måndag 28 juli 2014

Sommarens TV-spel!

Att tipsa om tv-spel är kanske mer passande en sommar som regnar bort än under dessa strålande
sommarveckor som precis passerat, men Beyond:Two Souls är ett så förbaskat bra spel så det bör tipsas om närsomhelst, oavsett väder!

Skaparna av det banbrytande och prisbelönta spelet Heavy Rain har i Beyond levererat ytterligare en toksnygg och  unik spelupplevelse. Nu när filmindustrin på många sätt börjar gå på tomgång är det spel som Beyond (liksom The Last of Us) som bryter ny mark genom att kombinera filmiska kvaliteter och superbt skådespel med interaktivitet.

De två huvudkaraktärerna i spelet är animerade efter och röstspelas förtjänstfullt av Ellen Page och Willem Dafoe. Jodie (Page) har sedan sin tidiga barndom hemsökts av en ande som dels fungerar som hennes osynliga bästa vän, dels som en destruktiv kraft som skadar människor i Jodies omgivning. På grund av de krafter som anden besitter är Jodie mer eller mindre statens egendom. Hon växer upp på en hemlig bas med parapsykologen och reservpappan Nathan Dawkins (Dafoe). Men när hon som ung värvas av CIA dras hon in i en räcka händelser utanför hennes kontroll.

Spelet i sig är inte kronologiskt upplagt utan spelaren kastas in i olika scener till synes slumpmässigt. På så vis kan en actionspäckad flyktscen varvas med skräckfilmsliknande barndomshändelser. Spelet är ganska tungt baserat på filmsekvenser och ofta är spelmomenten mest till för att driva handlingen framåt. Det gör dock inget i och med att historien är så intressant. Som spelare styr du antingen Jodie i klassiskt tredjepersons-äventyrsspelsperspektiv, eller svävar som anden Aiden runt henne och manipulerar föremål och personer i omgivningen. Liksom i Heavy Rain  varierar spelmomenten  mellan alt från att lösa vardagliga uppgifter till stridsscener av de mest spektakulära slagen. Just den omkastade tiden gör nämligen att handlingen utvecklar sig på ett oförutsägbart sätt. Allt verkar peka mot en annalkande katastrof, men varför och hur Jodie hamnat där förklaras med pusselbitar ur hela hennes liv. Därför slipper man som spelare de transportsträckor som brukar tynga de flesta spel.

Beyond hade som film varit en spännande övernaturlig thriller i Arkiv-X anda. Som spel blir det något mer än så. Beyond: Two Souls pekar mot en riktigt spännande utveckling av spelmediet och är en riktigt grym upplevelse som inte bör missas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar