tisdag 20 september 2011

Blod, skräck och mord

Här kommer listan som kommer få dig att gömma dig bakom kudden. Krypande skräck, hinkvis med blod och ond, bråd död utlovas i lika portioner. Jag har denna gång begränsat mig lite så det blir tre böcker och inget annat krafs. Ok, då kör vi!

3. Kate Canns Hon släpper dig aldrig (låna här) är en kuslig historia som utspelas i England och som handlar om syskon, krävande mammor och läskiga spöken.
Huvudperson är Amber. Hon är en tjej i senare tonåren som hela sitt liv fått leva i skuggan av sin krävande och nervösa lillasyster Poppy. När Poppy gör något galet (som att kasta en tallrik i huvudet på en av Ambers vänner) och skämmer ut Amber eller beter sig konstigt i skolan försöker mamman skylla allt på en oförstående omvärld och isolerar sig med sina barn. Amber får offra sina egna intressen och hela tiden göra som Poppy vill så att hon ska vara glad. Situationen blir ohållbar när Amber känner sig kvävd och fullständigt osynlig i sin mammas ögon. Hon bestämmer sig för att ta ett break i sina studier och flytta till Cornwall. Hon säger till sin mamma att det bara kommer bli ett par veckor men i hemlighet planerar Amber att stanna betydligt längre än så. Hon vill slippa sin krävande syster och sin jobbiga mamma. Men när hon flyttar in i ett studentkollektiv i ett gammalt hus är det något ondskefullt som väntar på henne. Något fasansfullt som väntat länge och som nu väntat länge nog…

2. De jagar dig. De sliter dig i stycken. De äter upp dig. Så står det på omslaget till boken Fienden - de levande döda av Charlie Higson (låna). Det handlar kort och gott om zombies. Samhället som vi känner det går under när en mystisk sjukdom förvandlar alla vuxna till dreglande bestar som drar fram på gatorna och äter vad de kommer över. Gärna barn. Bland spillrorna försöker grupper av barn och unga överleva genom att sluta sig samman och försöka undvika de vuxna. En sådan grupp håller till på matvaruhuset Waitrose i London. Under ledning av en ung kille som heter Arran har man barrikaderat sig och försökt överleva. Men det är svårt att alltid vara vaksam och då och då sliter de vuxna åt sig något skrikande barn. Situationen är i längden ohållbar.
Men då dyker en mystisk främling upp som berättar att man skapat en fristad på det gamla slottet Buckingham Palace där man har odlingar som ger mat och starka murar som håller de vuxna ute. Han vill att de ska följa med. Frågan är bara hur de ska kunna ta sig hela vägen in till det centrala London genom gator som är fulla med köttätande zombies


1. En av mina favoritförfattare är Bali Rai och han har skrivit den läskiga Ängeln (låna här). Jits bästa vän (och kärlek) Sophie förvann från en musikfestival för åtta månader sen. Tillsammans med Sophies kompis Jenna och med hjälp av Sophies pappa börjar han försöka hitta henne på egen hand, efter att polisen har gett upp. Sista gången som Sophie sågs till var hon i sällskap med medlemmar i en märklig sekt. Dessutom verkar det som att det finns en riktigt ond person någonstans, en person som samlar på "änglar", unga, blonda, flickor. Är det så att Jit är en seriemördare på spåren?
Det kan inte bli så mycket mer spännande än så här när Jit lägger pussel i sitt försök att hitta tjejen som han är kär i. Det kommer en del oväntade vändningar i handlingen och vissa avsnitt lutar mycket åt skräckgenren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar