onsdag 13 februari 2013

Femtio nyanser bättre


Denna, den senaste boken jag läst, absorberande mig fullständigt i sin värld och gav mig en sällsynt läsupplevelse! 

Karolina Ramqvist har i boken Alltings början (2012) lyckats blåsa liv i det klassiska och ganska uttjatade temat ung-kvinna-förförs-av-äldre-man, som bland annat dragits till sin föga djuplodande spets i den erotiska kassasuccén Femtio nyanser av honom av E.L. James. 
I Alltings början problematiseras den delvis fåfänga och ytligt orienterade relationen med ett politiskt engagemang då författaren anlägger ett feministiskt perspektiv – med en hjältinna som tar för sig och är sexuellt, kulturellt och intellektuellt utmanande.   

Det är en berättelse om vuxenblivande i nittiotalets Stockholm och beskriver Sagas utveckling från brådmogen femtonåring i början av årtiondet, till självklar ung mediaröst vid dess slut. Utvecklingen förs framåt av förälskelsen i den nonchalante festfixaren Victor Schantz och kantas av såväl klassisk feministisk litteratur som lyriska beskrivningar av Stureplans intensiva uteliv. Språket har ett bra driv och är med målande populärkulturella referenser både underhållande och träffsäkert. Ramqvist har lyckats med att levandegöra nittiotalet på ett förtjänstfullt sätt och har med Alltings början skapat en verklig generationsroman för den "ironiska generationen".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar