söndag 6 mars 2011

Innan misärveckorna är borta

Mitt avslutande tips under misärveckorna är boken Snart är jag borta av Hanna Jedvik. Nattsvart om de två tjejerna Maja och Lina som går på gymnasiet i någon vanlig mellanstor håla i Sverige och båda längtar efter ett annat, till synes ouppnåeligt, liv. De är bästa kompisar men de har mörka hemligheter som de inte kan prata med varandra om. Lina har blivit våldtagen och skäms, hatar sig själv och alla andra, och Maja har stora ärr på sina armar som hon aldrig vill prata med någon om.

De längtar båda efter något annat, de vill kunna göra händelser och val ogjorda, de vill våga och orka prata med någon om hur de mår – men modet sviker dem och väggar av tystnad byggs upp mellan de båda vännerna och de kämpar på ensamma. Hela boken är riktigt tung och jobbig, men så himla gripande att den tvingar dig att läsa ut den i ett svep för att du måste måste måste få veta vad som kommer hända med Maja och Lina. Låna och läs!

Om ni har följt våra misärveckor känner kanske ni som jag efter den här boken att det är dags för en andningspaus, och att det tillslut räcker (för ett tag) med att läsa om att ont och jobbigt här i världen. Därför andas vi nu ut, och återkommer med nytt tema i nästa vecka. Stay tuned!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar