onsdag 30 juni 2010

Fotboll och svåra val

Riggad (låna här) är en lättläst bok som handlar om Blake och hans kompis Dan. De spelar både i Holton citys ungdomslag; Holton City Colts. Blake är lagets snabbaste sprinter och lagets bäste målskytt. Dan är försvarare och inte helt kass han heller.
Historien börjar med att Blake och Dan bryter sig in på stadens nya fotbollstadio, bygget är inte riktigt färdigt men dom vill in och testa planen. Att få vara den första som lägger mål på nya stadion!

Väl där inne råkar Blake höra ett samtal mellan två män, det handlar om förskingring av pengar från kassan till stadiobygget, brottslig verksamhet, för att mannen skall kunna betala tillbaka sina skulder. Och Blake råkar bli påkommen när han tjuvlyssnar, men lyckas springa därifrån! Att behöva fly från skumma typer i fina kostymer är inte Blakes enda problem.

Hans mamma har inte råd att betala hyran och hans frånvarande pappa har som vanligt inte skickat underhållet. De riskerar att vräkas och det skulle tvinga dom att flytta från staden till Blakes mormor. Där finns inte ens ett fotbollslag värt att snöra på sig skorna för, det skulle bli en katastrof för Blake för fotboll är ju hans liv.
Under en träning blir Blake uppsökt av mannen från fotbollsstadion, mr Vilman. Mr Vilman har ett erbjudande, se till att Holton City Colts förlorar semifinalen i ungdomscupen så att mr Vilman kan satsa pengar på motståndarna och vinna pengar till att betala sina skulder. Om Blake ställer upp blir han betald nog för att kunna betala hyran och ändå få pengar över.
Blake ställs in för ett svårt beslut, svika laget och göra något han vet är fel. Eller att rädda sig själv och mamman från vräkning.

Boken kanske inte utvecklar karaktärerna så mycket som man skulle önska, men boken är bra, lättläst och känns nästan lite som en saga. Och som författaren skriver i förordet handlar boken om mer än bara fotboll, den handlar om att lära sig att göra val och att ta ansvar för sina handlingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar