onsdag 29 februari 2012

Som ett brev till vår statsminister

Så har turen kommit till mig (Kristian). Den jag vill tipsa är ingen mindre än vår statsminister Fredrik Reinfeldt och det rör sig om en film. Filmen ifråga heter Medan vi faller (La Haine på franska) och titeln anspelar på att politiker har en tendens att blunda för problemen i förorterna och likt en person som faller från ett hustak intala sig att än så länge är allt bra. Sen kommer marken.

Filmen är från Frankrike där man under ett dygn får följa några killar, Vinz, Said och Hubert, från en förort utanför Paris. Där är det stora spänningar mellan polisen och ungdomarna efter att en ung kille, Abdel, hamnat i koma efter att ha misshandlats av polisen. Det blir ett dygn fyllt av bråk, polisbrutalitet, tjafs kompisar emellan och en skildring av livet i den nedslitna, franska förorten som känns verklig, långt borta från Hollywood. En borttappad polispistol spelar även den en nyckelroll.

Med tanke på hur situationen i filmen liknar den i exempelvis Göteborgs förorter skulle jag vilja att Fredrik Reinfeldt ser filmen, fattar grejen och vänder sin politik 180 grader. Och kanske ge ett fett statligt stöd till Pantrarna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar