängel (låna här)

Boken är skriven av Sid Hite och sen 2001 har den bara varit utlånad en gång. För mig är det helt omöjligt att förstå hur en bok med ett så inbjudande och vackert omslag inte har blivit utlånat fler gånger!

Från baksidan:
"På en fest träffar Lydia Swain en ung, vacker skulptör som hon blir blixtförälskad i. Hur ska hon få träffa honom igen? Det måste finnas någon högre makt som kan hjälpa henne.
"Kära Ängel, hör min bön. Jag vet att du finns där uppe..." ber hon gång på gång. Och till slut blir hon bönhörd. Ängeln Ebol är visserligen hemskt sömning, men Lydias enträgna böner är svåra att motstå. Så han beger sig ner till jorden för att hjälpa till så gott han kan. Och där finns mycket att göra för den som har himmelska möjligheter. Till exempel när det gäller kärleksaffärer och skumma intriger."

Det här låter ju hur bra som helst. Kom igen nu, nån måste ju läsa den och berätta för oss andra om vad för skumma intriger boken innehåller, om Lydia får ihop det med skulptören eller kanske träffar en trevlig målare istället och om ängeln Ebol har en tvilling som heter Ebola?
Låna innan månaden är slut, annars gallrar jag boken!

tisdag 5 oktober 2010

Alex tipsar - Textlek!


Textlek (låna här) är en lättläst bok som handlar om Mel som är tillsammans med Ben som i hennes ögon är drömkillen. Men när Ben en kväll är på en fest hos en kompis får Mel obehagliga sms på sin mobil. De säger att Ben bara leker med henne. Att han tänker dumpa henne och att han träffar någon annan.
Är meddelandena bara från en avundsjuk rival, precis som hennes vän Lisa påstår, eller finns det någon sanning i det som skrivs?
Mel vågar inte prata med Ben om meddelandena och går istället och oroar sig, vilket påverkar deras relation.

Kate Cann har skrivit flera böcker (låna här) om ungdomars relationer och hon fokuserar på det som sägs mellan raderna och hur ord kan få olika betydelse beroende på i vilket sammanhang de uttalas. Andra böcker som Kate Cann skrivit är till exempel serien om Colette och Art: Dyk i, Djupt vatten och Över ytan samt serien om kråkflickan. Kate Canns böcker är väl värda att läsa och passar alla från bokslukare till den som inte är så läsvan.

/Alex

måndag 4 oktober 2010

Ingen räddning för In över gränsen...



Folket har sagt sitt genom att inte låna Tuves exemplar av In över gränsen!

Boken ligger i papperskorgen och försvinner snart från biblioteket för alltid.

Kanske har nästa "Rädda en bok"-bok bättre tur, håll koll på bloggen för snart kommer det en ny bok som riskerar att gallras...