måndag 14 juli 2014

Piratutlåning och bokbål

Jesper och hans kompisar är uttråkade i en mondän vardag, där de konstant hankar sig fram. Och samtidigt är de frustrerade över samhällsutvecklingen; hur högerkrafter tar ett allt hårdare grepp om Sverige och hur profit ställs före människor.
Vad kan de göra åt saken? De börjar driva med systemet. Skickar in falska insändare till tidningar där de utger sig för att vara ”liberaler” som är upprörda över olika saker, skapar bloggar och hemsidor, skickar falska brev till politiker där de låtsas vara upprörda över kommunisterna och pk-vänstern, som styr allt i landet.
 
Och så en dag kommer de på det perfekta skämtet. Att piratnedladdning från nätet förbjuds och straffbeläggs – är inte det som att straffbelägga att låna böcker på biblioteken? Där har ju inte heller författarna gett sitt medgivande till utlåningen, och alla får inte ersättning. De sätter igång en kampanj mot folkbiblioteken – mot ”piratutlåningen” – med poängen att visa hur löjlig piratnedladdningsdebatten är. Men vad de inte räknar med är att de blir tagna på allvar. På väldigt stort allvar.
 
Bränn biblioteken är en aktuell samhällsskildring; kring tävlingar i vem som är mest kränkt, vem som känner sig mest förorättad och vem som definitivt inte får det de är berättigade till. Tävlingarna tar sig ofta form av absurda politiska utspel, högljudda insändare i tidningar – och en retorik som är kall och hård och inte sällan slår nedåt. Boken är tänkt som en satir, men kommer obehagligt nära, och skrattet sätter sig i halsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar