måndag 23 november 2009

Sista chansen av Marta Söderberg

Huvudperson i Marta Söderbergs bok Sista chansen är en tjej på fjorton år som heter Jacky. Hon har en gång i tiden varit lovande i tennis men mår nu skitdåligt och har börjat festa mer och mer. Hon dricker tills hon däckar, magpumpas, rymmer, allt om vartannat och hennes pappa och styvmamma kan inte hantera henne.

Situationen urartar och hon skickas till ett skolhem med låsta avdelningar, stränga rutiner och isoleringsrum för dem som inte sköter sig. På Jackys avdelning lär hon känna hippietjejen Sofie och den tickande bomben Sara som när som helst kan explodera och slåss. De bleknar dock i jämförelse med Martin, en sjuttonårig kille som egentligen är för gammal för att vistas på skolhemmet. Hon betraktar honom på avstånd och en uppblommande försälskelse slår rot i hennes bröst. Men varför skulle en som han intressera sig för henne?

Sakta men säkert börjar man förstå varför hon mår så dåligt och frågan är om hon kan läka det svarta hål hon har i själen. Boken har korta kapitel vilket underlättar läsningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar