fredag 11 mars 2011

Andra sorters gangsters


Vad är en gangster? Vilka är gangsters? Nu vågar jag mig på att bredda begreppet ordentligt och få det att omfatta vad jag skulle vilja kalla ”vardagsgangsters”; mobbare, för att tipsa om en teater som just nu går på Backateatern. Den heter Yvonne. Jag har inte sett den själv än, men den verkar väldigt intressant, och biljetten är såklart bokad.
Så länge får ni nöja er med att läsa texten som de själva beskriver Yvonne med:
Ful, fattig, misslyckad, äcklig, trög, deprimerad, motbjudande, osmaklig och ensammast i världen.

Den fula, fattiga, misslyckade, äckliga, tröga, deprimerade, motbjudande, osmakliga och ensamma Yvonne blir uppraggad av den snygge, rike, coola, trendige, charmige, läckre, aptitlige, framgångsrike och populäre prins Filip. Hans kärlek eller besatthet provocerar det smakfulla och perfekta hovet till vansinne. I Yvonne ser de sitt eget mörka inre och hennes tysta närvaro driver dem att utföra alltmer desperata och brutala handlingar.

I föreställningen ingår också skrivna texter och röster från unga människor runt om i Göteborg. Röster om att känna sig ful, fattig, misslyckad, äcklig, trög, deprimerad, motbjudande, osmaklig och ensammast i världen.”
Det finns även en trailer till teatern att spana på:
Och får man inte nog av mer inom kategorin för vad som vanligtvis inte brukar kallas gangsters, men som jag tycker är riktiga gangsterfasoner, så kan man på Backateaterna hemsida kolla på klipp om psykologiska experiment; om vad makt och grupptryck kan göra med oss och hur de får oss att bete oss vidrigt mot andra människor. Riktiga gangster-forskare som utfört sådana hemska experiment med människor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar