söndag 11 augusti 2013

Blunda och hoppa av Sarah Dessen

Lagom till sommaren och ledigheten fick vi in Sarah Dessens senaste bok: Blunda och hoppa Och mina förväntningar var som vanligt höga när det gäller Dessens böcker. Hon har en förmåga att fånga känslan av tonår, kärlek, vänskap och sommar. Sommar just för att hennes böcker brukar utspela sig på sommarlovet.

I denna bok får vi möta Remy som just har gått ut High school och bara väntar på att sommaren ska gå så att hon äntligen får flytta hemifrån och börja college på andra sidan landet. Men först ska sommaren klaras av med bland annat sin mammas femte (!) bröllop.  Remy tror inte längre på kärleken (om hon någonsin har gjort det), kanske mycket tack vare sin mammas många misslyckade äktenskap. Hon är ganska synisk när det gäller förhållanden och hon letar efter den perfekta killen som naturligtvis inte finns.

En dag stöter hon (bokstavligen) ihop med Dexter. En musiker som tillsammans med sitt band försöker få sitt stora genombrott. Han är allt Remy inte vill ha hos en kille, impulsiv, oorganiserad och passar inte alls in i Remys mall över hur en pojkvän bör vara.  Han å andra sidan är övertygad om att de är som gjorda för varandra.

Sommren går och det blir en del förvecklingar... Remy lär sig att allt inte behöver vara som det ser ut vid första anblicken och kanske måste man ibland släppa taget och våga för att storslagna saker ska kunna hända.

Jag gillar även denna Dessen-romanen även om jag tycker den är svagare än många av hennes andra böcker. Ibland kan det bli ganska förutsägbart och har man läst några av hennes böcker (i mitt fall alla) så märker man att hon skriver efter en tydlig mall. Vissa element finns alltid med i hennes historier. Men därmed inte sagt att boken är dålig, tvärtom. Jag rekommenderar den till alla som känner för att läsa en bok om kärlek, vänskap, sommar och drömmar.
Livet blir inte alltid som man tänkt sig utan bättre. Bara man vågar blunda och hoppa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar