onsdag 19 november 2014

Född Fenomenal

Författaren till den här boken; Josephine Bornebusch, är nog mest känd för att spela karaktären Mickan i tv-serien Solsidan. Men hon inte bara spelar i Solsidan ,hon är också med och skriver manuset. Så att börja skriva böcker är nog inte ett jättelångt steg att ta.

Huvudpersonen Rut gillar allt med sig själv förutom sitt namn. Men det var det ju faktistk inte hon som valde, så där får hon skylla på sina föräldrar. Förutom det så är hon lite smartare, eller mycket smartare, än alla andra runt om henne. Beror lite på vem man jämför med. Sin storebror Robban är hon väl överlägsen i det mesta. Sen finns bästisen Magda som är en översexuell mytoman utan spärrar. Och så finns ju sportfånen Abbe som Rut verkligen inte är intresserad av. Eller kanske ändå…
Utöver att vara smart och fantastisk så är Rut också maniskt intresserad av andra världskriget och framför allt Anne Frank. Inspirerad av henne så har hon bestämt sig för att själv börja skriva dagbok. Inte för att hon har så jättemycket dramatiskt att berätta om ännu men man vet ju aldrig. Fast när det börjar bli dags för klassresa så börjar saker hända. Rut vet precis vart klassen borde åka (Anne Franks hus i Amsterdam!). Det gäller bara att få resten av klassen att fatta det.

Det sköna med Rut är att hon verkligen tror på och gillar sig själv. Hon verkar vara härligt befriad från utseendenojor och kroppsfixering. Dessutom är hon riktigt rolig. Och sexbesatta Magda är helt klart en ovanlig karaktär som åtminstone inte jag träffat på så ofta tidigare. Det är sällan tjejer beskrivs så, även om det säkert finns rätt många som är ungefär lika besatta av sex som hon.

Till det som jag gillar lite mindre med boken hör Ruts andra världskriget mani som känns lite påklistrad. Och ibland är det lite svårt att få grepp om henne. Men på det stora hela, en helt klart underhållande bok även om jag kanske inte kommer gå runt och tänka på den efteråt. Men schysst underhållning för stunden. Lånas här.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar