måndag 31 januari 2011

Tuff, tuffare, livet på gatan

När jag såg omslaget till boken Blade: spela död av Tim Bowler (låna här) tänkte jag att det var en bok om en ung kille som var hemlig agent, superhjälte eller nåt annat häftigt. Men jag hade helt fel och boken handlar om något helt annat.

Det här är en ganska mörk historia med en anti-hjälte som lever i skuggan av det vanliga samhället där folk skyndar sig mellan jobb, hem och skola. I skuggorna är livet grått, smutsigt och farligt. Anti-hjälten kallas för Blade, är 14 år och heter egentligen något annat men fick smeknamnet Blade då han är väldigt duktig på att slåss med kniv. Han lever på gatan, försörjer sig på att sno plånböcker och bryter sig in i olika hus för att kunna sova. Det är en hård tillvaro där han bara kan lita på sig själv. Blade hatar polisen och andra "myndisar" (som han kallar dem) och är i ständigt bråk med ett lokalt gäng lett av den livsfarliga Trixi.

Det står snart klart att Blade har ett mörkt förflutet som hela tiden hotar att hinna ifatt honom. För att gå under jorden har han "spelat död" (genom att ligga lågt) i stan några år men nu börjar tiden rinna ut. Någon är på jakt efter honom och något måste göras. Det är dags att synas igen...

Jag gillade boken då historien är spännande, osminkad och ganska lättläst. Skulle jag jämföra den med något blir det nog en korsning mellan Oliver Twist (klassiker, Dickens, ja, ni vet...) och Gangsterbröder. Det har kommit flera delar till i serien om Blade och jag kommer att låna dem omedelbums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar