tisdag 14 oktober 2014

Flygbiljett säljes, pris: högt

Ellen är 19 år och gör sin första stora Resa. Hon lämna Europa, landar i Colombia, och tanken är att hon och hennes pojkvän ska ”göra Sydamerika” tillsammans. Nio månader har de på sig innan deras biljetter kräver att de åker hem.

De hamnar på ett sunkigt hostel i Bogotá, och Ellens pojkvän vill direkt dra därifrån; han vill till de vackra, turistvälkomnande och Äkta delarna av Sydamerika. Ellen vill inte resa med, hon har funnit Lila, som hon kallar för sin colombianska syster. För Ellen handlar resan plötsligt inte längre så mycket om att se och göra Allt Som Man Borde, utan att umgås och lära känna Lila, att skapa sig en vardag i Bogotá, och kanske hjälpa Lila att uppfylla sin dröm att åka till Europa.

För det inser Ellen efter ett tag – att medan hennes förberedelser för att ta sig till Colombia var att växla pengar och packa väskan, är Lilas väg att komma till Europa precis lika lång i avstånd mätt, men så otroligt mycket längre på alla andra sätt. Vart ska pengarna komma från, med en skyhög arbetslöshet och en familj som kan behöva prioriteras över flygbiljett till Paris, vem ska hon låtsas känna så att hon har en anledning att komma till Europa, att spara ihop inte bara till reskassan utan tillräckligt med pengar så att någon annan anser att hon kan klara sig själv under vistelsen, och framförallt – bygga upp en historia som visar att hon inte är intresserad av något annat än att vara turist, inte planerar att försöka söka uppehållstillstånd i Europa, inte på något villkor tro att hon skulle få stanna där så länge hon vill.

Varför kom du hit? är en av de bästa romaner jag läst på teman rasism, turism och socialt och globalt ansvar. Vad har vi för rättigheter och skyldigheter när vi reser? Vad innebär det att tillhöra en grupp som kan resa jorden över (vars nationalitet, visum och pass är välkomna överallt), vilka förutfattade meningar och fördomar luftar vi kring de personer och grupper vi så lätt och lustigt reser till för att plocka russinen ur kakan, och tycka att ”att ha lite pengar” innebär att resa mellan lågstandardhotell kors och tvärs på andra sidan jorden.

Utöver det är det en jäkligt intressant berättelse som suger mig fast också, jag kan inte sluta läsa och både spänningen och den svidande satiren och kritiken gör både att jag skrattar ibland och blir eftertänksam än oftare. Rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar