måndag 24 maj 2010

Blod, kyla och magi

Ondvinter av Anders Björkelid (som jag bloggat om här) var en frisk fläkt inom svensk fantasy när den kom. Nu är fortsättningen, Eldbärare (låna här), äntligen här! Jaa!

Även denna gång handlar det om syskonen Wulf och Sunia, som är av släktet Blodet. I slutet av den förra boken var syskonen fast i en magisk ring, en s.k. domarring, och kunde inte hitta någon väg ut. Här lyckas de till sist med det och tas emot av hirdjägare, krigare av Blodet. Wulf och Sunia tas med till vårriten, en viktig tradition som ger deras folk styrka. Sunia deltar i riten medan Wulf och de andra männen får vakta utanför. Under vårriten attackeras de av en bitvarg, en frusen jätte som använder stormvindar som vapen. Många av hirdjägarna dödas men Wulf lyckas med det omöjliga och dödar jätten. Ett krig mot Kylan verkar vara i antågande och för att få hjälp måste man kalla på thai Gasteis, en samling legendariska krigare.

För att kunna kalla på dessa krigares hjälp måste man tända en eld i ett högt torn i staden Funisburg. Vem får uppdraget? Jo, du gissade rätt - Wulf och Sunia. De har aldrig varit i en stad tidigare och uppdraget visar sig inte bli så lätt.

Denna gång är det Wulf som är berättarröst och vi får följa berättelsen ur hans perspektiv. Det är spännande och lite annorlunda fantasy utan standardinslag som dvärgar och alver. Ser redan fram emot nästa del!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar