onsdag 10 mars 2010

Om balkongflickor

Boken börjar med att den afghanska tjejen Rona känner balkongräcket bita in i ryggen och framför henne är hennes vansinnige bror som tycker att hon fläckat familjens heder. Hur kunde det gå så här illa? Det är det författarinnan Christina Wahldén berättar om i Fallen flicka.

Rona är en smart tjej som älskar att gå i skolan och drömmer om att arbeta som läkare. Hon är strikt kontrollerad, får inte prata med några killar och måste komma direkt hem efter skolan. Hemma lever hon närmast som en slav i familjen och hon får göra all mat, ta hand om sina småsyskon och får regelbundet stryk av sin pappa när att hon inte lyder eller gjort något fel.
Rona är trött på sin situation och drömmer om förändring. När hennes lärare Monika inser hur utsatt Rona är och bestämmer sig för att hjälpa till går det från värre till värst...

Det här är en obehaglig historia och man lider verkligen med Rona. Hon får offra sig för familjen utan att få något tack och pappans hot om våld finns där hela tiden.

Det negativa med boken är att Wahldén målar lite väl mycket i svart och vitt. Pappan är inget mer än en våldsam diktator som inte kan läsa, storebror ett riktigt svin och mamman är enbart gravid och frånvarande. Att nyansera bilden av familjen något hade gjort historien lite mer trovärdig.

I vilket fall som helst är det en bra skriven och obehaglig historia om hur utsatta vissa tjejer är i vårt samhälle. Läs!

1 kommentar:

  1. Det kan vara lite knepigt att Christina Wahldén, född i Järfälla skriver om detta ämne. Det kan vara därför det blir lite svartvitt?

    SvaraRadera