söndag 4 maj 2014

Fulast i världen

Det här är en bok som jag tror att de flesta kan känna igen sej i, jag gjorde det i alla fall massor.

Huvudpersonerna Simon och Siw träffas på sommarlovet under högstadiet och blir förälskade. När skolan sen börjar till hösten hamnar nyinflyttade Simon i Siws klass. Härligt, tänkte ni kanske nu men det är här problemen börjar.

För i Siws klass går Evelina. Snygg, cool och populär. För mej som läsare är det uppenbart att hon inte verkar vara en speciellt trevlig person, men det hotar inte hennes plats som klassens okrönta drottning. Det Evelina säger och tycker är liksom lag. Den som inte faller henne i smaken eller går emot henne, hamnar utanför. Det är en hård och tuff verklighet som ingen ifrågasätter. Det bara är så.

Redan första skoldan bestämmer Evelina att Simon är ful och töntig. Han räknas inte och kommer heller aldrig att göra. För det har Evelina bestämt och den som säger emot blir själv utfryst eller kanske till och med mobbad.

Den förälskade Siw drabbas av värsta dilemmat. Ska hon göra som alla andra och inte ifrågasätta eller ta mod till sej och bryta sej loss från Evelinas järngrepp?

Det som är så bra med den här boken är att Ingrid Olsson, som har skrivit den, är så skicklig på att beskriva maktordningen och det sociala spelet som pågår. Vem är cool, vem räknas, vem får tillgång till de coolas värld? Utifrån är det så lätt att se att det är sjukt och knäppt och fel att en enda person bestämmer vad alla andra ska tycka, men när en befinner sej mitt i smeten är det inte självklart att stå emot.

Fulast i världen av Ingrid Olsson. En mycket läsvärd bok som väcker många funderingar. Jag rekommenderar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar