fredag 15 juni 2012

Inspiration för blivande manga-artister

A Drifting Life är den senaste manga jag läst, men det är ingen vanlig serie utan en självbiografi i mangaform av tecknaren Yoshihiro Tatsumi. Det här är en gigant på över 800 sidor! Men räds inte, den är ju i serieform (dock på engelska), och det gör det hela så mycket enklare och roligare. Här får vi följa den unga Yoshihiro - som har ett annat namn i boken - genom sin uppväxt och får se hur han utvecklar ett intresse för manga som är så starkt att han bestämmer sig för att själv bli en av de stora tecknarna.

Parallellt med hans uppväxt och utveckling får vi även följa den japanska mangans utveckling, och hur olika genrer kom att utformas. Yoshihiro anses själv vara en av de främsta utvecklarna av genren gekiga, som är en lite mer ”seriös” inriktning av manga, till skillnad från de skämtteckningar och –serier som den allra mesta mangan bestod av från början. Men inte nog med det, genom boken får vi även en liten inblick i Japans utveckling under krigs- och efterkrigstiden under 1940- 50- och 60-talen.

Jag har själv inte särskilt bra koll på Yoshihiro, men det är ändå väldigt intressant att läsa om hans liv, speciellt just eftersom hans mangaintresses utveckling är så tätt förknippat med själva mangans utveckling under de här åren. En lärorik och intressant berättelse som jag rekommenderar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar