måndag 26 oktober 2009

Glöm inte att du har två ögon

Det är inte många böcker som har fått mig att missa min hållplats. Per Nilssons Absolut Per Nilsson är en sådan bok. Ett stycke som inte går att släppa och vips, har man hamnat helt fel.

Absolut Per Nilsson är en bok där författaren knyter samman olika trådar från sina tidigare böcker. Det är därför nästintill ett måste att man läst Ett annat sätt att vara ung, Sjutton, Svenne, Anarkai och ett par till om man ska förstå kopplingarna mellan olika platser och personer. Boken är alltså främst riktad åt redan frälsta Per Nilsson-fans.

Då Per Nilsson är en av mina favoritförfattare är det som ett smörgåsbord för mig där man återser gamla bekanta. Hannah grubblar över om det är meningfullt att försöka påverka en värld som håller på att gå under, Zarah bor med en pojkvän som misshandlar henne men intalar sig att allt ska bli bra och att hon egentligen är lycklig, Andreas fortsätter med sin politiska gatuteater och försöker komma Hannah nära, Göran Persson II flyr från vuxenansvaret och drömmer om att vara fri, Anon mobbas, går inte i skolan och funderar över livet...


Per Nilsson lyckas (som alltid) blåsa liv i sina karaktärer och deras vardag och man intresserar sig för deras liv oavsett om de drabbas av djupaste tragik eller beter sig som svin. Det är spännande, gripande och har man någon gång varit nyfiken och tänkt "Vad hände sen?" efter att ha läst hans tidigare böcker får man svaret här.

Stick nu iväg och läs!

PS. Varför heter inlägget "Glöm inte att du har två ögon"? Läs boken så får du svaret! DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar