torsdag 16 juni 2011

Rullskridskor, tacklingar och Ellen Page

Sportvecka är det och jag tänkte passa på att tipsa om sporten Roller Derby och om filmen Whip it.

Roller Derby är en sport som dom allra flesta nog inte känner till så jag snor, helt ogenerat, lite från svenska wikipedia om Roller Derby:

” Roller derby är en kollisionssport som utövas på rullskridskor. Sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag, kör på en oval inomhusbana och poäng delas ut till en spelare som kör förbi varje medlem av motståndarlaget. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.”

För den som vill läsa lite mer rekommenderar jag att läsa engelska wikipedia och att kolla på den här korta introduktionsvideon:Och den som vill börja själv kan kolla in Gothenburg Roller Derbys hemsida.

Och nu till filmen!
Whip it handlar om Bliss som bor i USA med sin morsa som tror att vägen till ett bra liv är att vinna skönhetstävlingar, något hon vill att Bliss skall göra.
Bliss är inte särskilt peppad på morsans drömmar om att bli skönhetsdrottning, hon är inte den typen av person.
När hon upptäcker att det finns en Roller Derby liga för kvinnor (alltså, inte liga som i Salaligan utan som i sport liga) i en större stad i närheten åker hon dit med bästisen.
Hon går med i ligan, tränar för att bli grym , får nya vänner (som inte delar Bliss mammas syn på vad som är kvinnligt och inte!) och försöker undhålla det hela för sina föräldrar.

Förutom sport bjuds det givetvis på svartsjuka, bråk och kärlek!

Kanske skall man även nämna att regissör är Drew Barrymore och att huvudrollen spelas av Ellen Page (känd från Juno bland annat). Värt att se bara därför.

Trailer:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar