tisdag 25 augusti 2009

En till avklarad!

9. Johanna Thydell - I taket lyser stjärnorna

Ännu en bok är nu avklarad på min list of shame. Johanna Thydells bok är riktigt, riktigt bra och man vill bara ställa sig på taket till närmaste höghus och skrika ut att alla bara måste läsa den!

Historien handlar om vänskap, kärlek, sjukdom och död. Jennas mamma är döende i cancer och har inte långt kvar att leva. Jenna både älskar sin mamma och önskar att hon skulle haft en normal mamma som inte behöver kryckor eller tunga mediciner.
I skuggan av mammans sjukdom försöker Jenna leva ett normalt liv på högstadiet men det är inte lätt. Hon umgås mest med hästtjejen Susanna och hon både avskyr och är avundsjuk på klassens populäraste tjej Ullis (som de kallar Ullis-Knullis). I hemlighet är Jenna dödsförälskad i Sakke, en snygg kille i nian som bor i samma trappuppgång som henne. Hon betraktar honom i smyg och försöker stöta på honom i trappan. Även Ullis bor i samma trappuppgång och hon har regelbundet fester som hörs ända ner till Jennas och hennes mammas lägenhet. Detta är fester som alla pratar om efter helgen och när Jenna en dag blir inbjuden slits hon mellan tvivel (är hon bjuden bara för att alla ska kunna skratta åt henne?) och glädjen över att ha blivit bjuden. Hur ska hon göra?


En bättre skildring av trevande kärlek, den problematiska relationen till en förälder som snart kommer att försvinna och av den första tonårstiden med allt vad det innebär får man leta efter.

Om det råkar vara någon som inte läst den här boken är det inget att be för - stick iväg till biblioteket och låna den omedelbart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar