tisdag 16 februari 2010

En klassiker att minnas.

I nästa vecka ska jag bokprata på Svartedalsskolan om klassiker. När man pratar om klassiker är det många som rynkar på näsan och tror att det måste vara skittrista böcker. I vissa fall stämmer det men oftast inte. Min favoritklassiker Djurens gård av George Orwell är ett exempel på en bok som är allt annat än trist.

Boken är en djursaga och tar sin början på en bondgård. Djuren på gården har till slut fått nog av människornas övergrepp och gör revolution. Ägaren till gården, Mr Jones, fördrivs och djuren tar makten. De grundar ett nytt samhälle baserat på den nya filosofin animalismen. Djuren arbetar och lever ett gott liv utan att behöva slaktas eller vanvårdas. Sedan går något snett. Sakta men säkert börjar utvecklingen gå åt helt fel håll. Grisarna, med sin ledare Napoleon i spetsen, tar steg för steg över makten på gården. Djur som inte lyder mördas eller försvinner och en ny diktatur tar form. Vad ska djuren ta sig till?

Jag har läst den flera gånger och den är lika bra varje gång - en av de bästa och mest lättlästa klassiker vi har på biblioteken i min mening. Det är tragiskt, vackert och minst sagt tänkvärt.
Stick nu iväg och läs en klassiker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar