torsdag 5 november 2009

Brutalt och vackert om Guatemala

Monika Zak, som tidigare skrivit böcker som Alex Dogboy, har kommit med en ny bok. Den heter Offensiv Röda Nunnan och är en vacker och samtidigt osminkat grym skildring av klassamhället i Guatemala. Zak målar upp en smärtsamt verklig bild av ett land med avgrundsdjupa klyftor mellan de fattiga som tvingas bo på gatan och de rika som bor bakom murar och elstängsel i dyra villor.

Felix, som bott på gatan sedan han var liten pojke, blir vittne till hur en utsänd mördare dödar ett gatubarn. Ovetande hamnar han i centrum för Offensiv Röda Nunnan, en kampanj för "social städning" där en grupp rika och mäktiga vill göra sig av med alla ligor, gatubarn, indianer, präster som kämpar för de fattiga etc. genom mord. Felix står överst på deras lista över vilka de vill städa bort.

Det är ingen solskenshistoria utan brutalt och grymt verklighetstroget. Den påminner mycket om filmen Guds stad och är bitvis väldigt våldsam och vänder sig till er i gymnasieåldern och äldre.
Zak har använt sig av sina erfarenheter från sina många resor till Guatemala och historien kunde lika gärna ha varit sann. Mitt i all misär på gatan finns även ljusglimtar, som vänskapen mellan Felix och en gammal hemlös kvinna och kärleken till gatuflickan Mirna. Det är våldsamt, grymt och bitvis vackert men framför allt är det svårt att värja sig för den tyngd som Zak lägger bakom sin berättelse. Det är som att få ett thaiboxningsknä i magen och sedan kippa efter andan.

Läs, bli förbannad och glöm aldrig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar