torsdag 20 maj 2010

Ett svårt val

Den 7 juli 2005 genomförde självmordsbombare en attack i London med mer än femtio döda och hundratals sårade som följd. Då dessa terrorister var militanta islamister göddes islamofobin (dvs. ett rasistiskt hat mot alla muslimer) och vanliga muslimer har sedan dess utsatts för ökade fördomar och trakasserier. Det främlingsfientliga partiet British National Party når allt större framgångar.

Det är i skenet av dessa händelser som man ska läsa Joanna Kenricks lättlästa bok Syndabock. Den handlar om Mark och Shaleem. De är bästa kompisar men deras vänskap sätts på prov när det sker ett terrordåd i London. Bomber har exploderat och många har blivit skadade. Då Shaleem är ensam muslim på deras skola utses han genast som syndabock. Man skriker efter honom, stirrar, snackar skit bakom hans rygg och han blir misshandlad. Mark väljer till en början att stå vid Shaleems sida men han känner sig allt mer tveksam. Han är rädd för att skolkamraterna ska ge sig på honom med och distanserar sig från Shaleem. Han känner sig svag men vet samtidigt att det enda rätta är att ställa upp för Shaleem. Hur ska han göra? Ska han välja Shaleems sida eller lämna honom ensam?

Boken är tunn och lättläst med många bilder. Den handlar om hur otäck stämningen på en skola kan bli när rasism får slå rot och sprida sig som en pest. Lämpar sig bra för diskussioner i skolan eller med kompisar om vänskap och svek. Man bör lyssna på Asian Dub Foundation (låna här)när man läser den här boken för att förstärka läsupplevelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar