torsdag 24 juni 2010

Streetdance och kärlek!


Street (låna här) är del ett i Eva Sussos nya serie Dansfabriken och handlar om fyra ungdomar, Melina, Marko, Rafael och Terese. Och som namnet avslöjar är bokens tema dans, streetdance för att vara exakt.
Melina och Marko är bästa vänner, bor i Bredäng som är en förort i Stockholm. Marko och Melina är dansgruppens stjärnor. Melinas morsa och farsa är skilda och hon bor varannan vecka hos sin pappa och varannan hos sin mamma, trotts att båda bor i Bredäng. Hennes mamma är från Polen och pappan från Ghana. Markos föräldrar är från Finland, Marko är väldigt självsäker och han raggar på allt, förutom Melina förstås som nästan är som hans syster. Hans familj verkar stabil och de går och dansar tango på söndagarna, hans pappa är tangoinstruktör och det är så Markos dansintresse har fötts.
Rafael är ny i gruppen, han har bara dansat med dom i 3 månader. Han har flyttat från sin morsa på landet för att kunna dansa på fritiden. Han bor hos sin farmor, med sin farsa har han inte mycket kontakt då pappan är alkoholist och inte har varit mycket till pappa åt Rafael. Terese kommer från en rik familj, bor i fin villa i ett fint område på andra sidan stan och är bara 14 år, något år yngre än de andra. Hon träffar på Melina på en fest i Bredäng och tycker att hon är cool och vill bli som henne. Men hon får allt jobba för det!
När deras danslärare, Kian, fixar ett gig, att dansa på en release fest för ett nytt street klädmärke, åt 4 personer i dansgruppen blir Marko, Melina och Rafael utvalda. Och så börjar den riktigt hårda träningen och jakten efter en fjärde dansare till giget.

När jag läste på baksidan av boken tänkte jag bara: vilka stereotyper till karaktärer! Men ju mer man lär känna dom, ju fler sidor får dom och jag tycker Susso lyckas bra med att göra personerna i boken till levande personer som man vill veta mer om.
Bokens röda tråd är ju dansen, men den tar upp så mycket mer: vänskap (det jag uppskattar mest i boken är nog skildringen av vänskapen mellan Marko och Melina, som är riktigt fin), alkoholproblem, att ställa upp för sina vänner och för sig själv. Och kärlek förstås!
Gillar du dans är det här given läsning, men även för oss som knappt dansat sen något disco på mellanstadiet är det här en riktigt schyst läsupplevelse.

Street är del ett av tre, del två som heter Funk kommer i september och del tre, Break, skall ges ut i januari 2011. Så läs Street nu så har ni något att se fram emot. Det gör jag redan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar