onsdag 13 oktober 2010

Alex tipsar om en absolut sann historia


En av böckerna som vi delade ut i Värsta boken-projektet var Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian av Sherman Alexie. Boken handlar om Junior som bor i ett indianreservat men bestämmer sig för att byta skola till en som ligger utanför reservatet.

Detta leder till bråk med hans bästa kompis och övergången till den nya skolan är inte helt problemfri heller. På den nya skolan gäller helt andra regler för hur man beter sig och Junior har till en början svårt att förstå vad han skall göra för att passa in.

Boken bygger på Sherman Alexies egna erfarenheter och har en skruvad humor och en distans till det jobbiga som finns i bakgrunden. Den visar ändå på de problem som uppstått i reservaten som många av amerikas indianer lever i. Igenkänningshumor från skolan blandas med inblickar i livet på reservatet på ett sätt som lyfter berättelsen. Boken är också illustrerad med bilder av Ellen Forney.

Jag rekommenderar alla som letar efter en bra bok att läsa om Juniors liv! Humor och känsla i en härlig blandning, och att man får lite större kunskap om läget i indianreservaten får ses som en extra bonus.
/Alex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar