fredag 13 juni 2014

Om vintern är diskbänksrealism är sommaren ett äventyr


På sommaren läser jag gärna fantasy, det är som att det inte riktigt passar lika bra med vardagsskildringar då.

En fantasybok som jag tror många tyvärr missat är Janina Kasteviks bok Slottet av is med fina illustrationer i svartvitt av Jonna Björnstjerna. Boken handlar om Minna som bor tillsammans med sin lillasyster, mamma och pappa i en stor och fin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. De har det väldigt gott ställt men Minnas pappa kan vara väldigt sträng och man vet aldrig vilket humör han är på. Ena stunden är allt frid och fröjd men så plötsligt kan han bli jättearg för någon småsak. Som när Minnas lillasyster Lo råkar spilla ut ett glas mjölk till exempel. Då blir han helt rasande!
Minna vet inte riktigt hur hon ska tänka om sin pappa eftersom han är världens bästa ibland, men så blir han sådär arg och orättvis…

En dag när de bråkat springer Minna  ut i trappuppgången och in i hissen och får se en knapp i hissen som hon inte har sett där förut. Utan att riktigt tänka efter så trycker hon på knappen och när hissdörrarna öppnas är det en annan årstid och ser helt annorlunda ut. Hon har hamnat i Undrien – dit hon har blivit kallad för att utföra ett farligt uppdrag. Men hur ska hon klara av det? Hon är ju bara en helt vanlig tjej!
Det här är en jättefin, lättläst berättelse som kan passa att läsa högt för ett yngre syskon och som  handlar om att vara modig.
En rolig detalj är också att Anthony Hegarty från Antony and the Johnsons dyker upp på en cirkus som Minna och hennes lillasyster hamnar på när de är i Undrien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar