måndag 29 juli 2013

Bästa sommarläsningen -Jellicoe Road!


Ibland hittat man böcker som är helt fantastiska och som känns som att man på nåt vis har upptäckt en helt ny värld efter att man har läst dem. Några av dem som jag har känt så för tidigare har varit ”Boktjuven” av markus Zuzak och ”Den hemliga historien” av Donna Tartt. Och nu har jag hittat ”Jellicoe Road” av Melina Marchetta som också är en sån där bok som jag vill läsa om direkt efter att jag har läst ut den.


Allt börjar med en krock mellan två bilar på Jellicoe Road (en väg i Australien) någon gång på åttiotalet. I bilarna finns tre barn och deras föräldrar. Barnen överlever kraschen medan deras föräldrar dör. En ung kille från staden i närheten kommer förbi på sin cykel och hjälper till att rädda dem och att få ut deras föräldrar ur bilvraken.


Tjugotvå år senare bor bokens huvudperson, Taylor Markham, på en internatskola i närheten av Jellicoe Road. Hon är 17 år och har bott där sedan hon som 11 åring blev dumpad av sin mamma på 7-Eleven i den lilla staden i närheten och minns inte mycket av sitt liv innan dess. Under åren som hon har bott där har hon tytt sig till Hannah som jobbar på skolan och som dessutom var den som hittade henne efter att blev övergiven och tog med henne till internatet.


Varje år har en militärskola läger i närheten av skolan under några veckor och då är det av tradition krig mellan eleverna på internatskolan, ungdomarna från staden och kadetterna. Kriget förs enligt invecklade regler som finns nerskrivna i en liten bok av de ungdomar som en gång startade det hela. I år har Taylor motvilligt blivit vald till den som ska leda skoleleverna under kriget. Stadsungarna har Santangelo och kadetterna leds av Jonah Griggs. Jonah som Taylor inte har träffat sedan hon slog följe med honom när hon som 14 åring rymde från skolan för att leta efter sin mamma. Och som svek henne totalt. Dessutom verkar Taylors fasta punkt Hannah ha försvunnit. Efter sig har Hannah lämnat ett manuskript som Taylor börjar läsa. Har det något med hennes förflutna att göra? Plötsligt är hela Taylors värld i kaos.


Vad är det då som är så bra med den? Det är de helt underbara dialogerna och karaktärerna som man verkligen tror på. Det är den hjärtskärande romantiska kärlekshistorien. Beskrivningen av vänskap, av gemenskap och av utsatthet och övergivenhet. Dessutom så väver författaren Melina Marchetta skickligt samman en historia i flera olika nivåer. Det gäller att ha lite tålamod i början, men det klarnar efter hand. Och när jag har läst ut den så vill jag läsa om den för att kunna upptäcka alla smarta små ledtrådar som Marchetta har placerat ut.
 
 
Finns också att låna på engelska. Melina Marchetta är dessutom aktuell med en ny bok på svenska ”Francesca”, finns även att låna på engelska ”Saving Francesca”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar