måndag 25 januari 2010

Inte en drömtjej

I väntan på att jag läst klart Sheba Karims Skunk kan jag här ge er ett tips på en bok jag läste för ett tag sen. Den heter Simon & Sophie av Emma Granholm (låna här!).

Vad händer när skolans snyggaste tjej plötsligt flyttar in i grannhuset? Många killar skulle bli glada men Simons reaktion på sin nya granne Sophie blir Helvetes jävla skit!

Sophie och hennes kompisar är nämligen alltid på Simon i skolan med vassa kommentarer och elaka ord. Ibland gör de värre saker än så. Tanken på att behöva bo granne med sin mobbare får en kall klump att gnaga i magen på Simon. Ska han aldrig slippa undan? Inte ens hemma?


Men det blir påsklov och något händer. Sophie är uttråkad då alla hennes kompisar är bortresta och i brist på annat beger hon sig över till Simon. Han blir först irriterad och undrar vad hon egentligen vill. Hon ser honom först som ett tidsfördriv men sedan djupnar deras relation. De börjar träffas varje dag och prata om saker de aldrig berättat för någon. De lever i en mysig bubbla, en egen värld, men vad kommer att hända när skolan börjar igen?

Detta är en klassisk kärlekshistoria mellan en töntkille och en populär tjej. Kan kärleken verkligen fungera när man är så olika? Författarinnan Emma Granholm lyckas levandegöra sina karaktärer och förankrar dem i en vardag man kan relatera till (genom att stoppa in lite Xbox 360, skola, läxor, fester och Britney Spears). Språket är lätt och utan krångliga ord. Berättelsen berättas både från Simon och Sophies perspektiv och ger historien djup. Man vill verkligen fortsätta läsa för att veta om deras kärlek kan klara omvärldens alla krav.

1 kommentar:

  1. Jag har också läst och tyckt om! Härligt med klassiska kärlekshistorier!

    SvaraRadera