måndag 3 maj 2010

Filmen alla redan har sett

Jag var nog den siste i hela Göteborg som fortfarande inte sett science fiction-filmen Avatar (låna här) men igår såg jag äntligen den. Om du sovit under en sten senaste året och helt missat filmen kan jag kort berätta om handlingen.

Filmen utspelas på månen Pandora nån gång i framtiden. Det är en grönskande skogsvärld full av fantastiska djur och befolkad av urinvånarna Na'vi, som är blå, människoliknande varelser. Människor har tagit sig till Pandora för att anlägga gruvor för att utvinna det värdefulla ämnet unobtainium. Resultatet blir att skogen skövlas och Na'vi mördas.

Marinkårssoldaten Jake Sully, som sitter i rullstol, kommer till Pandora för att delta i Avatar-programmet där forskare skapat avatarer, blandningar mellan människor och Na'vi som kan kontrolleras via tanken. Jake får en avatar att kontrollera i ett försök att lära sig mer om Na'vi-befolkningens liv och traditioner. Han tas upp av en klan Na'vi och blir förälskad i klanhövdningens dotter, Neytiri. Efter att ha levt med klanen börjar Jake tvivla på människans rätt att skövla skogen på Pandora och tvingas välja sida i striden mellan människorna och Na'vi.

Det är fantasifullt och färgstarkt med allt sprudlande liv på Pandora. Månen har ett helt annorlunda ekosystem än jordens och det är fängslande att se (och måste ha varit magiskt i 3D på bio). Det är spännande men lite förutsägbart att följa Jakes och Na'vis kamp mot människans övergrepp och våld. På det hela taget en helt klart sevärd film!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar