måndag 28 juni 2010

Resan som började med ett slut

Jag tyckte att författaren Zulmir Becevics andra bok Svenhammeds journaler var sådär men hans första bok Resan som började med ett slut (låna här) gillar jag desto mer.

Boken tar sin början när huvudpersonen Ninos familj flyr från kriget i Bosnien och via omvägar genom Rumänien, Ukraina etc. till slut hamnar i Sverige. Här hamnar de på flyktingförläggningen Doktorsgården och plötsligt har de blivit "flyktingar". Nino och hans familj får helt omvärdera sig själva och vem de är i detta nya land med ett konstigt språk de inte förstår. Det går bra för Nino. Han träffar nya vänner från en mängd olika länder, som Edo, Flora och Issa, och de blir ett tight kompisgäng som går i förberedelseklass, raggar tjejer och slåss tillsammans. För att verkligen kunna imponera på söta, svenska tjejer startar de rockbandet Svarta Skallar. Men frågan som överskuggar allt är: vem ska få stanna och vem ska utvisas?

Det här är en intressant historia om en ung kille som slits från sin bosniska vardag, skumpar runt på en buss med andra flyktingar för att till slut hamna i Sverige. En viktig tråd i boken är hur Nino försöker omformulera sin identitet i det nya landet och hur en solidarisk gemenskap växer fram med andra flyktingar oavsett hemland. Det är bitvis roligt, spännande och framför allt vänder man blad efter blad då man vill veta hur det ska gå för Nino och hans familj.

Lyssna gärna på Latin Kings klassiker Välkommen till förorten (låna här) när ni läser den här boken. Ett perfekt soundtrack!

2 kommentarer:

  1. Svenhammeds journaler menar du väl... annars hade förstås Muhammeds varit väldigt spännande att läsa :-)
    Eva Fred

    SvaraRadera
  2. Eva: Du har så rätt så! Kristian var nog bara lite tankspridd precis innan han gick på föräldraledighet. Jag går in och ändrar =)
    /Filip

    SvaraRadera