måndag 13 juli 2009

Som ett slag magen.

Ibland kommer de där böckerna flygande från ingenstans. Böckerna som känns som en vänsterkrok i magen. Douglas Foleys Shoo len är en sån bok. Det går inte att värja sig utan man läser och läser bara för att få veta hur det ska gå. Redan innan man börjar läsa vet man hur det ska gå - på omslaget står det att bokens kärlekshistoria kommer att sluta med att han dödar henne. Shit pommes frites!

Man får följa Karim och hans kompisar i en förort till Stockholm. Karim är en kille som gillar att måla graffiti, odlar cannabis i garderoben och tjafsar med sin jobbiga lillasyrra Hind. Hans bästa kompis Gabi är en halvgangster som gör vad som helst för att få tag på pengar och drar ofta med Karim på olika brott. En dag börjar det en ny tjej på skolan som heter Nikoo.

Genast känner sig Karim dragen till henne och det ligger kärlek i luften. Samtidigt börjar han tröttna på Gabis tjat om att de ska begå rån för att få pengar - Karim har fått nog av det kriminella livet och vill hellre göra något annat. Som att umgås med Nikoo. Men det visar sig att ett av deras gamla rånoffer är Nikoos mamma...

Då man redan vet hur det ska sluta är det olidligt spännande - vad är det som kan få Karim att döda den han älskar mest av alla? Hur ska det gå? Det här är första gången jag tipsar om en bok jag inte ens hunnit läsa klart men det är riktigt, riktigt bra och jag kan inte vänta med att dela med mig av den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar