tisdag 21 februari 2012

När världen går under – år 2015

Laura bor i London, är 16 år och året är 2015. Alltså typ nu. Ändå har det hänt en jäkla massa sen 2012. Idag sitter vi och väntar på klimatkatastrofen vi alla vet ska komma. År 2015 är den här.

I London är det kaos. Regeringen har bestämt att Storbritannien som första land ska införa hårda restriktioner kring el, värme och vatten, att koldioxidutsläppen måste minskas med 60%. Direkt. Det betyder att ha elementen på en timme om dygnet samtidigt som det är kallare ute än någonsin på grund av förändringar i Golfströmmen, att när sommaren kommer bara få duscha en gång i veckan och inte spola när du kissat, samtidigt som folk dör i den värsta värmeböljan i Europa på flera hundra år och det inte har regnat på månader. Lauras, alla hennes vänner, och alla andras, liv förändras över en natt. Från att leva i ett rikt Europa flyr folk söderut – de få som kan.

Vissa delar av boken är mindre bra. Det känns som att författaren ibland vill slänga sig med lite för ungdomlig slang, och att den även tappar i översättningen till svenska. Men vi får läsa sådant vi inte får läsa om varje dag; Lauras observationer över hur hennes föräldrars äktenskap faller samman på ett båda ganska brutalt sätt, hur den sociala rangordningen i skolan ändras när de killar som är mest eftertraktade plötsligt inte är de snygga, utan de som kan fixa och bygga saker (alltså nördarna) när alla plötsligt behöver få hjälp med olika nödlösningar.

Hur ungdomskulturer, punkare och sXe-kids, slår tillbaka och skriker ut sin ilska mot en föräldrageneration som utan att blinka förstörde vår värld. Och hur både nationella och internationella politiker visar sina fula ansikten när de blir pressade, och beordrar armén att, mitt inne i London, skjuta rakt in i de folkmassor som gör uppror och protesterar i hunger, vattenbrist och svält. Skjuta för att döda. Skjuta för att ”försvara demokratin”. Om och om igen.

I ain’t got no energy
for your messed-up world
I ain’t got no energy
for your stupid mind games
I only got
syn-energy
un-predictabiliti
ex-plosivity
So don’t you dare mess with me!

Jag hade helst velat se boken råare, mer kall verklighet och mindre ”tonårig”, men jag slukar det här med. Så kom igen och låna Mitt klimatkatastrofala liv på bibblan idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar