fredag 11 maj 2012

Två små grabbar

Rubriken syftar egentligen fel. Det är böckerna jag läst som är väldigt små. Två pytteböcker till formatet, en lättläst och en novell (kort berättelse), om två män med olika problem.

Den första, Farsa vid femton, är en bok där det inte är så mycket text, och ganska mycket mellanrum mellan raderna, så att den blir lättare att läsa. Den handlar om Mickey som är 15 år, och vars flickvän har råkat bli gravid för att de haft oskyddat sex tillsammans.

Den här boken är ett väldigt bra exempel på en väldigt dålig bok. Författaren skriver att han tycker att det är tråkigt att alla böcker som handlar om graviditet är ifrån tjejers perspektiv, och att han vill tänka sig in i hur det är att vara ung kille som kanske ska bli farsa.

Den femtonåriga kille som författaren beskriver blir arg på sin flickvän för att ”hon” blivit gravid, och för att hon inte berättat för Mickey att man kan bli gravid första gången man har sex. Han blir sur när hon börjar gråta, och han tycker att både skolans kurator och hans mamma bara tjatar på honom om ansvar, så han stänger av.

Som tur är har han en moster som förklarar för honom att Mickeys flickvän gråter för att hon är rädd, för att hon kommer få ta hela ansvaret, och att Mickey ska hjälpa henne genom att ”ta hand om bebisen lite då och då” – sen kan han ju lämna tillbaka den till henne när han inte orkar mer! Då blir Mickey gladare, för det där med att vara farsa kanske inte är så svårt ändå! Farsa vid femton presenterar en fruktansvärd syn på vems ansvar graviditet, barn, och barnuppfostran är, och alla som kan undvika att läsa den bör göra det.

Veckans pyttebok nummer två kommer ifrån Jens Lapidus (författare till bland andra Snabba Cash och Gängkrig 145) och heter Heder. Den handlar om Adam, som även han är ”pappa med förhinder”, för Adam har suttit inne de senaste tio åren. När vi möter honom i boken kommer han precis ut från sitt långa straff. Han är 38 år, får flytta in hos sin mamma, ska försöka skaffa en relation till sin 12-åriga son, vet inte vad en iPhone är, och har inte direkt ett fett CV att luta sig tillbaka mot när han försöker söka jobb.

Den här boken beskriver också om hur det kan vara när saker inte blir som man vill – när det känns som att det bara ”händer”, men ändå förändrar allting för alltid. Och så handlar den om heder. Eller vad vissa anser vara ”heder” - om hur ens världsbild formas av att leva med gänget som sin familj, vad man gör och inte gör för varandra, och vilka beteenden som anses mest värda. Om du ska välja en av de här två böckerna jag skrivit om att läsa en kväll, är det definitivt den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar