fredag 28 maj 2010

Filip läser en Norgehistoria

Björn Sortland är en av Norges mest kända barn- och ungdomsförfattare. Det hade jag ingen aning om, men jag har ingen direkt koll på Norge förutom att dom firar 17e maj och att dom ockuperar hus ibland. Men nu vet jag iaf att Björn Sortland kan skriva riktigt bra böcker.

Alla har ett hungrigt hjärta (låna här) tar upp ganska tunga saker. Den handlar om Ida som är 16 år och råkat bli med barn. Detta med Erik, som hon knappt känner, och som har en flickvän. Ida vet inte vad hon skall göra, men hon vill till Oslo för att prata med en äldre bekant för att få råd. Man får följa Ida och Erik, som inte vet om att Ida är gravid, när dom gör en road-trip till Oslo i Eriks Volvo.

Om man vill ha en bok med massor av spektakulära händelser är det här inte rätt bok, för det händer egentligen inte så mycket i boken utan det som för boken framåt är dialogerna och Idas tankar. Sortland berättar historien med ett bra flyt och utan att komma med moraliska pepkpinnar vilket iaf jag gillar väldigt mycket. Läs då!

Och för er som inte förstår bokens titel: http://www.youtube.com/watch?v=LxptQ_75mQw och http://sv.wikipedia.org/wiki/Bruce_Springsteen och en av mina favoriter: http://www.youtube.com/watch?v=s-LIEr43_wk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar