fredag 17 februari 2012

Mirakel av Renate Nedregård

Rakel är en helt vanlig norsk 17-årig tjej från Bergen med halvtaskigt självförtroende. Hon gillar att umgås med kompisar, går i skolan och har en hemlig förälskelse i killen som leder kören Ten-Sing som hon är med i. Hennes mycket vanliga och normala liv ändras drastiskt när hon blir headhuntad till tv-programmet Idol. Hon går från att vara ingen – till att bli berömd över en natt.

Fem år senare är Rakel eller Miracle som hon kallar sig en stor internationell stjärna, med tv-framträdande i Skavlan ena dagen och presskonferens i Japan nästa. Hon är inte längre den hon var för fem år sedan när allt drog igång. Men vem är hon? Gillar hon den hon har blivit?

Boken alternerar mellan nutid (Miracle 21 år) och dåtid (Rakel 17 år). Vi får följa hennes väg mot berömelse som inte bara är glamoröst utan också mycket hårt, ensamt slit med uppoffringar. Rakel och hennes situation porträtteras på ett naturtroget sätt men det blir aldrig riktigt engagerande. Början av boken upplever jag som lite rörig men har man bara läst de första 20 sidorna så flyter storyn på bra. Och den är lättläst – och visst vill man veta hur det går för henne. Därför känns slutet lite avkortat. Frågan som kommer när man har läst färdigt är: Men vad hände sen då?

Det är i alla fall kul att det kommer en nutidsorienterad bok och man undrar ju om dagens stjärnor upplever sin livssituation så som Rakel? Hur är det i verkligheten? Och är vår jakt på berömelse och bekräftelse värt priset?

Ja, boken finns på biblioteket – skulle vara kul att höra vad ni tycker? Är den bra eller dålig? Verklig eller overklig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar