torsdag 10 juni 2010

Dystopi - mer än ett svårt ord

Annas dagbok (låna här) av Börje Lindström utspelar sig i Sverige i en inte allt för avlägsen framtid och den berättas genom Annas upphittade dagboksanteckningar. Redan i början av boken får man antydningar om att allt inte är rätt ställt med världen, världen blir varmare och varmare och jordens resurser börjar sina. Men fokus i början ligger på Annas kärleksliv och en kille, Adam, som Anna är kär i. De börjar få kontakt och Anna är på topp.

En polarexpedition till Grönland är med på en dokusåpa kallad Skeppet, men plötsligt kollapsar en av besättningsmännen i direktsänd TV. När skeppet kommer tillbaka till Stockholm är alla besättningsmän döda. Ett virus finns på fartyget och viruset sprider sig över hela världen och folk dör som flugor. Boken handlar inte längre först och främst om Annas kärleksliv (även om kärleken till Adam finns med i hela boken) utan fokus ligger på överlevnad. Det är en mörk framtidsskildring, en dystopi där Anna får försöka glömma kärlek och vanliga tonårsproblem och fokusera på att överleva. Det ryktas om att virsuet inte spridit sig upp till Norrland och folk försöker ta sig upp dit. Annas familj försöker även dom ta sig uppåt men Anna skiljs från sin familj och får försöka klara sig själv.

Annas resa skildrar bland annat vad som händer med människor när världens plötsligt förändras, när infrastrukturer kollapsar och när människor måste kämpa för att överleva.

Jag gillar bokens koncept, att boken utspelar sig i ett framtida Sverige efter en global katastrof och att den är skildrad i dagboksform. Boken är bra, men inte helt fantastisk. Men man vill ändå inte släppa boken innan man är färdig. Och den väcker en del tankar, iaf hos mig. Gör den det för dig? Kommentera på bloggen!

Och när det regnar i sommar kan ni alltid låna en film på samma tema från bibblan, här är några förslag:

Och om ni får blodad tand finns det en lista över dystopiska filmer: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_över_dystopiska_filmer
Filip Jusufovic

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar