fredag 29 juni 2012

Sommarmanga

Den manga jag senast läste var A Drunken Dream and Other Stories av Moto Hagio. Den kändes på något sätt som en ”sommarmanga” – om det nu finns något som kan kallas för det. Det är otroligt fina teckningar, och allting är tecknat i någon form av mjuk, blommande, och böljande stil.

Innehållsmässigt består boken av ett antal olika berättelser, alla med den gemensamma nämnaren att det handlar om människors drömmar. Barns fantasivärldar, drömmar om att bli det man vill, historier om evigt liv och kärlek som överlever tid och rum, med flera.

Min favorit bland dem är berättelsen om en liten iguana, som föds av människoföräldrar. Det är bara hon själv, och hennes mamma, som ser att hon faktiskt är en iguana, alla andra kan bara se henne som en (människo)flicka. Vi får följa hennes oro, drömmar och önskningar om att vara som alla andra, om att leva med ett ”fel” som inte syns men som alltid finns närvarande, och hennes mammas rädsla för att ”sanningen ska komma ut”, en rädsla som gör henne både ogillande och elak gentemot sin dotter. Slutet får ni som vanligt läsa själva…


Även om det inte är pockerformat direkt (det är en mangabok med hårdpärm), så är den väl värd att ta med till stranden, eller till ditt favoritträd där du vill sitta och mysa och läsa i skuggan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar