torsdag 29 september 2011

Äckliga gubbar.

Sötaste Klara handlar om Klara som är 14, närmar sig 15 år. Hon bor med sina föräldrar. Pappan, som ofta reser bort med sitt jobb och mamman, som är konstnär och ofta är i sin ateljé. Mamman är lite mer som Klara borde vara (enligt omvärlden!): hon är ute och festar, skvallrar med sina kompisar osv. När fredagen kommer är mamman ute och festar och Klara sitter hemma som vanligt.
Det borde ju vara tvärtom.

Men Klara sitter vid datorn och chatar, i sina slitna träningsbyxor och sitt smutsiga hår. ”Varför tvätta det när ingen ändå tittar?”, tänker Klara.
Men när hon sitter och är uttråkad och slösurfar så börjar hon chata med en Marcus och tiden bara flyger iväg. Han är äldre, mognare och verkar förstå hur klara känner. De chatar mer och mer och Klaras liv får en nytändning i och med detta. Hon längtar
efter honom och när han försvinner från chaten några dagar ("iväg med jobbet") tycker hon det är jobbigt som fan.
Hela situationen är något nytt för Klara, alla känslor osv.
Helt plötsligt har hon en anledning att skaffa nya kläder, att bry sig. Något tittar! På henne! Hon skickar till och med lite vågade bilder..

Tillslut åker klara och hälsar på Marcus. Men väl där blir han som förbytt...

Sötaste Klara är baserad på intervjuer som Sofia French gjort med tjejer som varit med om liknande händelser.
Boken är skriven för att lyfta upp ett ämne (grooming, dvs äldre män som kontaktar barn via nätet med syfte att utnyttja dom sexuellt) och French gör sin skönlitterära debut.
Bokens upplägg är bra och gör att man bland annat får förståelse för hur tilliten till mannen som söker kontakt skapas. Även att den visar hur det kan påverka en person, hur man kan sugas in i de nya känslorna, hur man ändrar på sig själv och hur ens beteende kan förändras.
Givetvis visar även boken att man inte är ensam och att man inte har något att skämmas för.

Enda invändningen jag har mot boken är nog att så mycket positivt sker för Klara i och med utnyttjandet, att det blir som en förlösande händelse som hon växer av. Det känns som det blir lite för positivt när det gäller den sidan av det hela.

Vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar