tisdag 21 maj 2013

HBTQ-tema – mannen som älskade Yngve först ut



I Göteborg pågår just nu för fullt West Pride, HBTQ-festivalen, och vi libraryninjor skall i två veckor fylla bloggen med tips som rör ämnet!

Det finns en fantastiskt bra norsk ungdomsfilm som sticker av med sitt direkta och rättframa tilltal. Filmen heter ”Mannen som älskade Yngve” och bygger exemplariskt på boken med samma namn.

Jarle Klepp är en ”hyggelig gutt” med en upprorisk själ som för ett vänsteralternativt liv i oljerika Stavanger i slutet av åttiotalet. Med en snygg och intelligent flickvän, ett provokativt punkband och en debattlysten bäste vän är Jarle fullständigt lycklig. Om det inte hade varit för en ovanligt välformad och vacker mun som så fullständigt upptar hans tankar. Denna mun som tillhör nyinflyttade, lite konstiga och präktige Yngve. Yngve som går så stick i stäv med Jarles idé om coolhet och just det faktumet att han är en kille vänder helt upp och ned på tillvaron och kullkastar de sanningar Jarle har om sig själv och sin omgivning.

En av de aspekter som är särskilt bra med historien – och även gör den ganska unik – är att den presenterar en huvudperson med brister. Jarle är självuppfylld, pompös och han sårar mer eller mindre omedvetet människorna runt sig konsekvent. Den stora behållningen är att det, framförallt i boken, skildras självironiskt av ett äldre berättarjag som vänder sig till läsaren med ett stort mått av humor och en överseende värme. Dessutom skildras den homosexuella dragningen på ett neutralt och trovärdigt sätt, liksom rädslan att bryta mot den heterosexuella normen, utan att överhuvudtaget fastna i tröttsamma gayklichéer.    

Filmen är dessutom oerhört snyggt gjord, Norge vackert och åttio-på-väg-in-i-nittiotalet precis så fult som jag minns det. De unga skådespelarna övertygar och filmen känns ärlig, djup och smärtsam – särskilt i slutscenens pulserande ”Love will tear us apart”.

Sällan har jag så hänryckt uppmanat, se den, läs den! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar